Wolven kijken in de binnenlanden van Málaga

Lobo Park Antequera

Ook zo benieuwd naar het gedrag van wolven? Sinds 2004 is er in de binnenlanden van Málaga (Andalusië), een wolvenpark te vinden, waar verschillende wolvensoorten leven in een semi-natuurlijke omgeving. Het park ligt verscholen in een prachtig ongerept natuurgebied in de buurt van Antequera. Hier kan men wolven in hun natuurlijke gedrag bestuderen. Een leuk uitstapje voor dierenliefhebbers, maar ook voor families met kinderen.

Het wolvenpark bij Antequera

Het Lobo park, oftewel wolvenpark, werd in 2002 opgericht door het Duitse koppel Daniel en Alexandra. Vanaf 2004 is het park, dat zo'n 40 hectare beslaat, geopend voor publiek. Vanuit het park heb je een prachtig uitzicht op El Torcal, de bizarre rotsformaties bij Antequera.In het wolvenpark leven verschillende wolvensoorten in een semi-natuurlijke omgeving. De wolven zijn er weliswaar gesocialiseerd, maar niet gedomesticeerd of door mensen getraind. Hierdoor is het mogelijk om in het wolvenpark het natuurlijke gedrag van wolven te observeren.  

Wolven in Lobo Park

Iberische wolf in Lobo Park Antequera Foto Lobopark

Iberische wolf in Lobo Park Antequera (Málaga, Andalusië)

In het park leven vier verschillende wolfsoorten, te weten Canadese Timber wolven, Toendra wolven uit Alaska, Europese wolven en Iberische wolven. De eerste wolven in het park komen uit verscheidene dierenparken in Europa. In 2005 werden de eerste wolvenpups in het park geboren. De wolven in het park eten twee tot drie keer per week vijftien kilo vlees. Verder jagen ze op konijnen die volop in het Lobo Park aanwezig zijn. Zij leven in een prachtige natuurlijke omgeving met volop bewegingsvrijheid voor de wolven.  

Van wolvenpup tot volwassen wolf

Na hun geboorte blijven de wolvenpups die in het wolvenpark geboren worden twee weken bij hun moeder. Daarna worden ze bij de moeder weggehaald en met de fles verder grootgebracht. Na enkele weken worden ze weer teruggeplaatst bij de wolvenroedel, die de pups vervolgens naar volwassenheid begeleidt. Na twee jaar is een jonge wolf volwassen en geslachtsrijp en gaat hij op zoek naar zijn plek in de hiërarchie van de roedel.  

Educatieve rondleiding

Een Spaans of Engels sprekende gids neemt je mee op een educatieve rondleiding door het wolvenpark. Tijdens deze rondleiding leer je alles over de manier waarop wolven communiceren, spelen, jagen en eten. Onderweg liggen talrijke observatieplatforms, van waaruit je de dieren van dichtbij kunt observeren. Soms demonstreert de eigenaar van het park hoe de wolven huilen. Dit doet hij door zelf een dierlijk gejank in te zetten, waar de andere roedels op reageren. Met als resultaat een overweldigend oergeluid dat door de vallei schalt.  

Bijbehorende kinderboerderij

In het Lobo Park bevindt zich ook een kinderboerderij met geiten, schapen, herten, paarden, pony's, honden, varkens, pauwen, eenden en ganzen. De kinderboerderij is bedoeld voor kinderen en volwassenen, om dichtbij dieren te kunnen zijn en hen te aaien en te eten te geven. Al zijn kinderboerderijen voor Nederlanders niets bijzonders, voor Spanjaarden is het iets nieuw. Nieuw of niet nieuw: kinderen vinden kinderboerderijen altijd heerlijk!  

Routebeschrijving

Kaart Lobo park Antequera (Malaga, Andalusie) Foto Lobopark

Het Lobo Park ligt aan weg A-343 die gaat van Antequera naar Álora, aan afslag km 16.  

Bezienswaardigheden in de omgeving van Antequera

Praktische informatie

Adres: Carretera Antequera – Álora (A343), km 16, Antequera
GPS coördinaten: 36.986822 N, -4.622471 W
Geopend: Het park is het gehele jaar open, behalve op woensdagen en op 25 december en 1 januari.
Openingstijden: 10:00 – 18:00 uur
Rondleidingen door Lobo Park: dagelijks om 11:00, 13:00, 15:00 en 16:30 uur
Prijs voor rondleiding: volwassenen € 11, kinderen (3 -12 jaar) € 7
Website Lobo Park