Wie was El Cid?

In Spanje hebben mensen het nog vaak over de fantastische El Cid. Er bestaat zelfs een Camino del Cid. En in Burgos wordt er ieder jaar Het weekend van El Cid gevierd.  Maar wie was El Cid eigenlijk? Waar komt de naam vandaan? En welke rol heeft hij gespeeld in de Spaanse geschiedenis? En wat is de Camino del Cid? Dit en meer lees je in dit artikel.

Wie was El Cid?

El Cid is een van Spanje’s nationale helden.  Het was een ridder die in de 11de eeuw  gevochten heeft voor zowel de Christelijke als de Moorse kroon. De echte naam van El Cid was Rodrigo Díaz de Vivar (=Rodrigo Díaz van Vivar). In 1040 is hij geboren in de plaats Vivar, in de buurt van de stad Burgos. In 1074 trouwde hij met zijn vroouw Jimena, een familielid van de koninklijke familie. Hij stierf tenslotte op 10 juli 1099 in de stad Valencia.

Waar komt de naam El Cid vandaan?

Nog tijdens zijn leven kreeg Rodrigo Díaz de naam El Cid Campeador (=Heer Kampioen) of El Cid. Een naam die getuigt van respect van zowel de Moorse als de Christelijke kant. De naam El Cid komt uit het Arabisch en is de Spaanse verbastering voor het woord Sayyid , wat ‘heer’ in het Arabisch betekent. En de titel Campeador (=Kampioen) werd in de middeleeuwen gegeven aan ridders die in een duel van de beste ridders wonnen.

Welke rol heeft El Cid gespeeld in de Spaanse geschiedenis?

El Cid krijgt de bijnaam Campeador

El Cid groeide op in het gezin van koning Fernando I van León en was een goede vriend van Prins Sancho, de oudste zoon van de koning. Als jongeman begon El Cid te vechten voor de koning. Dit leverde hem in 1063 de bijnaam Campeador op, toen hij tijdens de Slag bij Graus in een duel een vijandige ridder versloeg.

El Cid wordt opperbevelhebber van de Koninklijke Legers

Twee jaar later stierf koning Fernando en werd het koninkrijk van León verdeeld over zijn vijf kinderen: Sancho werd koning van Castilië, Alfonso werd koning van León, García kreeg Galicia, Urraca kreeg Zamora en dochter Elvira kreeg Toro. En El Cid? Die werd door koning Sancho II van Castilië benoemd tot opperbevelhebber van de Koninklijke Legers.

El Cid wordt verbannen

Sancho geloofde dat het koninkrijk verenigd moest blijven en El Cid steunde hem daarbij. Dus begonnen Sancho en El Cid met de verovering van de gebieden van de broers en zus. Alfonso werd hierbij verslagen en vluchtte naar Marokko. In 1072 werd Sancho echter vermoord. Zijn broer Alfonso keerde terug uit Marokko en werd koning van Castilië en van León. El Cid bleef in de koninklijke dienst. Totdat hij in 1081 een onbevoegde militaire overval op Toledo, - een Moors koninkrijk dat onder bescherming van Alfonso stond-, leidde en hij bovendien beschuldigd werd van het achterhouden van goederen voor de koning, Toen werd hij door Alfonso onterfd en verbannen.

El Cid in ballingschap

Als huursoldaat bood hij vervolgens zijn diensten aan enkele Moorse koningen aan (ook het Moorse Rijk was in die tijd opgesplitst in kleinere gebieden). El Cid bleef in naam loyaal aan Alfonso,  maar in de praktijk diende hij bijna tien jaar lang de koningen van Zaragoza (Al-Mu'tamin en opvolger Al-Musta'in II). Hij behaalde talrijke overwinningen. Bijvoorbeeld de overwinning op de Almoraviden in Oost-Spanje in 1090.

El Cid wordt vorst van het rijke koninkrijk Valencia

Als reactie op de overwinning van 1090 hief koning Alfonso de ballingschap van El Cid op. Vervolgens begon El Cid een lange, politieke campagne om controle over het rijke Moorse koninkrijk Valencia te krijgen. Dit lukte hem uiteindelijk in 1094. Vanaf die tijd was El Cid vorst van Valencia. Totdat hij in 1099 stierf. Officieel regeerde hij er in naam van koning Alfonso. Maar eigenlijk had hij een onafhankelijke staat gesticht.

Wat is Cantar de Mío Cid?

Cantar de Mío Cid  is een heldendicht over El Cid. Een Middeleeuws Spaans lied, waarin de vele avonturen van El Cid vanaf zijn tijd in ballingschap vereeuwigd zijn. Het betekent zoiets als Loflied over Mijn Cid. Een andere naam voor de Cantar de Mío Cid is Poema del Cid (= Het gedicht van El Cid). Het heldendicht is geschreven aan het einde van de 12de of begin van de 13de eeuw.

De Camino del Cid

kaart-camino-del-cid

Om El Cid te herdenken is de Camino del Cid, -oftewel de Weg van El Cid-, ontstaan, die gebaseerd is op het heldendicht Cantar del mío Cid. Het is de route die El Cid vanaf het moment van zijn ballingschap heeft afgelegd. Beginnend in Vivar, - het geboortedorp van El Cid -, en eindigend in Valencia, waar hij de laatste jaren van zijn leven heeft gewoond en geregeerd. Het was oorspronkelijk een wandelroute, maar kan ook als fietsroute gebruikt worden. En delen van de route kunnen ook per auto afgelegd worden. Opdat automobilisten de gehele Weg van El Cid kunnen rijden, zijn er voor auto’s waar nodig alternatieve wegen aangegeven. De route neemt je mee door prachtige natuur, langs authentieke dorpjes en naar indrukwekkende steden als Burgos, Teruel en Valencia. Uitgebreide informatie over deze route vind je op de website van Camino del Cid.

Het weekend van El Cid

weekend-van-el-cid-burgos

In de stad Burgos wordt El Cid tenslotte ieder jaar herdacht tijdens het Weekend van El Cid, het eerste weekend van oktober. Een heel weekend is de stad dan veranderd in een Middeleeuwse stad, met optredens over El Cid, Middeleeuwse toernooien en meer.

Bronnen: Wikipedia, Website Camino del Cid, website Fin de Semana Cidiano

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag wordt gesteld om te bepalen of u geen spambot maar een mens bent.