Wandelroutes in Liébana (Cantabrië)

Liébana is een landelijk gebied met bergen en groene valleien in de autonome regio Cantabrië, dat ingesloten wordt door het Nationale Park Picos de Europa. Het is een paradijs voor plattelandstoerisme en biedt onder meer vele wandelroutes: voor gezinnen met kinderen, reizigers met honden en voor geoefende wandelaars. Melanie Hendriks woont sinds 2007 in Cantabria, in een bergdorpje vlakbij het toeristische Potes. Tijdens de zomermaanden werkt zij voor het Nationale Park Picos de Europa. Speciaal voor Spain made for You heeft zij enkele van haar favoriete wandelroutes in Liébana op een rijtje gezet.

PNPE –PR 24 Puertos de Áliva

Startpunt: Fuente Dé (El Cable) Afstand: ca. 14,5 km en iets meer dan 1.048 m. afdalen Duur: ca. 4,5 uur Soort wandelroute: een zeer complete dagtocht voor het heel gezin! Ga met de kabelbaan naar boven en daal vervolgens gedurende ca. 4,5 uur af via de hoogvlaktes van Áliva met Hotel-Refugio Áliva tot aan het dalstation van Fuente Dé.  

PNPE -PR25 Vega de Liordes + Refugio Diego Mello in Cdo. Jermoso

Startpunt: Fuente Dé (dalstation) Duur: ca. 8,5 uur Hoogteverschil: meer dan 1.000 m., waarvan 970 m zeer geconcentreerd Soort wandelroute: een lange, fysiek zware wandeling voor geoefende wandelaars Begin vanaf het dalstation te Fuente Dé en volg in eerste instantie PR-25 via de Tornos naar de hoogvlakte Vega de Liordes. Eenmaal in Vega de Liordes aangekomen houdt u rechts aan. Loop bij de wit/gele strepen een smal rotsachtig pad omhoog. Vervolgens verbreedt zich het pad en ziet men lang voor aankomst de prachtige hut Diego Mello (met 27 slaapplaatsen) al liggen. Terug via hetzelfde pad tot aan Vega de Liordes. Maak nu eventueel de route PR-25 af via het Canal de Pedabejo of daal af via de Tornos zoals op de heenweg.  

PNPE –PR27 Brez – Canal de las Arredondas

Startpunt: Brez Duur: ca. 2 uur Afstand: ca, 5,4 km Hoogteverschil: 220 m Soort wandelroute: voor het hele gezin Rij met de auto naar Brez gelegen in het dal van Camaleño. Bij de ingang van het dorp beschrijft een informatiebord de route. Gemakkelijke korte route met geweldig uitzicht over het dal van Camaleño en de Picos de Europa.  

PNPE –PR30 Urdón-Tresviso

Startpunt: Urdón Duur: ca. 5 uur Afstand: ca. 13, 6 km Hoogteverschil: 830 m Soort wandelroute: schitterende wandeling via een steil zig-zag slingerpad omhoog Rij met auto naar Urdón, dat gelegenis in de “desfiladero de la Hermida”. Zorg dat u vroeg vertrekt, i.v.m. het beperkt aantal parkeerplaatsen.Tresviso behoort tot de drie hoogst gelegen dorpen binnen het Nationale Park en staat bekend om haar kaasproductie.  

La Cruz de la Viorna

Startpunt: Maredes Duur: ca. 2 uur Hoogteverschil: weinig hoogteverschil Soort wandelroute: voor gezinnen met kinderen Rij met auto naar Vega de Liébana. Net rvoor aankomst in Vega de Liébana, ziet u het eerste bord richting “Maredes”. Volg de borden. In dit bergdorp aangekomen beschrijft een informatiebord de route. Ca. 35 min. lopen tot aan het kruis van La Viorna, via de achterzijde kan men deze rondwandeling afmaken. Uitzicht op Picos de Europa en Líebana. Drink na afloop gezellig wat in de bar “Joli” of geniet van een goed menu in restaurant “Mesón de la Vega” met een “Té del Puerto” in Vega de Liébana.  

Pico Jano

Startpunt: Dobarganes Duur: ca.4 uur Hoogteverschil: weinig hoogteverschil Soort wandelroute: voor het hele gezin Rij via Vega de Liébana naar Dobarganes, richting Puerto de San Glorio. Het wandelpad begint bij de eerste boerderij aan de linkerzijde van het dorp Dobarganes en wordt aangegeven met wit/gele strepen. Het begin is een bospad, dat al vrij snel een breed zand/stenen pad wordt. Op een gegeven moment kan men kiezen voor een smal pad of het brede pad blijven volgen. Beide paden komen na ca. 1,5 uur lopen uit op een prachtig uitzichtpunt. Geniet van een adembenemend panorama! Neem op de terugweg het andere pad (het brede pad als u eerst het smalle pad had genomen, of andersom). De wandeling is eventueel te combineren met een bezoek aan het etnografische huis “La Casa de las Doñas” in Enterrías op de terugweg.  

Uitgebreide informatie

U kunt uitgebreide informatie over de mogelijke wandelroutes in Liébana inwinnen in het gratis bezoekerscentrum van het Nationale Park Picos de Europa  (=“Centro de visitantes del Parque Nacional Picos de Europa”) in Sotama of in het informatiecentrum “Casa de la Naturaleza”in Pesaguero. Vanuit beide plaatsen vinden –in ieder geval door de week- wandelingen plaats onder begeleiding van goed opgeleide Engels sprekende gidsen. Meer informatie over bezienswaardigheden in Liébana vindt u in het artikel “Ontdek het noorden van Spanje: kies voor Liébana in Cantabrië”, dat eveneens geschreven is door Melanie Hendriks. Verder heeft Melanie voor Spain made for You een wandeling door Potes en een overzicht van restaurants in Potes en Liébana gemaakt. Voor vragen over Liébana, Picos de Europa of Cantabrië kunt u ook altijd terecht bij Melanie. Haar email adres is melaniehendriks40@gmail.com.   Met dank aan: Melanie Hendriks Hendriks

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag wordt gesteld om te bepalen of u geen spambot maar een mens bent.