Wandelen over Romeinse weg bij El Escorial

wandelroute Romeinse El Escorial

Onderdeel van Martijn´s wandel- en mountainbikeroutes in de omgeving van Madrid

Deze wandeling heb ik eind april met mijn wandelvrienden gemaakt, op de eerste echte zomerse dag van het jaar (temperatuur hoger dan 25 °C). Een prachtige wandeling van 14 km vanaf vanaf de Stoel van Felipe II buiten San Lorenzo de El Escorial tot de "Collado de Entrecabezas" pas en de piek van de Machota Baja en weer terug.

Beginpunt route bij de Stoel van Felipe II

We parkeren de auto op de officiële parkeerplaats van de “Silla de Felipe II” (= Stoel van koning Felipe II; er wordt gezegd dat de koning van hieruit de bouw van het klooster van San Lorenzo de El Escorial nauwlettend heeft gevolgd), die komend vanuit San Lorenzo de El Escorial aan de rechterkant van weg M505 ligt. Van hieruit is het nog 2km lopen tot bij de Silla de Felipe II.

De Romeinse weg

Na het oversteken van de weg nemen we het eerste pad links (:Camino del Castañar). Dit is een vlak en (in de lente) groen deel van de route dat eindigt bij een poort (op de Wikiloc route aangeduid met punt "puerta"). Hier slaan we rechtsaf en volgen we het pad langs de spoorlijn Madrid-Ávila voor ongeveer 2 km. Niet erg spannend, maar goed om de spieren op te warmen. Na enkele korte bochten nemen we het pad aan onze rechterkant, om na ongeveer 500 m uit te komen bij het klein deel van wat er over is van de oude Romeinse weg (in het Spaans: Calzada Romana). Deze Romeinse weg maakte naar zeggen deel uit van de zogenaamde ´Calzada de la Fuenfría´.

De Collado de Entrecabezas pas en de Machota Baja

We volgen de Romeinse weg, die na ongeveer 1 km rechtsaf slaat en een stukje over privé terrein gaat (het pad zelf is echter openbaar, dus je kunt er met een gerust wandelen). En dan slaan we linksaf en gaat de route omhoog, naar de "Collado de Entrecabezas" pas. Wat moeten we na een lange koude winter wennen aan de plotselinge hoge temperatuur! Boven op de pas aangekomen (zie punt op de Wikiloc route) slaan we linksaf en klimmen we verder naar de ´Machota Baja´, om hier te genieten van een verkoelend briesje en het prachtige uitzicht vanaf de top: El Escorial enAbantos in het noord-westen, de Sierra de Guadarrama in het noorden, het waterreservoir van Valmayor in het oosten, de daken van het dorp Zarzalejo aan de voet van de Machotas berg en de pieken van de Sierra de Gredos in het westen.

Terug via de Senda Ecológica

Terug bij de Collado de Entrecabezas pas kun je ervoor kiezen om ook de ´Machota Alta´ te beklimmen. Wij kiezen er echter voor om deze een andere keer te beklimmen en gaan terug. De eerste kilometer gaan volgen we dezelfde route als op de heenweg. Totdat we bij een splitsing uitkomen. Op de heenweg kwamen we van de rechter kant. Nu gaan we naar links, in de richting van de ´Senda Ecológica´, om van hieruit verder te gaan naar de Stoel van Felipe II. Hier kun je genieten van het prachtige uitzicht op El Escorial en de Sierra de Guadarrama. Of van een lekker biertje. Wij deden het laatste. En toen terug naar de auto, via het pad achter de Stoel van Felipe II (om de drukke asfaltweg te vermijden).

De route in het kort

Aparcamiento (=parkeerplaats) M505 / GR10 (950 m) - Fuente de la Prosperidad - Camino del Castañar - Camino de Méntrida - Calzada Romana - Camino del Chicharrón - Prado de los Reyes - Camino de Arenitas - Collado de Entrecabezas (1.272 m) – Machota Baja (1.404 m) - Collado - Senda Ecológica - Silla Felipe II - parkeerplaats

Praktische informatie

Lengte route: 14 km
Moeilijkheidsgraad: middelmatig
Duur: 5,5 uur (waarvan 1,5 uur pauze/stilstaan)
Hoogte: minimum hoogte 941 meter en maximum hoogte 1.404 meter
Route op wikiloc: El Escorial - calzada Romana - Machota Baja

Over Martijn

Martijn is getrouwd met een Madrileense en woonde lange tijd in de provincie Madrid. Hij is een grote wandel- en fietsliefhebber en kent veel wandelroutes en mountainbikeroutes in de omgeving van Madrid. Een paar keer per maand trok Martijn er op uit met wandel- en fietsvrienden of met zijn gezin. De gemaakte routes heeft hij vastgelegd via Wikiloc. Tot nu toe heeft hij maar liefst 153 wandel- en MTB-routes op Wikiloc staan, waarvan het merendeel in en om Madrid. Zijn droom is om mensen op avontuur mee te nemen naar onbekende plekken in de Spaanse binnenlanden. Nu hij met zijn gezin in Nederland woont, is deze droom op de lange baan geschoven. Maar via de blogs op spainmadeforyou.nl kan hij de prachtige stukken Spanje die hij onderweg heeft gezien toch al met anderen delen.

Ria´s tips

1. Combineer deze wandelroute met een bezoek aan het koninklijke paleis van San Lorenzo de El Escorial en het plaatsje zelf.

2. Wil je een makkelijkere wandeling maken in de omgeving van El Escorial (bijvoorbeeld met je gezin), kijk dan eens naar de gemakkelijke wandelroute “El Escorial - Silla Felipe II - Senda Ecológica del Bosque de la Herrería” – een andere wandelroute van Martijn op Wikiloc.

3. Wil je liever mountainbiken in de omgeving van El Escorial? Kijk dan naar Martijn´s mountainbike route Circular Los Arroyos - Villalba - El Escorial, een gemakkelijke route van ongeveer 2,5 uur. 

Tekst: Martijn Koolloos – Vertaling: Ria Poulsen