Wandelen op La Palma

Wandelen La Palma

La Palma is het meest noord-westelijke eiland van de Canarische Eilanden. Het heeft een oppervlakte van 708 km2 en op het Spaanse eiland wonen ruim 80.000 mensen in kleine pitoreske dorpjes. Wat het eiland zo bijzonder maakt, is de enorme diversiteit aan landschappen die er op La Palma te vinden zijn: diepe ravijnen met hoge kliffen, kleine strandinhammen, vulkanische landschappen, laurierbossen, pijnboombossen en landbouwgronden. Landschappen die doorkruist worden door een netwerk van ruim 1.000 km aan wandelpaden: paden die eeuwenlang gebruikt zijn geworden om van het ene dorp naar het andere te komen. Wil je het groene en authentieke La Palma, -waar massatoerisme nog niet te vinden is-, écht leren kennen? Trek dan je wandelschoenen aan en ga op pad!

Vulkaanlandschappen, laurierbossen en diepe ravijnen

Vulkaanlandschappen

Wandelen op La Palma door vulkaanlandschappen

Wandelen op La Palma door vulkaanlandschappen

Op het noordelijke deel van het eiland bevindt zich een oude uitgebluste vulkaan, die 2000 meter hoog is en die een enorme krater met een diameter van maar liefst acht kilometer heeft: de Caldera. In het nationale park Caldera de Taburiente kan men prachtige wandelingen maken in, over en door de Caldera krater. Zo is er bijvoorbeeld de PR LP 13 wandelroute, een gemakkelijke route van 1 tot 2 uur. Wil je een langere wandeling maken, volg dan (een deel van) de GR 131 wandelroute, een 3-daagse wandelroute van oceaan tot oceaan die onder andere over de rand van de krater voert. Op de zuidpunt van het Spaanse eiland bevinden zich vervolgens een tweetal jonge vulkanen: de San Antonio vulkaan (ontstaan in 1667) en de Teneguia vulkaan (ontstaan in 1971). Het landschap rondom deze twee kleine vulkanen is kaal en lijkt op een maanlandschap, wat een groot contrast vormt met de groene en bosrijke noordkant van La Palma. Ook dit is een prachtig wandelgebied.

Laurierbossen

Laurierbossen van La Palma

Laurierbossen van La Palma

De laurierbossen bevinden zich in het noord-oostelijke deel van het Canarische eiland La Palma. Ze zijn bijzonder, omdat ze een van de laatste laurierbossen van Europa zijn. Ze zijn ontstaan door een constante aanvoer van vochtige lucht tegen de hoge steile bergwanden bij de noordkust van La Palma. Eén van de populairste laurierboswandelingen op La Palma voert door de laurierbossen van Marcos en Cordero, naar de belangrijkste waterbronnen van La Palma (door 13 tunnels langs het waterkanaal) en naar laurierbos Los Tilos. De prachtige wandeling is 12 km lang en duurt 4 tot 5 uur.  

Diepe kloven en ravijnen

Barranco de los Hombres op La Palma

Barranco de los Hombres op La Palma

In het noorden van La Palma zijn indrukwekkende, diepe kloven en ravijnen te vinden. Een deel van de GR 130 wandelroute doorkruist een aantal kloven, passeert gehuchten die in de tijd stil lijken hebben te staan en gaat over heuvelruggen die fantastische uitzichten bieden over de noordkust van La Palma. Wandel bijvoorbeeld van Santo Domingo naar Los Franceses (een pittige dagwandeling van 17 km) of van Los Franceses naar Barlovento (een wat kortere maar eveneens pittige wandeling van 11 km).  

Wandelen met kinderen

Met kinderen wandelen over vulkaanroute op La Palma

Met kinderen wandelen over vulkaanroute op La Palma

La Palma is één groot avonturenland voor kinderen! Nee, er zijn geen pretparken, speeltuinen etc. Wat er wel zijn, zijn oude vulkanen, watervallen, kloven, donkere bossen en een piratenkloof. Mogelijkheden te over dus om te wandelen met kinderen en samen met je kinderen op ontdekkingstocht te gaan op La Palma. Op de website van La Palma Wandelen vindt je een hele reeks leuke wandelroutes voor kinderen op La Palma.  

Wandelkaart

Bij de VVV´s ( in het Spaans “Oficina de Turismo”) in el Paso, Santa Cruz, Los Llanos en los Cancajos kun je de gratis wandelkaart “Hiking Paths La Palma” ophalen, waarop alle gemarkeerde wandelpaden vermeld staan.  

Wandelgidsen

Ben je op zoek naar een wandelgids voor je wandelvakantie naar La Palma? Er zijn een aantal wandelgidsen op de markt, bijvoorbeeld:

Meer informatie over wandelen op La Palma

Uitgebreide informatie over wandelen op La Palma is te vinden op de website van La Palma Wandelen van Siepko en Marjan.  

Accommodatie op La Palma

Op het Canarische eiland La Palma is het massatoerisme nog niet aangekomen. Dus ook nog geen grote hotelketens. De meeste overnachtingsplekken op La Palma zijn vakantiehuizen in pitoreske dorpjes of in de prachtige natuur. Wil je wat meer leven om je heen hebben, dan zijn er in de hoofdstad Santa Cruz de la Palma kleine hotels en appartementen te vinden.