Wandelen langs de Manzanares rivier bij El Pardo

makkelijke wandelroute El Pardo; wandelroute voor families El Pardo

Onderdeel van Martijn´s wandel- en mountainbikeroutes in de omgeving van Madrid

Dit is een gemmakkelijke wandelroute in de buurt van "El Pardo" (plaats net buiten Madrid, met een vroeger koninklijke jachtverblijf dat door Franco als woning gebruikt is) die loopt langs de westelijke oever van de Manzanares rivier en die geschikt is om te lopen met kleine kinderen. De route is 5,1 km lang. Met onze kleine kinderen (toen jonger dan 5 jaar) zijn we in totaal 1 uur en 45 minuten onderweg geweest (kijk- en speeltijd inbegrepen).

Beginpunt route

De route begint bij de Brug van de Kapucijnen (in het Spaans: Puente de los Capuchinos – helemaal aan het begin van de carretera Cristo del Pardo; zodra je de Manzanares rivier over bent gestoken meteen rechts) en gaat naar de dam bij het stuwmeer. Net voordat we bij het stuwmeer aankwamen, zijn we omgekeerd, omdat zoonlief gevallen was en kermde "ik kan niet meer, het doet pijn ...".

Mooie herfstkleuren

We hebben deze wandelroute overigens begin september gelopen, nadat we het artikel "Herfst in Madrid " in het tijdschrift "Altitude" (editie September 2011) van de Bergvereniging van Madrid (= Federación Madrileña de Montañismo) gelezen hadden. De bladeren aan de bomen waren toen nog groen. Wil je kunnen genieten van de prachtige gevarieerde herfstkleuren, ga dan in oktober of november.

Opmerking

Tijdens de route wordt er "er is geen brug meer" (in het Spaans: ya no hay puente) aangegeven. Vroeger bevond zich hier een brug over de rivier de Manzanares, die de mogelijkheid gaf om terug te keren langs de andere oever van de rivier. Deze brug is echter verdwenen, wat betekent dat je langs dezelfde kant terugloopt nu.

Praktische informatie

Lengte route: 5,1 km
Moeilijkheidsgraad: makkelijk, geschikt voor families met kleine kinderen
Duur: 1,5 – 2 uur
Route op Wikiloc: El Pardo Ribereño

Over Martijn

Martijn is getrouwd met een Madrileense en woonde lange tijd in de provincie Madrid. Hij is een grote wandel- en fietsliefhebber en kent veel wandelroutes en mountainbikeroutes in de omgeving van Madrid. Een paar keer per maand trok Martijn er op uit met wandel- en fietsvrienden of met zijn gezin. De gemaakte routes heeft hij vastgelegd via Wikiloc. Tot nu toe heeft hij maar liefst 153 wandel- en MTB-routes op Wikiloc staan, waarvan het merendeel in en om Madrid. Zijn droom is om mensen op avontuur mee te nemen naar onbekende plekken in de Spaanse binnenlanden. Nu hij met zijn gezin in Nederland woont, is deze droom op de lange baan geschoven. Maar via de blogs op spainmadeforyou.nl kan hij de prachtige stukken Spanje die hij onderweg heeft gezien toch al met anderen delen.

Ria´s tips

  • Combineer deze wandelroute met een bezoek aan het koninklijke paleis van El Pardo. Dit was vroeger een buitenverblijf van de Spaanse koninklijke familie, dat gebruikt werd als de familie op jacht ging in de bergen van El Pardo.
  • Achter het koninklijke paleis ligt een gezellige bar, in calle nueva del Pardo, om even een koffie of zo te drinken.
  • In de buurt van het beginpunt van de wandelroute ligt ook het Capucijner klooster met de kapel van Christus van El Pardo (in het Spaans: Cristo de el Pardo – adres: carretera Cristo de el Pardo 1, Madrid). Neem in ieder geval even een kort kijkje in de kapel.
  • Heb je na de wandeling honger? Ga dan naar restaurant El Torreón (adres: carretera Cristo de el Pardo 3, Madrid), een populaire lunch- en feestplek voor locals. Het restaurant ligt aan de zelfde weg als het klooster, een beetje verder omhoog aan de linkerkant. Er is ruime parkeergelegenheid bij het restaurant.
Met dank aan: Martijn Koolloos