Waaiermuseum in Madrid

 waaiermuseum Madrid; foto Spainmadeforyou; foto RiaPoulsen

Op Puerta del Sol 12 ligt Madrid´s oudste winkel van "abanicos" – de bekende waaiers waar de Spaanse bevolking zo dankbaar gebruik van maakt om zich een beetje verkoeling mee toe te wuiven in de hete zomerse dagen: Casa de Diego. Het wás en ís een familiebedrijf dat sinds begin 19de eeuw met de hand waaiers en paraplu´s maakt en repareert. In de zomer worden vooral waaiers verkocht, in de winter paraplu´s. Naast de winkel op de Puerta del Sol heeft Casa de Diego nog een ander filiaal, voor reparatie en verkoop van waaiers en paraplu´s.

Familie Diego´s waaiermuseum in Madrid

In 2011 heeft de familie Diego in laatstgenoemd filiaal een "museo de abanicos" , d.w.z. een waaier museum, geopend. In de winkel staan vitrines, die Europese waaiers vanaf de 18de eeuw tentoonstellen. De privé collectie van de familie Diego. Het is geen groot museum, maar dat maak het niet minder interessant om te zien met wat voor materialen en motieven verschillende waaiers in verschillende periodes en landen zijn gemaakt. Beneden in de vitrines staat er korte uitleg over gebruikte materialen en de herkomst van de waaiers. En de heer Diego staat klaar om nog verdere uitleg te geven. De geschreven uitleg is in het engels en spaans. Diego´s persoonlijke uitleg is in het Spaans. Een perfecte manier dus om uw Spaans weer even te oefenen. De allermooiste abanicos staan niet in de vitrines. Maar de heer Diego wil ze u graag laten zien.

abanico-museum-in-casa-de-diego-oudste-en-bekendste-waaierwinkel-in-madrid
Abanico museum in Casa de Diego, de oudste en bekendste abanico winkel van Madrid

 

Geschiedenis van de waaier

De waaier komt oorspronkelijk uit China en Japan. Vanuit Japan is hij via Portugal verspreid door heel Europa. De waaier werd gebruikt aan het hof en door de adel. En dan alleen door de vrouwen. Langzamerhand is de waaier weer uit Europa verdwenen. Behalve uit Spanje. Hier heeft hij een heel andere ontwikkeling doorgemaakt: vanaf 1900 wordt de waaier in Spanje ook door de normale bevolking gebruikt, door zowel mannen als vrouwen. Resultaat: in de zomer zie je iedereen in Spanje overal met een waaier wuiven: in de metro, op straat, in restauranten en ga zo maar door. De waaiers worden in enorme hoeveelheden in China geproduceerd en voor een prikje in Spanje verkocht. Op straat zijn ze voor een spotprijs van € 1 te koop.

waaier-van-casa-de-diego-la-toma-de-granada
"De inname van Granada" - uitgebeeld op een waaier van waaierwinkel en -museum Casa de Diego in Madrid.

 

Verschil tussen Japanse en Spaanse waaier

Wist u dat de Japanse waaier korter is dan de Spaanse waaier? De Japanse waaier opent 120 graden, terwijl de Spaanse waaier 180 graden opent.  

Praktische informatie

Adres: calle Mesonero Romanos 4, Madrid ((vanaf Puerta del Sol de calle del Carmen inslaan; dan derde straat rechts))
Entree: gratis
Te bezichtigen: terwijl de winkel open is
Metro: lijn 1,2 en 3 halte Sol

Telefoon: (+34) 915310223

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag wordt gesteld om te bepalen of u geen spambot maar een mens bent.