Valladolid

Valladolid is de hoofdstad van de provincie Valladolid, in het Autonome Gebied Castillië en León. De stad ligt aan de rivier Pisuerga, in het “Ribera del Duero” wijngebied, één van de grootste wijnstreken van Europa. Ooit was het tijdelijk de hoofdstad van het Koninkrijk Castilië en de Spaanse koloniën.

Korte geschiedenis Valladolid

Valladolid heeft vanaf de Middeleeuwen een belangrijke historische rol gespeeld: Op 14 oktober 1469 wordt het huwelijk van koningin Isabella I van Castilië en koning Ferdinand II van Aragón in het geheim gevierd in Valladolid, en wel in het "Palacio de los Vivero". Totdat de Koninklijke familie zich op een vaste plek vestigt, is Valladolid één van de favoriete woonplekken in Castillië en León van de Koninklijke familie. In 1527 wordt Koning Felipe II in Valladolid geboren en gedoopt. En van 1601 tot 1606 is het Hof gehuisvestigd in Valladolid. Verder heeft het vanaf de 14de eeuw zijn eigen universiteit en wordt n 1489 de rechtbank van Valladolid opgericht, waar onder meer tijdens de Spaanse Inquisitie rechtszaken worden afgehandeld. En wist u dat Columbus, - de ontdekker van de Nieuwe Wereld-, in Valladolid gestorven is in 1506? In de 17de eeuw is Valladolid meer dan 200 paleizen rijk. Velen worden door een grote brand helaas verwoest. Tegenwoordig zijn er nog zo een 25 paleizen over, die nu gebruikt worden als bijvoorbeeld museum of school.

Hoogtepunten Valladolid

1. Plaza Mayor in Valladolid


Plaza Mayor in Valladolid (Castillië en León) - de oudste Plaza Mayor van Spanje.

De Plaza Mayor in Valladolid is de allereerste plaza mayor van Spanje, daterend uit de 16de eeuw . Vanaf de 17de eeuw is het plein als voorbeeld gebruikt voor vele Plaza Mayors in Spanje en Latijns-Amerika. Tot de 19de eeuw lag er aan de Plaza Mayor een klooster, het “Convento de San Fransisco”. In dit klooster is Columbus in 1506 gestorven.  

2. Kathedraaal van Valladolid

spain-made-for-you-kathedraal-Valladolid
Kathedraal van Valladolid (Castillië en León)

De kathedraal van Valladolid, de “Catedral de Nuestra Señora de la Asunción”, is ontwerpen door Juan de Herrera, de architect die ook het koninklijke paleis in San Lorenzo de El Escorial ontworpen heeft. Het had de grootste van Spanje moeten worden. Vol enthousiasme ging men in 1589 van start met de bouw van de nieuwe kathedraal. Maar door geldgebrek is hij nooit volledig afgebouwd. Uiteindelijk is maar de helft gebouwd. Aan de buitenkant is op een aantal plaatsen goed te zien hoe men verder had willen bouwen aan de kathedraal.  

3. Wijntoerisme en gastronomie in Valladolid

tapas-route-door-valladolid
Tapas route door het centrum van Valladolid.

Valladolid bevindt zich in het “Ribera del Duero” wijngebied. Veel toeristen bezoeken Valladolid tegenwoordig vanwege het wijntoerisme en de gastronomie. Want het “Ribera del Duero” wijngebied is één van de grootste wijnstreken van Europa, waarin vele wijnhuizen – grotere maar vooral kleine – gehuisvest zijn met nog meer verschillende soorten en smaken overheerlijke wijnen. Deze grote variëteit aan wijnen kunt u in vele bars en restauranten in Valladolid proeven. Een aanrader voor het proeven van onbekende wijnsoorten uit de omgeving van Valladolid is “Vinoteca Señorita Malauva”. U kunt niet alleen heerlijke wijnen proeven in Valladolid, maar ook verrassende tapas. Bent u gastronomie-liefhebber, dan bent u misschien geïnteresseerd in de tapas route door het centrum van Valladolid (zie bovenstaande foto). Een super restaurant is verder restaurant “La Parilla de San Lorenzo”.Of kijk naar andere mogelijkheden om Valladolid te proeven.  

4. Bijzondere musea in Valladolid: de Huis-musea van Columbus, Zorrilla en Cervantes

Het “Casa-Museo de Colón”, oftewel het huis-museum van Columbus, is in 1965 gebouwd boven op de resten van een huis in de tuin van nonnen. Het museum bevindt zich in de calle Colón.
Meer informatie kunt u vinden op de website van Valladolid.

De bekende Spaanse dichter José Zorrilla is in 1817 geboren in het huidige “Casa-Museo de Zorrilla”, het huis-museum van Zorrilla. Een eeuw later heeft de gemeente Valladolid het huis gekocht om er een museum over Zorrilla van te maken. Het museum bevindt zich in de calle Fray Luis de Granda 2.
Meer informatie kunt u vinden op de website van Valladolid.

Het “Museo Casa Cervantes”, oftewel het museum huis Cervantes, is het huis waar Cervantes heeft gewoond in Valladolid van 1603 tot 1606, terwijl de Koninklijke Familie en het Hof hun vaste verblijfplaats in Valladolid hadden. Het museum bevindt zich in calle del Rastro s/n.
Meer informatie vindt u op de website van het museum huis Cervantes.

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag wordt gesteld om te bepalen of u geen spambot maar een mens bent.