Valencia

Oude binnenstad Valencia

De Spaanse kuststad Valencia is de hoofdstad van de provincie Valencia en van de gelijknamige  autonome regio Valencia en is de op twee na grootste stad van Spanje. Bij Valencia denk ik meteen aan paella en aan Las Fallas. Het is een stad van extremen: aan de ene kant heeft Valencia een prachtige oude binnenstad. Aan de andere kant heeft het de hypermoderne ciudad de las sciencias, oftewel de wetenschapsstad. Door de stad stroomde vroeger de Turia rivier. Tegenwoordig is deze rivier buiten de stad omgelegd. Van de opgedroogde rivierbedding heeft men een kilomters langgerekt park gemaakt, dat je in de buurt van alle hoogtepunten van Valencia brengt: de oude binnenstad, de wetenschapsstad en het strand Las Arenas. In deze stad durf ik met een gerust hart aan te bevelen: huur een fiets en verken deze verrassende Spaanse stad!

Ligging Valencia

Valencia ligt aan de Costa del Azahar aan de Middellandse Zee en aan de rivier de Turia. De stad ligt 350 km ten zuiden van Barcelona en 140 km ten noorden van Benidorm. Vanuit Valencia vertrekt een veerboot richting Ibiza (reistijd ongeveer 5 uur).

Beste reistijd Valencia

Een stedentrip Valencia is het hele jaar mogelijk. Doordat de stad een mediterraan klimaat heeft, kent ze warme, doch niet overdreven hete zomers (met gemiddelde maximum temperaturen onder 30 graden Celcius) en zeer milde winters (met gemiddelde maximumperatuur van 16 graden celcius). De weinige regen die er valt, valt vooral in het najaar rond de maand oktober. Dan kan die ook met bakken tegelijk uit de lucht vallen.

Weer in Valencia

Wil je weten wat voor weer het nu in Valencia is? Bekijk dan hier het weer in Valencia.

Hoe bereik je Valencia

Met Transavia vlieg je rechtstreeks vanuit Amsterdam, Rotterdam of Eindhoven naar Valencia. Kijk hier voor goedkope vliegtickets naar Valencia.

Vervoer in Valencia

1. Openbaar vervoer

Valencia beschikt over een uitgebreid busnetwerk. Kijk hier voor meer informatie over bussen in Valencia.

2. De toeristenbus

Daarnaast rijdt er in Valencia een toeristenbus via twee verschillende routes (te weten Valencia historica en Valencia Maritima) langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Valencia. Kaartjes voor de toeristenbus door Valencia kun je online kopen en uitprinten voordat je op vakantie naar Valencia gaat.

3. Op de fiets

Vanwege de Turia tuinen die langs de meeste hoogtepunten van Valencia voeren en de aanwezigheid van fietspaden (ondermeer naar en langs het strand) is Valencia tenslotte een van de weinige Spaanse steden waarvan ik met een gerust hart mensen kan aanbevelen om een fiets te huren in Valencia en al fietsend de stad te verkennen! 

Fietstour Valencia

Je kunt ook onder begeleiding een fietstocht door Valencia maken. Er zijn zelfs twee bedrijven in Valencia die Nederlandstalige fietstochten aanbieden: Valencia Bikes en het Nederlandse fietstour-bedrijf Baja Bikes.

Stadswandeling Valencia

Een andere leuke manier om Valencia te leren kennen, is via een inspirerende stadswandeling door Valencia waarbij geschiedenis, legendes, feesten en het dagelijkse leven in Valencia afwisselend aan bod komen.

Gratis stadsgids en audiogids Valencia

Kijk hier voor een gratis stadsgids voor Valencia. Wil je liever een gids voor op je smartphone? Dan is deze gratis audiogids voor Valencia wat voor jou. Je kunt deze audiogids op bijna alle smartphones downloaden.

Reisgids Valencia

Wil je toch liever een handige en overzichtelijke reisgids in boekvorm meenemen, dan kan ik twee reisgidsen aanbevelen:

  • 100% Valencia – een compacte reisgids met 3 wandelroutes door Valencia die je leiden langs de highligths van Valencia en de leukste adressen volgens locals. Let op: achtergrondinformatie is summier.
  • ANWB Extra Valencia – eveneens een compacte reisgids met goede tips voor bezienswaardigheden, restaurants, slaapplekken en meer. Én met een handige uitneembare kaart.

Bezienswaardigheden in Valencia

De bekendste bezienswaardigheden in Valencia zijn de oude binnenstad van Valencia en de Stad der Kunsten en Wetenschapen. Er is echter nog zo veel meer te beleven in Valencia! Lees hiervoor mijn artikel over de bekende én onbekende bezienswaardigheden in Valencia.

Valencia met kinderen

Plan je een stedentrip Valencia met kinderen? Lees dan hoe wíj Valencia met kinderen hebben beleefd.

Restaurants in Valencia

Tijdens onze vakantie Valencia hebben we niet echt goede restaurants bezocht helaas. Ben je op zoek naar restaurants in Valencia, dan kan ik wel de zoekmachine van Visit Valencia aanbevelen, waarmee je kunt zoeken op naam van een restaurant, zone, soort keuken en gourmetrestaurant en waarmee je desgewenst vantevoren al online een restaurant kunt reserveren.

Feesten en evenementen in Valencia

Wil je weten welke feesten Valencia naast de bekende Fallas nog kent? Lees dan wat de bekendste feesten in Valencia zijn.

Leesboeken die zich afspelen in Valencia

Bloedsuiker, het zoete leven van een jonge arts in Spanje

Omgeving Valencia

Als je wilt weten wat er in de omgeving van Valencia te beleven is, kijk dan eens op de volgende blogs:

Hoofdgroep: 

Keywords: