UNESCO´s Werelderfgoederen in Catalonië

Wist je dat Spanje na Italië het best vertegenwoordigd is op de Werelderfgoedlijst van UNESCO? Op dit moment staan er 45 Spaanse bezienswaardigheden en culturele activiteiten op de UNESCO´s lijst. Zes van deze werelderfgoederen bevinden zich in de regio Catalonië: de werken van Gaudí, het palau de la música catalana en het hospital de Sant Pau, het klooster van Poblet, de Mont Perdu, de Romaanse kerken in de vallei Vall de Boí en het archeologische ensemble van de vroegere Romeinse stad Tarraco.

1. De werken van Antoni Gaudí (Bardelona)

Wat natuurlijk niet op de Werelderfgoedlijst van UNESCO mag ontbreken, zijn de werken van Antoni Gaudí! De Spaanse modernistische architect Antoni Gaudí (1852-1926) realiseerde zeven indrukwekkende modernistische bouwwerken in of nabij Barcelona: de Sagrada Familia, Park Güell, Palau Güell, Casa Milà, Casa Batlló, Casa Vicens en de Crypte van Colònia Güell. Het laatste bouwwerk is gelegen in Santa Coloma de Cervelló, een plaats iets ten westen van Barcelona. Alle bouwwerken laten Gaudi’s grote en bijzonder creatieve bijdrage aan de ontwikkeling van de architectuur en bouwtechniek in de laat 19de en vroeg 20ste eeuw zien, de bloeiperiode van het Modernisme van Catalonië.

2. Palau de la Música Catalana en Hospital de Sant Pau (Barcelona)

Twee andere bouwwerken in de stad Barcelona die op UNESCO´s wererlderfgoedlijst staan, zijn het Palau de la Música Catalana (= paleis van de Catalaanse muziek) en het Sant Pau ziekenhuis. Deze gebouwen zijn twee van de mooiste bijdragen aan Barcelona's architectuur. Zij zijn ontworpen door de Catalaanse art nouveau architect Lluís Domènech i Montaner, die zijn hoogtepunt had aan het begin van de 20e eeuw.

3. De overblijfselen van de vroegere Romeinse Tarraco (Tarragona)

Het derde wererlerfgoed in Catalonië dateert uit de Romeinse tijd en is te vinden in de stad Tarragona. In de Romeinse tijd was deze stad, - die toen Tarraco heette -, de hoofdstad van de provincie Hispania Tarraconensis (omvatte een groot deel van het huidige Spanje). Het was een grote handelsstad en had een voorname administratie functie in de enorme Romeinse provincie. Later werd Tarraco vaak als modelstad gebruikt bij het bouwen van andere Romeinse steden.

In het huidige Tarragona zijn nog prachtige overblijfselen uit de Romeinse tijd te bewonderen, die een levendig beeld geven van hoe groot en belangrijk de Romeinse stad Tarraco is geweest: het amfitheater, het oude Romeinse circus, het Romeinse aquaduct, delen van de Romeinse stadsmuur en ruïnes van de oude Romeinse stad Tarraco.

4. Het klooster van Poblet (Tarragona)

Het volgende Catalaanse werelderfgoed bevindt zich in de gemeente Vimbodí (provincie Tarragona) en is het klooster van Poblet (in het Catelaans: Reial Monestir de Santa Maria de Poblet of Monestir de Poblet). Dit klooster is een Cisterciënzer klooster dat in 1151 is opgericht door Franse Cisterciënzer monniken. Het is een van de grootste en meest complete Cisterciënzer kloosters in Spanje, dat een veelvoud aan gebruiksdoelen heeft gehad: Het heeft gediend als een enorm militair complex, als koninklijk paleis, residentie en pantheon (van de koningen van Catalonië en Aragon). Het klooster is tegenwoordig nog steeds in gebruik en wordt bewoond door circa 50 monniken.

5. De Romaanse kerken in de Vall de Boí vallei (Lerida)

Weer een heel ander soort werelderfgoed in Catalonië zijn de Romaanse kerken in de Vall de Boí vallei. Deze smalle vallei is gelegen in het Alta Ribagorca gebied in de hoge Pyreneeën (provincie Lerida) en wordt omringd door steile bergen. In de vallei bevinden zich verschillende dorpen, die allemaal een Romaanse kerk hebben. Deze Romaanse kerken in de Vall de Boí vallei zijn prachtige, zuivere voorbeelden van Romaanse kunst in een vrijwel ongerepte landelijke omgeving. Zij weerspiegelen belangrijke ontwikkelingen in de Romaanse kunst en architectuur. En laten zien dat er een diepgaande culturele uitwisseling in heel middeleeuws Europa, -en in het bijzonder in het gebied van de Pyreneeën-, heeft plaatsgevonden.

6. Mont Perdu in de Pyreneëen (Gerona)

Het laatste werelderfgoed in Catalonië bevindt zich in Frankrijk én Spanje. Ik heb het over de Pyreneëen, die op de grens van Frankrijk en Spanje liggen. En dan meer specifiek over de Mont Perdu berg. De Pyreneeën zijn namelijk gecentreerd rondom de top van de Mont Perdu, een kalkhoudend bergmassief met een hoogte van 3.352 meter. De dorpen, boerderijen, velden en bergwegen die zich in dit gebied bevinden laten zien hoe de vroegere Europese samenleving er uit heeft gezien. Want het landschap weerspiegelt een agrarische manier van leven die vroeger wijdverspreid was in de Europese berggebieden, maar die nu alleen nog maar voorkomt in de Pyreneeën. Aan de Spaanse kant van de Perdu berg bevinden zich overigens ook twee van de grootste en diepste ravijnen van Europa.