Terug naar de Spaanse Gouden Eeuw in de Letras wijk in Madrid

Natuurlijk ben ik al eerder door de Las Letras wijk in Madrid gelopen. Maar nooit ben ik me bewust geweest van de betekenis van deze wijk. Totdat ik op straat een citaat van een bekende Spaanse schrijver lees. En ik me realiseer dat er veel straten in deze wijk in het centrum van Madrid naar Spaanse schrijvers genoemd zijn. Bijvoorbeeld de Calle de Cervantes en de Calle de Lope de Vega. Schrijvers uit de Spaanse Gouden Eeuw. Met hernieuwde interesse loop ik door de straten van Las Letras. En thuis ga ik op verder onderzoek uit. Ik neem je mee naar de Letras wijk in Madrid. Een wijk die vertelt over de Spaanse Gouden Eeuw.

Ligging Letras wijk

kaart-lefras-wijk-madrid

Voordat je op pad gaat, moet je natuurlijk weten waar de Letras wijk zich bevindt. De wijk ligt in het centrum van Madrid, tussen de straten Carrera de San Jerónimo (noord-grens), de Paseo del Prado (oost-grens), de Calle de Atocha (zuid-grens) en de Calle de las  Carretas (west-grens). Met in het hart van de Letteren-wijk de gezellige Plaza Santa Ana.

Woonplaats van bekende Spaanse schrijvers uit de Spaanse Goude Eeuw

De Letras wijk (= letterlijk vertaald ‘Letteren wijk’) heeft zijn naam te danken aan het feit dat talrijke bekende Spaanse schrijvers uit de Spaanse Gouden eeuw (die duurde van eind 15de tot halverwege 17de eeuw) hier gewoond hebben. Bijvoorbeeld Miguel de Cervantes, Lope de la Vega, Zorrilla, Quevedo en Góngora. De wijk in hartje Madrid wordt daarom ook wel de Schrijverswijk (=barrio de los Litereatos) of wijk van de Muzen (=barrio de las Musas) genoemd. 

Cervantes in de Letras wijk

huis-cervantes-madrid

Cervantes heeft in verschillende huizen in de Letras wijk van Madrid gewoond: in de calle de la Magdalena, de calle de León, de calle de las Huertas, de plazuela de Matute en tenslotte op de hoek van de calle de León en de calle de Cervantes. Hoewel het hoekhuis waar Cervantes oorspronkelijk in heeft gewoond in 1833 afgebroken is, staat er tegenwoordig wel nog op de gevel van het huidige gebouw een bord met de tekst “Hier woonde en stierf Miguel de Cervantes Saavedra, wiens verstand door de gehele wereld wordt bewonderd; hij stierf in 1616”.

Eerste theaters van Madrid in de Letras wijk

teatro-espanol-madrid

Tijdens de Spaanse Gouden Eeuw zijn ook de eerste theaters van Madrid in de Letras wijk ontstaan. Aanvankelijk waren het komedie theaters (in het Spaans: corrales de comedia). De eerste twee komedie theaters in Madrid waren de Corral de Comedia de La Cruz  (uit 1584) en Corral de Comedia del Principe (uit 1583). Beide komedie theaters werden later omgebouwd tot theaters. En bestonden totdat het eerste theater in 1856 gesloopt werd en het tweede in 1802 door een brand verwoest werd. De eerste twee theaters van Madrid bestaan dus niet meer. Maar straatnamen waarnaar ze oorspronkelijk vernoemd zijn wel nog: de Calle de la Cruz en Calle del Principe. En op de plek waar eerst het Teatro del Príncipe stond, is vanaf 1895 het huidige Teatro Español gevestigd.

Citaten van bekende schrijvers uit de Spaanse Gouden Eeuw

citaat-letras-wijk-madri

Een wandeling door de Letras wijk neemt je dus een beetje mee terug naar de Spaanse Gouden Eeuw. Als je door de straten van de Letras wijk in Madrid loopt, -bijvoorbeeld door de calle de las Huertas, de calle de Cervantes of de calle de León -, zie je regelmatig citaten van bekende Spaanse schrijvers en dichters uit de Spaanse Gouden Eeuw op straat staan.

Straatnamen genoemd naar bekende schrijvers uit de Spaanse Gouden Eeuw

calle-lope-de-vega-madrid

Verder zijn een deel straatnamen genoemd naar bekende Spaanse schrijvers uit de Spaanse Gouden Eeuw. Bijvoorbeeld de calle de Cervantes, de calle de Lope de Vega, de calle de Ventura de la Vega en de calle de Fúcar.

Gebouwen uit de 16de en 17de eeuw in de Letras Wijk

Ook al dateren de meeste gebouwen in deze Madrileense wijk uit eind 19de en begin 20ste eeuw, toch zijn er ook nog een aantal gebouwen uit de 16de en 17de eeuw in de Letras wijk bewaard gebleven:

1. Het huis van Lope de Vega

huis-museum-Lope-de-Vega-Madrid

Lope de Vega (1562-1635) is een bekende Madrileense toneelschrijver en dichter. De laatste jaren van zijn leven (van 1610 tot 1635) heeft hij gewoond in het huis in de calle de Cervantes. Sinds 1935 is het huis van Lope de Vega een museum en is het open voor publiek. Je kunt het museum echter alleen bezichtigen met een gids. Van tevoren dien je telefonisch of via de mail een afspraak voor bezichtiging te maken.

Adres: calle de Cervantes 11, Madrid – Openingstijden: 10:00-16:00 uur - Website: http://casamuseolopedevega.org/en/ - Telefoon: +34 914 29 92 16 - Email: casamuseolopedevega@madrid.org - Taal rondleidingen: Spaans, Frans en Engels – Duur rondleiding: 45 minuten

2. Het klooster van de Ongeschoeide Trinitaria’s

klooster-van-de-ongeschoeide-trinitarias-Madrid

Het klooster van de Ongeschoeide Trinitaria’s (in het Spaans: el convento de las Trinitarias Descalzas de San Ildefonso of el monasterio de San Ildefonso y San Juan de Mata) dateert uit het begin van de 17de eeuw en is gebouwd in barok stijl. In dit klooster werd Miguel de Cervantes in 1616 begraven (tegenwoordig overigens niet meer – voor uitbreidingswerkzaamheden aan het klooster zijn de resten van Cervantes jaren later weggehaald).

Adres: calle Lope de Vega 18, Madrid

3. De San Sebastian kerk

San-Sebastian-kerk-Madrid

In de San Sebastian kerk (in het Spaans: iglesia de San Sebastián), die dateert uit de 16de eeuw, zijn talrijke bekende Spaanse schrijvers ed. uit de Spaanse Gouden Eeuw gedoopt of getrouwd; of heeft de begrafenisplechtigheid in deze kerk plaats gevonden. Zo heeft zowel de begrafenis van Miguel de Cervantes als die van Lope de Vega hier plaatsgevonden. Toneelschrijver Lope de Vega is er zelfs een tijd lang begraven geweest.

Adres: calle de Atocha 39, Madrid

Met gids door de Letras wijk

Wil je meer details horen over deze interessante wijk in het centrum van Madrid, over Cervantes en over Spanje in de 16de en 17de eeuw,  dan kun je altijd met gids door de Letras wijk lopen. Ik heb een aantal rondleidingen gevonden:

Bezienswaardigheden in de Letras wijk van na de Spaanse Gouden Eeuw

carrillon-letras-wijk-madrid

Daarnaast kent de Letras wijk in Madrid ook nog andere bezienswaardigheden van na de Spaanse Gouden Eeuw. Ik ga hier niet uitgebreid op in, maar wil de andere bezienswaardigheden in de Letras wijk wel nog even kort aanstippen:

  • Het Thyssen museum, het Prado museum en het Reina Sofia museum, - de drie bekendste musea van Madrid -, liggen aan de rand van de Letras wijk;
  • Café La Fontana de Oro;
  • Het carillon van Plus Ultra Seguros;
  • Het Atocha station;
  • Het Caixa Forum.

Meer informatie over de Letras wijk in Madrid

Meer informatie over de Letras wijk in Madrid vind je op de website van de ondernemers in de Letras wijk. Hier vind je goede overzichten van onder meer hotels en winkels in deze wijk in het centrum van Madrid.

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag wordt gesteld om te bepalen of u geen spambot maar een mens bent.