Tapas eten bij restaurant Destino in Rotterdam

Spaans restaurant Destino Rotterdam

Eén keer in de zoveel tijd ga ik met een groep Spaans sprekende vrouwen op stap. Om gezellig Spaans te spreken en een lekker hapje te eten. We zijn al een paar keer in Café Cultura in Rotterdam geweest, maar vandaag hebben we afgesproken in restaurant Destino in Rotterdam , waar ik al veel positieve verhalen over heb gehoord.

Druk bezocht

Als we om half zeven het modern ingerichte restaurant Destino binnen komen, zit het Spaanse restaurant al bomvol, een goed teken. Ik denk in eerste instantie dat mensen er vroeg komen eten en ook weer vroeg naar huis gaan (iets wat me in Nederland is opgevallen), maar als wij na 11 uur vertrekken, zit de tent nog steeds vol (alle tafels zijn bezet én bij de bar is het druk) en is er nog een gezellige, ontspannen sfeer.  Indrukwkkend! Wat me wel opvalt, is dat er vooral Nederlands gesproken wordt, terwijl we bij Café Cultura in Rotterdam juist veel Spaans om ons heen horen.

Maandelijks wisselende tapas

In het Spaanse restaurant aan de Zaagmolenkade in Rotterdam worden vooral tapas geserveerd. Iedere maand is er een andere menukaart (een tapaskaart en een toetjeskaart). Een menukaart die maandelijks met de seizoenen mee wisselt. En naast deze maandelijks wisselende tapas worden er dagelijks nog andere wisselende tapas en nagerechten geserveerd. Natuurlijk staan er typisch Spaanse tapas als jamon serano (=serano ham) en calamares fritos (=gefrituurde inktvisringen) op de menukaart, maar ik vind er ook veel voor mij nog onbekende tapas. Leuk!

De gezichten achter restaurant Destino

Restaurant Destino in Rotterdam wordt gerund door Nelleke en Niels, twee Nederlanders die een grote passie voor Spaans eten hebben. Nelleke is van beroep kok, dus het was een logische stap voor Nelleke en Niels om hun eigen Spaans restaurant te beginnen. Regelmatig zijn ze in Spanje te vinden om inspiratie op te doen voor nieuwe gerechten in hun restaurant. Zij geven vervolgens een persoonlijke draai aan de tapas in hun eigen restaurant, iets wat mij erg aan heeft gesproken. De tapas die zij serveren zijn dan ook nét wat anders dan de traditionele Spaanse tapas.  In eerste instantie is een Spaanse vriendin erg verbaasd als ze hoort dat Destino niet door Spanjaarden, maar door een Nederlands stel gerund wordt. Maar als de eerste hapjes arriveren is zij al snel overtuigd van de goede kwaliteit en smult ze van de heerlijke en verrassende tapas.

Mijn tapas toppers

Nu we met vijf meiden zijn, kunnen we ook lekker veel tapas proeven! We kiezen een aantal typische tapas, - namelijk tortilla (=ardappelomelet), croquetas (=kroketjes), calamares fritos (=gefrituurde inktvisringen), jamón iberico (=iberische ham) en een bord met een mix van embutidos (=gedroogde worsten) -,  en een paar onbekende tapas: ensalada remolacha y coliflor (= bieten- & witlofsalade met appel en croutons) en mojama y aguacate (=gedrooogde tonijn en avocado; een gerecht met avocado, gedroogde tonijn, zoete rode peper, en basilicummayonaise). De bieten- &witlofsalade en  gedroogde tonijn met avocado zijn mijn persoonlijke tapas toppers. Maar ook de tortilla, kroketten en gefrituurde inktvisringen waren overheerlijk en smaakten nét iets anders dan normaal. Zonder meer aanraders.  

Als toetje nemen we vijf verschillende desserts: drie toetjes van de dag, drie verschillende soorten ijs en een witte chokolade-cheesecake. De grote winnaar is voor mij de witte chokolade-cheesecake. Wat een smaak-explosie!

Leuke details

Leuke details van tapasrestaurant Destino zijn:

  1. De open keuken – deze zorgt niet alleen voor een gezellige sfeer, maar straalt ook vertrouwen uit.
  2. Op alle tafels worden gratis flessen water gezet, die iedere keer weer worden bijgevuld – een super gebaar dat meer restaurants naar mijn mening zouden mogen overnemen.
  3. In het halletje bij de toiletten hangt een kaartenrek met receptenkaarten en restauranttips in verschillende Spaanse steden (op dit moment van Madrid, Barcelona en San Sebastian), van restaurants die Nelleke en Niels naar aanleiding van hun bezoeken aan Spanje kunnen aanbevelen. Deze recepten en restauranttips zijn overigens ook op de website van Destino terug te vinden.

Praktische informatie

Naam restaurant: Destino
Adres: Zaagmolenkade 37/38, Rotterdam
Website: http://www.restaurant-destino.nl
E-mail: info@restaurant-destino.nl
Telefoonnummer: 010 842 20 59
Openingstijden: dinsdag t/m zondag vanaf 17.30 uur; maandag gesloten
Reserveren: tot 18.30 uur en alleen voor groepen van 7 personen of meer
Bereikbaarheid: met tram 7 (richting Woudestein) vanaf Stadhuis; met tram 8 vanaf Rotterdam Centraal; en met bus 38 (richting Crooswijk) vanaf Rotterdam Centraal