Synagoge van Úbeda

Een van de highlights die ik tijdens de studiereis door de provincie Jaén bezocht heb, was de synagoge van Úbeda: de Sinagoga del Agua (=synagoge van het water). Deze synagoge dateert van voor de 14de eeuw en is net als de Arabische baden van Jaén eeuwenlang onder de grond verstopt geweest. Pas in 2005 is zij tijdens renovatie werkzaamheden weer boven water gekomen. Het meest bijzondere vond ik nog wel het reinigingsbad en de zomerzonnewende.

Herontdekking van de synagoge van Úbeda

De synagoge van Úbeda is per toeval ontdekt toen de ondernemer Fernando Crespo rond 2005 drie panden opkocht in de oude binnenstad van Úbeda, met het idee om hier appartementen, winkels en een parkeergarage van te maken. Het liep allemaal iets anders. Want tijdens de renovatie stuitte hij op kapitelen en andere interessante archeologische resten, die later deel bleken te zijn van de oude synagoge van Úbeda. Net als de Arabische baden van Jaén, is de synagoge opgevuld geworden met aarde om er een nieuw gebouw bovenop te bouwen en eeuwenlang onder de grond verstopt geweest.

Bogen, vrouwengalerij en reinigingsbad

synagoge Ubeda; foto Spainmadeforyou

Na het vinden van de eerste kapitelen, ging men verder met opgraven en vond men onder meer de bogen van de synagoge, een vrouwengalerij, verschillende waterbronnen en een Joods reinigingsbad (in het Joods: mikveh), dat door Joden gebruikt werd om zich te reinigen voor bijvoorbeeld een religieuze activiteit of na een bevalling.

Zomerzonnewende in de synagoge van Úbeda

zomerzonnewende synagoge Ubeda

Op zich natuurlijk is het natuurlijk al bijzonder om zo een reinigingsbad terug te vinden. Wat echter nog meer bijzonder is, is het gat in het plafond, schuin boven het reinigingsbad. Rond de langste dag van het jaar (dus rond 21 juni) schijnt door dit gat een paar dagen de zon gedurende ongeveer 30 minuten schijnt op het  water in het reinigingsbad: de zomerzonnewende (in het Spaans: Solsticio de Verano)! Adembenemend! Ben je rond 21 juni in Úbeda, vraag dan zeker naar de tijdstippen van de zomerzonnewende om zelf getuige te kunnen zijn van dit ongelofelijke natuurverschijnsel. Iedere dag verschuift het tijdstip een beetje, maar het is ongeveer tussen half 10 en half 11 ’s ochtends.

Grappig detail

Een grappig detail is, dat de Synagoge indertijd gevestigd was naast het huis van de Inquisitie: katholieke priesters die het katholieke geloof met de harde hand oplegden en andere geloven uitbanden…  

In 2010 geopend voor publiek

De Synagoge is in 2010 geopend voor publiek. Het is een zuiver geschiedkundige en culturele plek nu, waar je zowel sporen van het Jodendom als van het Christendom kunt terugvinden. Het laatste, omdat de synagoge door de Inquisitie was ingenomen nadat de Joden van Úbeda uit de stad vertrokken waren of Nieuw-Christen geworden waren. De synagoge wordt regelmatig gebruikt voor culturele evenementen. 

Praktische informatie

Naam: Sinagoga del Agua
Adres: Op hoek van Calle Roque Rojas Esquina en calle Las Parras, ÚBEDA (Jaén)
Openingstijden: dagelijks 10.30-14 uur en 16.45-19.30 uur
Entree: € 4 voor volwassenen en € 3 voor kinderen
Website: http://sinagogadelagua.com
Email: sinagoga@artificis.com

Gerelateerde artikelen

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag wordt gesteld om te bepalen of u geen spambot maar een mens bent.