Spanje gedurende het Romeinse Rijk (218v. Chr – 409 n. Chr)

Van 218 voor Christus tot 409 na Christus heeft Spanje (toendertijd Hispania, bestaande uit Spanje en Portugal) deel uitgemaakt van het Romeinse Rijk. In het begin was er veel verzet tegen de Romeinen in Spanje. Vooral in het huidige Cantábria en País Vasco is er veel en lange tijd verzet geweest. Na 200 jaar van verzet werd Spanje echter zeer volgzaam. In de Pax Romana heeft het een belangrijke plaats ingenomen in het Romeinse Rijk, omdat het zo volgzaam was en vooral ook, omdat het een grote bron van inkomsten was voor de Romeinen (graan, wijn, olijfolie, messen en zwaarden uit het huidige Toledo en winning van mineralen als ijzer, lood en goud).

Ten tijde van Augustus werd Baetica (=huidig Andalucia) beschouwd als het meest Romeinse gebied buiten Italië en kregen 50 Spaanse plaatsen het Romeinse burgerschap, een enorm privilege. De Romeinen hebben de latijnse taal en later het Christendom meegebracht.

segovia-romeins-aquaduct
Romeins aquaduct in Segovia (Castilla y León)

Belangrijke plaatsen uit de Romeinse Tijd zijn oa.:

  • Mérida (=Emerita Augusta): dit was Hispania´s grootste stad en de op 8 na grootste stad in het hele Romeinse Rijk. Te zien is hier nog het Circus Maximus met 25.000 zitplaatsen, -een indrukwekkend theater dat 16 eeuwen lang onder puin verstopt is geweest voordat het opgegraven is-, een arena (amfitheater), een brug over de Guadiana rivier met 64 bogen en een aquaduct met 3 niveaus van eleganten bogen.

  • Cádiz (=Gades): Cádiz had de reputatie van “wealthy and wicked town” met provocatieve danseressen die “puellae gaditanae” , oftewel de meiden van Gades, genoemd werden. Deze danseressen werden door welvarende kooplieden vaak uitgenodigd op feesten. Men zegt dat hier de flamenco muziek is ontstaan.

  • Tarragona (=Tarraco): hier verbleef keizer Augustus toen hij bij aankomst in Spanje om het verzet in Cantabria en Pais Vasco te beëindigen erg ziek werd. De best bewaarde Romeinse ruïnes zijn hier te vinden. En Pontius Pilatus zou hier geboren zijn.

  • Segovia : een van de hoogtepunten van architectuur uit de Romeinse tijd is het aquaduct in Segovia, dat vanaf Plaza del Agoguejo prachtig te zien is. Het aquaduct is ca. 800 meter lang en heeft 118 bogen. In Segovia zijn overigens geen andere overblijfselen uit de Romeinse Tijd te vinden, omdat het een militaire basis was die diende om overwonnen stammen op afstand te houden.

merida-romeins-aquaduct
Romeins aquaduct in Mérida (Extremadura)

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag wordt gesteld om te bepalen of u geen spambot maar een mens bent.