Spaanse gastronomische tour door Rotterdam

A la plancha Spaans restaurant Rotterdam

Een Spaanse gastronomische tour door Rotterdam met pintxos, vis “a la plancha” en eigengemaakte “salmorejo” in drie verschillende Spaanse restaurants in Rotterdam.

Normaal gesproken reizen we om even te ontsnappen aan de dagelijkse verplichtingen, andere talen te leren, nieuwe plekken te ontdekken, nieuwe smaken te proeven of nieuwe ervaringen op te doen. Soms reizen we echter om onszelf met onze wortels te herenigen. Voor mensen die ervan houden om Spaans eten in Nederland te ontdekken, heb ik een gastronomische tour door Rotterdam voorbereid, die zelfs begeleid kan worden door een Spaanse gids.

Spaanse Restaurants in Rotterdam

Rotterdam is een cosmopolitische en moderne stad. We spreken vaak over vanwege haar moderne architectuur. Maar Rottedam is meer dan een moderne stad met moderne architectuur. Het is een multiculturele stad waar meer dan 175 nationaliteiten bij elkaar wonen. Dit merk je aan het uitgebreide aanbod van internationaal eten. Zo zijn er Surinaamse, Indonesische, Japanse en Italiaanse restaurants te vinden. Maar ook Spaanse restaurants, met producten en gerechten met een authentieke Iberische smaak.

Destino

Het eerste restaurant met Spaanse keuken is restaurant Destino, een Spaans restaurant dat zich bevindt naast het Noordplein, in het noordelijke deel van Rotterdam. Destino wordt gerund door het Nederlandse koppel Nelleke en Niels. Zij hebben een grote passie voor Spaans eten, die prachtig naar voren komt in de Spaanse keuken van Destino. Je vindt er een goede selectie aan tapas en typische gerechten, die ieder seizoen veranderen. Daarnaast organiseren zij continue gastronomische evenementen als Pintxos avonden.

A la Plancha

Het volgende Spaanse restaurant in Rotterdam is Restaurant A la plancha. A la Plancha is een pop-up visrestaurant dat alleen geopend is in de zomer (van mei t/m september)  en dan alleen met mooi weer. Het restaurant met open keuken wordt iedere zomer boven het water opgebouwd op het landhoofd van de oude Willemsbrug, op het Noordereiland in Rotterdam. Terwijl je uitkijkt over het water en de skyline van Rotterdam, kun je er genieten van verse, duurzame vis die op de “Plancha” (=grilplaat) is bereid. Het restaurant met Spaanse keuken wordt gerund door drie jonge Nederlandse eigenaren, diein Zuid-Spanje geïnspireerd zijn door deze simple maar overheerlijke manier van koken in een eenvoudige natuurlijke setting.

Café Cultura

De laatste plek om te genieten van Spaans eten in Rotterdam is Café Cultura. Het is gelegen in het centrum van Rotterdam, in de buurt van de kubuswoningen. In Café Cultura, -dat gerund wordt door het Nederlands-Spaanse koppel Vincent en Lorena-, kun je een “cortado” (sort koffie met melk) drinken, of Spaanse bieren als San Miguel of Mahou. Maar je kunt er bijvoorbeeld ook de door Lorena bereide “salmorejo” (koude tomatensoep met brood, knoflook, olijfolie, spek en stukjes gekookt ei) proeven. Daarnaast worden er bijna dagelijks activiteiten georganiseerd die gerelateerd zijn aan de Spaanstalige wereld: lezingen, workshops, taalcursussen, taaluitwisselingen en zelfs spaanstalige rondleidingen door Rotterdam (iedere zaterdag gedurende de zomermaanden). In de bijbehorende winkel kun je producten uit Spanje en Latijns-Amerika kopen.

Tekst: María López Fontanals, Saborea  / Vertaling: Ria Poulsen, Spain made for You