Sigüenza

Op ongeveer een uur rijden van Madrid ligt de prachtige Middeleeuwse plaats Sigüenza, met een prachtige historisch centrum, een Parador kasteel, een indrukwekkende kathedraal en een levendig en gezellig "modern" centrum. 

Sigüenza

Sigüenza ligt op ongeveer een uur rijden ten oosten van Madrid, in de provincie Guadalajara en het Autonome Gebied Castilla La Mancha. Door zijn gunstige strategische ligging boven aan de vallei van de Henares rivier, is het al van vóór de Romeinse tijd een belangrijke plaats geweest. Het is een prachtig stadje met een Middeleeuwse stadskern en een oud kasteel boven op een bergtop. Het kasteel is aanvankelijk door de Moren als fort en uitkijktoren gebouwd in de 8ste eeuw. De muren eromheen zijn voor een groot deel nog bewaard. Tegenwoordig wordt het kasteel gebruikt als Parador-hotel.

Vanaf het kasteel loopt men via een mooi oud straatje met heerlijke restauranten en winkels met streekprodukten richting de prachtige “Plaza Mayor” of “Plaza del Mercado”,- het hoofdplein, ook wel marktplein genoemd-, en de indrukwekkende kathedraal. Beiden zijn te danken aan het feit, dat er in Sigüenza na de reconquista, – de herverovering van Spanje door de Christenen –,vele bisschoppen hebben gezeteld en daarmee een belangrijke plaats is blijven zijn. Net als de overige kerken en kloosters. Op een prachtige manier zijn heden en verleden in Sigüenza met elkaar verweven: de oude stadskern is er nog levendig en gezellig druk, omdat het ook tegenwoordig nog de stadskern van Sigüenza is, met gezellige bakkers, slagers, groenteboeren etc. Kwa architectuur zijn er elementen uit alle tijdperken terug te vinden.

siguenza
Plaza Mayor in Sigüenza (Castilla la Mancha)

Middeleeuwse trein naar Sigüenza

Vanaf 2005 rijdt er in het voor- en najaar iedere zaterdag een “Tren Medieval”, oftewel een Middeleeuwse trein, van Madrid naar Sigüenza. Mensen in Middeleeuwse klederdracht heten de reizigers welkom op het perron om hun in de trein te vergezellen. In de trein wordt er vervolgens Middeleeuwse muziek gespeeld en worden de reizigers onderhouden door troebadoers, steltenlopers en jongleurs. Intussen genietend van typische lekkernijen uit Sigüenza.

Middeleeuwse dagen in Sigüenza

In het tweede weekend van juli worden er jaarlijks de “Jornadas Medievales”, Middeleeuwse dagen in Sigüenza gehouden. Vanuit de verre omtrek komen mensen in hun Middeleeuwse klederdracht kijken naar en meedoen aan de Middeleeuwse spelen, waar ridders te paard tegen elkaar strijden, met Middeleeuwse dans, muziek en theater en nog veel meer.

De Parador van Sigüenza

De Parador van Sigüenza is boven op een bergtop gevestigd in een oud kasteel, uitkijkend over de vallei van de Henares rivier. Oorspronkelijk is het in de 8ste eeuw door de Moren als fort en uitkijktoren gebouwd, boven op Romeinse resten.

siguenza-parador
Parador van Sigüenza

De omgeving van Sigüenza

Sigüenza is omgeven door interessante plaatsen als Medinaceli, Imón en Atienza. En natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het natuurpark “Barranco del Río Dulce”, de kloof van de rivier Dulce.

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag wordt gesteld om te bepalen of u geen spambot maar een mens bent.