Sierra de Gata - vruchtbare valleien en authentieke dorpjes

Sierra de Gata

In het noord-westelijke deel van Extremadura ligt de Sierra de Gata, tegen de provincie Salamanca aan en dichtbij de grens met Portugal. Het is een prachtig geïsoleerd natuurgebied met bergen, valleien, rivieren, natuurzwembaden, olijfboomgaarden, kleine dorpjes, verlaten kastelen en meer. Een gebied dat zijn authenticiteit in de loop der tijd heeft weten te behouden. Een paradijs voor architectuur-, cultuur- en natuurliefhebbers en voor families met kinderen. Wilt u het échte Spanje proeven, ga dan naar de Sierra de Gata.

Vruchtbare valleien

Spainmadeforyou-dieren-Sierra-de-Gata-Extremadura
In de Sierra de Gata (Extremadura) leven meer dan 200 verschillende dierensoorten

De Sierra de Gata bestaat uit verschillende bergketens en valleien (=valles): de Valle del Tralgas, Valle Rivera de Gata, Valle Rivera de Acebo, Valle del Xalima en Vegas del Borbollón. Het zijn vruchtbare valleien met fruitbomen, olijfbomen, notenbomen, wijngaarden en meer. Het is namelijk een waterrijk gebied, met kabbelende rivieren, natuurzwembaden, meren, waterreservoiren (=embalses) en watervallen (=cascada). In dit kleine paradijs leven meer dan 200 verschillende diersoorten, waaronder steenarenden, zwarte ooievaren, zwarte gieren, wilde katten, wilde varkens en veel verschillende vissoorten. Delen van de Sierra de Gata zijn tegenwoordig beschermde gebieden. Bijvoorbeeld het vogelreservaat bij Embalse de Borbollón en het reservaat van de Zwarte Gier in de Árrago vallei.  

Verlaten kastelen en authentieke dorpjes

Robledillo-Sierra-de-Gata-Extremadura
Het charmante dorp Robledillo de Gata in de Sierra de Gata (Extremadura)

Doordat de Sierra de Gata dichtbij de grens met Portugal en het oude Castillië ligt, is er vaak en lang gevochten in dit gebied. Hiervan zijn de kastelen en uitkijktorens (=atalayas) in Santibañez El Alto, Gata, Trevejo en Eljas nog stille getuigen. Het is ook lange tijd een smokkelgebied geweest, waar koffie en tabak door de bergen de grens over werden gesmokkeld. De dorpjes in de Sierra de Gata hebben hun authenticiteit door de tijd heen weten te behouden. Het zijn pareltjes, waarbij ieder dorp zijn eigen, unieke architectuur heeft. De mooiste plaatsen zijn Gata, San Martín de Trevejo, Torre de Don Miguel, Trevejo en Robledillo de Gata. In Robledillo de Gata, een gehucht met ca. 100 inwoners, zijn de huizen bijvoorbeeld gebouwd van leisteen, hout en “adobe”. De balkons van sommige huizen zijn er over de smalle straatjes heen gebouwd, waardoor er een soort tunnels ontstaan, die prachtige schaduwen creëren.  

Natuur en actief

De Sierra de Gata is een paradijs voor natuurliefhebbers. Het is een geweldig gebied om te wandelen, fietsen, paardrijden, raften, paraglyden en om vogels te kijken. Er lopen vele oude paden, waarop duidelijk routes aangegeven: Senderos Locales (afgekort SL – lokale wandelpaden), Pequeños Recorridos (afgekort PR – kleine routes) en de Gran Recorrido 10-E7 (afgekort GR- grote route). Tijdens een wandeling, fietstocht of paardrijtocht door de adembenemende natuur kan men afkoelen bij een waterreservoir of waterval of een verkoelende duik nemen in een van de vele “Piscinas Naturales” (=natuurzwembaden). Ook voor kinderen een heel avontuur. Zwemmen in een natuurzwembad is immers niet hetzelfde als zwemmen in een gewoon zwembad...  

Wandeltips voor families met kinderen

Houdt u van actie en avontuur als u op vakantie met kinderen bent? Wandel dan naar een oud kasteel, waar vroeger Moren en Christenen tegen elkaar gevochten hebben! Of volg de smokkelroute, die smokkelaars vroeger gebruikten om tabak en koffe de grens over te smokkelen:

  • Vanaf Villamiel is er een korte wandelroute naar het kasteel van Trevejo (3,5km);
  • De “Ruta de Almenara” is een wat langere wandeltocht vanaf Gata, die u voert naar de oude uitkijktoren van Almenara (8,5 km);
  • De smokkelroute loopt tussen Valverde de Fresno en de Portugese plaats Funhos (17km).

Lokale producten en musea

De belangrijkste producten van de Sierra de Gata zijn olijfolie, olijven, wijn, kaas en honig. Veel van deze producten kunt u kopen in de winkel “La despensa de Casa Manadero” in Robledillo de Gata. Wilt u zien hoe een aantal van deze lokale producten geproduceerd worden? Breng dan een bezoek aan het olijfolie museum “Molino del Medio” of “La bodega de Marques”, beiden in Robledillo de Gata, of het olijfolie museum “Museo Molino Aceite de los Blancos” in Torre de Don Miguel. Wilt u zien hoe men traditioneel het land heeft bewerkt in de Sierra de Gata? Bezoek dan het etnografisch museum in Cilleros.  

Overnachten in de Sierra de Gata

In de Sierra de Gata zijn tientallen “casas rurales” (letterlijk vertaald rurale huizen; dit zijn Spaanse B&B´s of pensions), apartementen en kleine hotels waar u kunt overnachten. En er zijn twee campings: in Gata (Camping Sierra de Gata) en in Valverde del Fresno (Camping Valverde Natural). Voor ieder wat wils dus. Alle accommodaties zijn kleinschalig en landelijk gelegen.  

Casa Manadero in Robledillo de Gata

Bent u op zoek naar een apartement in de Sierra de Gata? Dan kan ik “Casa Manadero” en “Valle Árrago” in Robledillo de Gata van harte aanbevelen. Het zijn eenvoudige, maar mooie en goed verzorgde apartementen , die gerund worden door de twee super aardige en hardwerkende Spanjaarden Caridad en Antonio. Caridad en Antonio runnen ook het enige restaurant in Robledillo de Gata en hebben er een winkel met lokale producten. Bovendien helpen zij bezoekers met het organiseren van uitstapjes en activiteiten in de buurt: wandeltochten, fietstochten, paardrijtochten, birdwatching en meehelpen bij bijvoorbeeld de olijvenoogst. Zij zorgen ervoor dat iedere vakantie uniek en onvergetelijk wordt.  

Praktische informatie

Op de website Turismo Sierra de Gata vindt u uitgebreide informatie over mogelijke activiteiten, eetplekken en accommodaties in dit gebied in Extremadura. Bent u enthousiast geworden over een vakantie naar de Sierra de Gata? U kunt vrijblijvend contact opnemen met Caridad en Antonio van Casa Manadero: info@casamanadero.com. Zij helpen u graag met de voorbereidingen van een vakantie van de Sierra de Gata.

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag wordt gesteld om te bepalen of u geen spambot maar een mens bent.