Sherry wijnen uit Jerez

Een uitgebreid scala aan Jerez wijnen in vele verschillende kleuren en smaken

Toen ik nog een kind was, dronk mijn vader iedere zondag een sherry als aperitiefje. Mijn verbazing was groot toen ik als 22-jarige een tijdje in Granada woonde en zag dat ook jongeren er sherry dronken! Dan moest ik het misschien ook maar eens proberen. En wat denk je? Ik vond het heerlijk; zeker de mierzoete Pedro Ximénez sherry! Het imago dat sherry vaak buiten Spanje heeft, -namelijk dat van een oude-mensen-drankje-, vind ik sindsdien onterecht. Je hebt sherry’s namelijk vele verschillende smaken. Voor ieder wat wils dus. Eén ding hebben de sherry’s echter wel gemeen: ze komen allemaal uit de omgeving van de Zuid-Spaanse stad Jerez de la Frontera. Wil je meer weten over de Andalusische sherry wijnen? Lees dan snel verder.

Sherry wijnen

Een unieke streek

Sherry wijnen zijn Spaanse versterkte wijnen die afkomstig zijn uit de streek rond Jerez de la Frontera, in de provincie Cádiz: de Marco de Jerez. Deze streek bij de Atlantische Oceaan en de uitmonding van de Guadalquivir rivier heeft een microklimaat met veel regen in de lente en herfst en veel wind die vochtige lucht aanvoert in de zomer.

Bovendien is de bodem er kalkrijk. De bodem houdt dus veel vocht vast, waardoor de druiven ook in de zomermaanden genoeg water krijgen. En de kalkbodem geeft een aparte smaak aan de druiven.

Ten slotte is de streek rond Jerez één van de weinige gebieden in de wereld waar de Palomino-druif groeit, die voor 80% van de sherry gebruikt wordt.

De naam

De naam ‘sherry’ is afgeleid van het herkomstgebied van de sherry wijnen: Jerez (vroeger Xeres).

Soorten sherry

soorten-sherry-wijnen-spanje

Er zijn verschillende soorten sherry, die in smaak variëren van droog tot zoet en in kleur variëren van lichtgeel tot bijna zwart-rood. De sherry soorten kunnen onderverdeeld worden in drie categorieën, namelijk droge sherry wijnen (=vinos generosos), likeurwijnen (=vinos generosos de licor) en natuurlijke zoete wijnen (=vinos dulces naturales).

Droge sherry wijnen

Droge sherry wijnen worden gemaakt van de Palomino druif, hebben een suikergehalte dat minder is dan 5 gram per liter en hebben een alcoholpercentage van 15 tot 22%. Soorten droge sherry wijnen:

  • Fino: een strogele frisse, droge sherry met amandelsmaak;
  • Amontillado: een amberkleurige droge, aromatische sherry met hazelnootsmaak;
  • Oloroso: een amberkleurige of mahoniekleurige droge, volle, beetje zoete sherry;
  • Palo Cortado: een kastanjekleurige tot amberkleurige diepe, ronde, aromatische sherry met citrussmaak, die een mix is van Oloroso en Amontillado;
  • Manzanilla: een strogele kruidige, droge, beetje zoute sherry, die alleen geproduceerd wordt aan de Atlantische Oceaan rond Sanlúcar de Barrameda.

Likeurwijnen

Likeur wijnen zijn wijnen die een mix zijn van droge sherry wijnen en zoete wijnen. Zij hebben een suikergehalte dat hoger is dan 5 gram per liter. Soorten likeurwijnen:

  • Pale Cream: een strogele lichte, frisse, beetje zoete sherry met hazelnootsmaak, die een mix is van Fino of Manzanilla en een geconcentreerde (zoete) most;
  • Medium: een amberkleurige volle, aromatische, beetje zoete sherry met notensmaak, die bijna altijd een mix is van Fino en Pedro Ximénez;
  • Cream: een bruine halfzoete sherry met notensmaak en een vleugje citrussmaak, die een mix is van Oloroso en Pedro Ximénez; ook bekend als Zoete Oloroso (=Oloroso Dulce).

Natuurlijke zoete wijnen

Natuurlijke zoete wijnen worden gemaakt van most van overrijpe of in de zon gegedroogde Pedro Ximénez of Moscatel druiven. Soorten natuurlijke zoete wijnen:

  • Moscatel: een kastanjekleurige tot intens mahoniekleurige zoete sherry met bloemen-en citrussmaak en een beetje droge, bittere nasmaak, gemaakt van de Moscatel druif die in een zandbodem dichtbij het strand groeit;
  • Pedro Ximénez: een donkere ebbehoutkleurige zeer zoete doch frisse, bijna stroperige sherry met rozijnen- en honingsmaak, die gemaakt is van overrijpe en zongedroogde Pedro Ximénez druiven.

De solera

solera-sherry-wijnkelder-jerez-andalusië

Sherry wijnen worden gemaakt van wijnen uit verschillende jaren. Daarom staat er ook nooit een jaartal op het etiket. In de solera, d.w.z. de wijnkelder voor sherry wijnen-, liggen de wijnvaten opgestapeld. Met de jongste wijn in de bovenste vaten en de uiteindelijke sherry in de onderste vaten. De vaten die boven op elkaar liggen zijn met elkaar verbonden. Wanneer het onderste vat gedeeltelijk geleegd wordt, wordt het door het vat erboven automatisch bijgevuld. En dat vat wordt weer bijgevuld door het vat dáárboven. De naam solera  is overigens afkomstig van het Spaanse woord suelo (=bodem), dat verwijst naar de sherryvaten die helemaal beneden, op de bodem, liggen.

Wanneer wordt welke sherry gedronken?

Sherry wijnen passen bij veel verschillende soorten eten. Zo worden droge sherry wijnen vaak als aperitiefje gedronken, samen met een tapa. En worden zoetere likeurwijnen en natuurlijke zoete sherry wijnen bij een dessert gedronken. Er zijn overigens bepaalde tapas die uitstekend bij bepaalde sherry soorten passen. Deze tapas noemen we dan shapas (=een combinatie van sherry en tapas).

Restaurant Zarzo in Eindhoven

Iemand die in Nederland heel veel weet over welke sherry het beste bij welk gerecht gedronken kan worden, is de Spaans-Nederlandse Chef Adrián Zarzo van restaurant Zarzo in Eindhoven. Hij heeft in 2015 zelfs twee prijzen gewonnen tijdens de internationale wedstrijd ‘Copa Jerez’: de prijs van Beste Chef én van Beste Hoofdgerecht.  

Bodegas in de Andalusische sherry-streek

Sherry-bodega-Sandeman-Jerez-de-la-Frontera-foto-spainmadeforyou

Ben je op vakantie in Andalusië, neem dan eens een kijkje achter de schermen bij een van de bodegas in Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda of El Puerto de Santa María. Je krijgt er een rondleiding door de bodega en uitleg over de productie van de verschillende soorten sherry wijnen. En natuurlijk kun je er sherry’s proeven. In Jerez de la Frontera bevinden zich bijvoorbeeld de bodegas Sandeman en Tio Pepe (zelf ben ik bij Sandeman geweest, een aanrader, ook met kinderen). En in Puerto de Santa Maria ligt de bekende bodega Osborne.

Oogstfeesten in Jerez de la Fronterea

druiven-stampen-feria-de-la-vendimia-jerez-de-la-frontera

En wil je de uitgelaten sfeer proeven als het tijd is om de druiven te plukken? En van dichtbij onder meer meemaken hoe druiven gestampt worden? Kom dan naar de oogstfeesten in Jerez de la Frontera, in het Spaans Fiestas de la Vendimia de Jerez genoemd. De feestweek begint ieder jaar rond 8 september.

Internationale sherry week

Om af te komen van het oude-mensen-imago van sherry wordt er wereldwijd dit jaar ook een Internationale Sherry week gehouden, waarbij sherry een week lang over de hele wereld in de spotlight staat. De Internationale sherry week vindt plaats van 2 t/m 8 november aanstaande. Meer informatie erover vind je op www.isherryweek.com. Wanneer je Nederland selecteert, zie je welke bedrijven en organisaties er in Nederland meedoen aan de Internationale Sherry Week. Tot nu toe zijn dit Waterloowijn in Amsterdam en Wijn & Ko met de Sherry Sunday Club in Haarlem. Heb je zelf overigens een Spaans restaurant, importeer je Spaanse wijnen, organiseer je tapas avonden of ben je lid van een kookclub, vrouwenclub of andere vereniging? En wil je een sherry proeverij of presentatie in de Internationale Sherry Week regelen? Dan kun je jouw evenement registreren via Sherry.org. Op deze website kun je vervolgens gratis promotiemateriaal als posters en tasting mats downloaden. En een jaar lang ontvang je dan interessante sherry informatie. 

Bronnen: Wikipedia, Sherry.org, Enoarquía, Sherry.org