Schapen in Madrid

Afgelopen zondag werd het centrum van Madrid gevuld met 2.000 schapen die de stad doorkruisten tijdens het 20ste “Fiesta de la Trashumancia” in Madrid. Er was toen even geen plek voor auto´s. Alleen voor schapen en natuurlijk heel veel toeschouwers. Want schapen in een grote stad als Madrid zie je tenslotte niet iedere dag.

Traditie uit de 15de eeuw

De “trashumancia” , - dat wil zeggen migratie van de schapen- , is een traditie die stamt uit de 15de eeuw, toen Madrid niet meer dan een dorpje was. Er werd toen een overeenkomst tussen herders en de gemeente Madrid getekend, waarin werd verklaard dat het vee voor 50 maravedis (de toenmalige munteenheid) per 1000 hoofden door Madrid gevoerd mocht worden wanneer het van zomerverblijf in het noorden naar winterverblijf in het zuiden en andersom gebracht werd.  

Het jaarlijkse “Fiesta de la Trashumancia” in Madrid

In Madrid is deze traditie 20 jaar geleden weer in het leven geroepen via het “Fiesta de la Trashumancia”, om mensen in de stad met deze gewoonte kennis te laten maken. Het jaarlijkse spektakel wordt georganiseerd door het ministerie van landbouw en milieu en de gemeente Madrid. Het vee loopt vanaf de Calle Mayor naar de Plaza Puerta del Sol. En gaat vandaar uit verder over de Calle Alcalá. Op de Plaza de la Villa – het oudste plein in Madrid - betaalden de schaapsherders ook dit jaar weer traditiegetrouw 100 maravedis aan de autoriteiten van de gemeente Madrid. Originele munten, geleend uit het stadsmuseum van Madrid.

schapen-in-madrid
Schapen in Madrid tijdens het "Fiesta de Trashumancia". Bron: EFE

Nog steeds actueel

De schapentocht door Madrid is tegenwoordig alleen nog symbolisch. Op veel plaatsen in Spanje vindt deze migratie van zomer- naar winterverblijf en andersom echter daadwerkelijk nog plaats: in de zomer staat het vee op een koelere plek in de bergen, in de winter op een warmere plek in het dal.

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag wordt gesteld om te bepalen of u geen spambot maar een mens bent.