Schapen komen aan in natuurpark Bardenas Reales

Jaarlijks is natuurprak Bardenas Reales op 18 september de scene van een interessant evenement: de Sanmiguelada. Op die dag wordt de aankomst van duizenden schapen gevierd. Zij maken samen met hun herders een dagenlange reis vanaf hun koelere zomerverblijven in de Roncal vallei en de Salazar vallei in de Pyreneëen naar de Bardenas Reales , waar zij de rest van de herfst en winter verblijven. Totdat het er in het voorjaar te warm wordt en het weer tijd wordt om terug te keren naar de koele valleien.

Aankomst in Bardenas Reales

Schapen komen ieder jaar op 18 september aan in Bardenas Reales tijdens La Senmiguelada
Schapen komen ieder jaar op 18 september aan in Bardenas Reales tijdens La Senmiguelada

De aankomst in Bardenas Reales van de duizenden schapen en geiten gebeurt ieder jaar op dezelfde dag, plaats en manier. Op 18 september klinkt er om acht uur ’s ochtends altijd een startschot bij "El Paso del Carcastillo" (=het doorgangspunt van Carcastillo) in Carcastillo.  Vanaf dan mogen de herder met hun vee (voornamelijk schapen) het natuurpark binnen. De rest van de dag en de volgende dagen is er vervolgens een continue stroom van schapen te zien die het natuurgebied binnen gaan. En terwijl het in de valleien waar het vee vandaan komt koud wordt en gaat sneeuwen, grazen zo een 100.000 schapen op de grasvlaktes van Bardenas Reales. Tot 30 juni van het volgende jaar. Dan is de sneeuw in de valleien gesmolten en is er weer genoeg gras voor alle dieren en vindt er een massale uittocht van schapen plaats vanuit Bardenas Reales naar de Roncal vallei en Salazar vallei in de Pyreneëen.  

Spaanse traditie

natuurpark Bardenas Reales, Navarra, Aragon
Een herder met zijn vee in natuurpark Bardenas Reales (Navarra, Aragon)

Net als in bijvoorbeeld Oostenrijk heeft het vee in Spanje verschillende zomer- en winterverblijven, die vaak ver van elkaar verwijderd liggen. Over eeuwenoude vaste routes begeleiden de herders hun dieren twee keer per jaar van zomer- naar winterverblijf en andersom. In de loop der tijd zijn er dorpen en steden gebouwd, waar deze veeroutes vaak dwars doorheen lopen. Meestal blijven de eeuwenoude veeroutes hun vaste route volgen en lopen er dus twee keer per jaar grote hordes vee door de straten van bepaalde dorpen of steden. In Madrid is bijvoorbeeld de oude veeroute vele jaren geleden weer in ere hersteld en trekken herders een keer per jaar weer met hun schapen door de straten van Madrid.  

Praktische informatie

Plaats: Carcastillo (Navarra, Aragon) Datum: jaarlijks op 18 september Tijd: vanaf 8 uur ‘s ochtend Activiteit: Duizenden schapen trekken op 18 september vanaf 8 uur ’s ochtends hun winterverblijf in natuurgebied Bardenas Reales binnen, waar zij tot 30 juni van het volgende jaar zullen blijven. Meer informatie over Bardenas Reales: http://www.turismo.navarra.es/hol/organice-viaje/recurso/Patrimonio/3023/Bardenas-Reales.htm

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag wordt gesteld om te bepalen of u geen spambot maar een mens bent.