Salamanca

salamanca plaza mayor

Salamanca is de hoofdstad van de provincie Salamanca, in het Autonome Gebied Castillië en León. Sinds 1988 staat het op UNESCO´s Wereld Erfgoedlijst en in 2002 is het uitgeroepen tot Europese Hoofdstad van Cultuur.

Salamanca is een oude plaats, met een prachtige monumentale binnenstad, gevuld met scholen, kerken, paleizen en herenhuizen. Het heeft zijn faam vooral te danken aan zijn universtiteit, een van de oudste universtiteiten in geheel Europa. Jaarlijks telt Salamanca vele duizenden studenten: Spaanse studenten, maar ook buitenlandse studenten die Spaans leren in Spanje. Het is populair onder de buitenlandse studenten, omdat er in Salamanca zuiver Spaans wordt gesproken en omdat het een moderne stad met een prachtige monumentale architectuur is, die toch de charme van een dorp heeft. Niet alleen overdag, maar ook tijdens de schemering en ´s avonds is Salamanca prachtig om te bezoeken!  

Korte geschiedenis Salamanca

Spain-made-for-You-Romeinse-brug-Salamanca

Salamanca is gesticht rond 400vChr. In de Romeinse tijd is het een belangrijke halte geweest op de “Ruta de la Plata”, de Zilverroute, die liep van de mijnen in Asturië tot aan het zuiden van Spanje. Een overblijfsel uit de Romeinse tijd is de “Puente Romana”, -een Romeinse brug uit de 1e eeuw. Aan het begin van de 8ste eeuw raakt Salamanca in verval, nadat het in handen is gekomen van de Moren. Het bloeit weer op nadat de Christenen Salamanca heroverd hebben. Zeker als er begin 13de eeuw de eerste universiteit van Spanje gebouwd wordt en het studenten door heel Spanje aan gaat trekken! Het bleeeft zijn hoogtijdagen in de 16de eeuw. Tijdens de Napoleontische Oorlogen aan het begin van de 19de eeuw worden vele eeuwenoude collegegebouwen, paleizen en wegen verwoest. Gelukkig is veel weer herbouwd en is Salamanca weer het bonkend hart voor vele Spaanse en Buitenlandse studenten.  

Hoogtepunten Salamanca

1. Universiteit van Salamanca

Spain-made-for-you-universiteit-Salamanca
Universiteit in Salamanca

De universtiteit van Salamanca (“universidad de Salamanca”) wordt in 1218 gesticht door koning Alfonso IX. Het is de eerste universiteit van Spanje en de tweede universiteit van Europa. Alleen de universtiteit van Bologna is ouder. In de gevel van de toegangspoort van de universiteit is een kikker verstopt. Studenten die de kikker vinden, gaan een voorspoedige studietijd tegemoet, zo zegt de legende. Tegenwoordig is de kikker het symbool van Salamanca.  

2. Kathedralen van Salamanca

spain-made-for-you-kathedraal-salamanca
Kathedraal van Salamanca

De Santa Maria kathedraal in Salamanca bestaat uit een oude en een nieuwe kathedraal: de oude kathedraal stamt uit de 12de eeuw en is gebouwd in Romaanse stijl. De nieuwe kathedraal is van 1513 tot 1733 gebouwd, in laat-Gothische en Barrok stijl. Hij is overigens door dezelfde architect ontworpen die ook de kathedraal van Segovia heeft ontworpen. Normaal gesproken werd de oude kathedraal afgebroken om plaats te maken voor een nieuwe kathedraal. Ook in Salamanca was dit het oorspronkelijke plan. Er was er echter zo een groot protest, dat de oude kathedraal uiteindelijk niet is afgebroken. De oude kathedraal deed namelijk niet alleen dienst als kerk, maar ook als fort en gevangenis. De nieuwe en oude kathedraal zijn prachtig met elkaar verweven en zien er uit als één grote kathedraal. Via het dak kun je van de oude naar de nieuwe kathedraal komen. De plek waar beide kathedralen bij elkaar komen, heet de “Patio Chico”. Hiervandaan heeft men een prachtig uitzicht over Salamanca. In 1992 is de Noordingang van de nieuwe kathedraal, – de “Puerta de Ramos” -, gerestaureerd door Miguel Romero. Hij heeft de gewoonte om bij iedere restauratie een element uit de moderne tijd toe te voegen. In Salamanca heeft hij bij de ingang van de nieuwe kathedraal een astronaut toegevoegd!  

3. Plaza Mayor in Salamanca

spain-made-for-you-plaza-mayor-salamanca
Plaza Mayor van Salamanca by night

De Plaza Mayor in Salamanca stamt uit de 18de eeuw en is – net als de overige gebouwen in de oude binnenstad – gebouwd van “Villamayor” steen. Het is plein gebouwd in barrok stijl en in typisch Castillaanse stijl, met rondom het plein een overdekte gallerij ter bescherming tegen zon en regen. De Plaza mayor is overigens niet vierkant, maar tapistvormig: aan ene kant is het 5 meter breder dan aan andere kant. Tegenwoordig is de Plaza Mayor het centrum van het leven van de stad, een favoriete ontmoetingsplek voor iedereen. Er bevinden zich vele barren en terrassen, waaronder het oudste café van Salamanca, “Centenario Café literario Novelty” uit het begin van de 20ste eeuw, dat dé ontmoetingsplek voor schrijvers en kunstenaren van Salamanca is geweest.  

Bijzondere accommodaties in Salamanca

Ben je op zoek naar een hotel in Salamanca? Kijk eens naar de bijzondere hotels in Salamanca die ik gevonden heb.

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag wordt gesteld om te bepalen of u geen spambot maar een mens bent.