Romeinse stad Clunia

Romeins theater Clunia;Foto Spainmadeforyou

Ruïnes van een Romeinse stad in de provincie Burgos

Vanaf de weg is er nauwelijks iets te zien. Als je heel goed kijkt, kun je tegen de helling een aantal pilaren zien staan. En natuurlijk het bordje “Ruinas de Clunia” dat langs de weg staat. Volg je het bordje, dan kom je uit bij de ruïnes van de oude Romeinse stad Colonia Clunia Sulpicia, in het kort Clunia. Een belangrijke en machtige Romeinse stad in de 1ste en 2de eeuw n.Chr. We zijn er een paar keer geweest nu en iedere keer is er weer een heel klein beetje meer ontbloot van de overblijfselen van deze Romeinse stad in de provincie Burgos. Want iedere zomer komen Spaanse en buitenlandse archeologen hiernaartoe om verder op te graven.

Het Romeinse theater van Clunia

Romeinse mozaïek Clunia

Als we de berg oprijden, komen we eerst langs het Romeinse theater van Clunia en de resten van de publieke baden “Los Arcos” (=de Bogen). Beiden lagen iets buiten de oude Romeinse stad. Deze lag nog een beetje verder bergopwaarts, boven op een plateau. Het grote theater van Clunia, -dat dateert uit de 1ste eeuw n.Chr.-, , is tegen een helling aan gebouwd. Het had een podium van twee verdiepingen, bood ruimte aan ongeveer 1000 toeschouwers en was bedoeld voor de inwoners van de Romeinse stad Clunia en de inwoners van de omliggende villas (Romeinse dorpen). Van het podium zijn vooral nog een aantal pilaren bewaard gebleven. En van het toeschouwersgedeelte de zitplekken. Wat een prachtig uitzicht hebben de toeschouwers hier gehad! Tegenwoordig worden er in de zomer een paar keer culturele activiteiten in het Romeinse theater georganiseerd: het Festival Grecolatino en het Festival de Verano.  

Het religieuze, politieke en economische centrum Clunia

Resten van Romeinse baden in Clunia Burgos Foto Spainmadeforyou

Resten van Romeinse baden in Clunia (Burgos)

In de 1ste en 2de eeuw na Christus was Clunia een van de belangrijkste steden in het noordelijke deel van Hispania en hoofdstad van een juridische afdeling in de provincie “Hispania Citerior Tarraconensis”. Met zijn ligging op de weg van “Tarraco” (=Tarragona) naar “Asturica Augusta” (=Astorga) nam het een goede strategische positie in. In zijn hoogtijdagen had het ongeveer 30.000 inwoners. Dat Clunia een belangrijke Romeinse stad is geweest, is te zien aan het grote Forum (=markt), die sociale, religieuze, politieke en economische functies had. Zo bevonden zich er een tempel van Jupiter en een grote, 114 meter lange basiliek, die diende als juridisch en handels centrum. En natuurlijk een hele rij winkels. Eromheen lagen grote huizen en privé baden. In deze huizen zijn verschillende goed bewaarde mozaïeken vloeren teruggevonden. Deze zijn alleen in de zomermaanden te bewonderen. Want om de vloeren te beschermen, worden zij vanaf oktober met een laag zand bedekt.  

De verdwijning van Clunia

In de 3de eeuw n.Chr. komt het Romeinse Rijk in een crisis en verliest Clunia zijn machtspositie. Steeds meer mensen verlaten Clunia en aan het einde van de 3de eeuw n.Chr. wordt het door bararen aangevallen en in brand gestoken. Later wordt het weliswaar weer veroverd door eerst de moren en vervolgens de christenen, maar de laatsten bouwen dan een nieuw dorp naast de verlaten Romeinse stad Clunia. Gedeeltelijk met stenen van de oude Romeinse stad. Door de eeuwen heen zijn veel stenen van Clunia gebruikt bij de bouw van bijvoorbeeld het kasteel van Coruña del Conde en van nieuwe huizen in de omliggende plaatsen.  

Hermitage

17de eeuwse hermitage op resten van de Romeinse stad Clunia Foto Spainmadeforyou

17de eeuwse hermitage op resten van de Romeinse stad Clunia

Wat het meest in het oog springt als we aankomen bij de ruïnes van de Romeinse stad Clunia, is een hermitage (in het spaans ermita). Deze dateert uit de 17de eeuw en is gebouwd boven op een deel van de oude Romeinse stad.

Informatiecentrum

Informatiecentrum in Clunia Foto Spainmadeforyou

Informatiecentrum in Clunia

Bij aankomst in Clunia lopen we tegen een informatiecentrum aan, waar potten, sieraden, werktuigen, munten en dergelijke te zien zijn die tijdens de opgravingen gevonden zijn in de oude Romeinse stad Clunia. Verder wordt er een film van 10-15 minuten getoond over het Romeinse Clunia. De film is in het Spaans, maar kan engelse of franse ondertiteling hebben.  

Praktische informatie

Bereikbaarheid Clunia

De ruïnes van Clunia liggen in de plaats Peñalba de Castro, in het zuiden van de provincie Burgos, aan de BU-925 die gaat van Peñaranda de Duero naar Huerta de Rey. Komend vanuit Huerta de Rey liggen zij na ongeveer 5 kilometer aan de rechterkant.

Adres Clunia

Calle Clunia s/n, 09454 Peñalba de Castro (Burgos)

Openingstijden Clunia

Openingstijden zomer: 10-14 uur en 16-20 uur. Openingstijden winter: 10-14 uur en 15-17 uur. Op maandag gesloten.

Entreeprijs Clunia

Entreeprijs: €5 per persoon. Kinderen tot 8 jaar: gratis. 65+-ers: €2.50

Meer informatie over Clunia

Meer informatie over de ruïnes van Clunia is te vinden op de website van de provincie Burgos.