Reisverhaal: Vriendinnenweekend Barcelona

Fiesta de Santa Eulalia Barcelona

De koffer is gepakt. De kinderen zijn onder de pannen. Het is tijd voor een meidenweekend Barcelona zonder verplichtingen en stress! We komen vrijdag middag aan en hebben twee volle dagen voordat we maandag weer terug naar Amsterdam vliegen. In de L’Eixample wijk hebben we een mooie bed & breakfast gevonden: guesthouse Casa Maca. Het is stijlvol ingericht, ligt op loopafstand van de grote bezienswaardigheden in Barcelona en de dienstverlening is er top.

Tapas eten bij Restaurant Ciudad Condal

spain-made-for-you-restaurant-Ciudad-Condal-Barcelona
Restaurant Ciudad Condal in Barcelona

Vantevoren heb ik Barcelona websites afgestruind op zoek naar aanbevelingen voor restauranten om Spaans te eten. Een van de aanbevelingen is Restaurant Ciudad Condal. Het ligt in de buurt van ons guesthouse in Barcelona, dus hier gaan we de eerste avond naar toe. We nemen drie verschillende tapas. Ze zijn wat anders dan anders en smaken uitstekend! Als we rond 9 uur vertrekken, staat er een rij met mensen te wachten om naar binnen te kunnen. Een teken dat restaurant Ciudad Condal een populaire eetplek in Barcelona is.  

De overdekte Boquería markt aan La Rambla

spain-made-for-you-boqueria-markt-barcelona
Boqueria markt aan La Rambla in Barcelona

Na een uitgebreid ontbijt zijn we zaterdag ochtend klaar voor Barcelona. We vergapen ons aan de modernistische gebouwen die uit sprookjes weggelopen lijken te zijn. Wat zijn ze indrukwekkend! Waren de straten gisterenavond nog vrijwel verlaten, nu vallen we over de schoolklassen en toeristentroepen als we over de Passeig de Gracia lopen. We verlaten de Passeig de Gracia en gaan naar de Rambla de Catalunya, een paralelstraat. Hier blijken nauwelijks toeristen te zijn en kunnen we even heerlijk struinen tussen de Spanjaarden, totdat de toeristenstroom er weer bij komt op La Rambla. Op La Rambla brengen we een bezoek aan de bekende Mercat Boquería: een overdekte markt waar Barcelonezen hun groente, vlees en kaas kopen en een tapa of kop koffie nemen aan een bar en waar toeristen Spaanse marktcultuur komen snuiven. We kijken onze ogen uit op de versmarkt en balen er even van dat we nog geen honger hebben. Want wat zien de hapjes er allemaal lekker uit! Een satéstok met allerlei verschillende soorten vlees eraan, een puntzak met heerlijke gedroogde worstjes of stukjes Manchego kaas, bakken aardbeien en kersen die ons aanlachen, overheerlijk gedroogd fruit, chokolade en ga zo door. Als u naar La Boquería markt gaat, zorg er dan voor dat u plaats hebt om wat te eten!  

Mercat de Sant Antoní wordt gerenoveerd

spain-made-for-you-Sant-Antoni-markt-Barcelona
Sant Antoni markt in Barcelona- heropening verwacht juli 2015

Helemaal onder de indruk van de Boquería markt willen we nóg een markt zien: de Mercat de Sant Antoní. Deze markt zou net zo mooi moeten zijn als de Boquería, maar minder toeristisch. Om er te komen, nemen we vanuit de Boquería de Carrer de l'Hospital, een rustig straatje in de El Raval wijk, waar maar weinig toeristen komen. Onderweg komen we langs de “Jardí de la Biblioteca”, de bibliotheektuin, die een oase van rust uitstraalt en die zeker een kort bezoek waard is. Bij de Mercat de Sant Antoní aangekomen, blijkt dat de markt in verband met renovatie gesloten is tot juli 2015. De markt staat momenteel in de stijgers en is van binnen geheel leeg. Ondanks dat is het een gigantisch en prachtig gebouw van buiten, nog groter dan de Boquería. We lopen even de tijdelijke markt binnen in de tent ertegenover. Die valt echter tegen en is vooral broeierig. We zullen dus echt nog even moeten wachten om de Sant Antoní markt echt te kunnen proeven...  

Barcelona´s haven

spain-made-for-you-Rambla-del-Raval-Barcelona
Rambla del Raval in Barcelona

Bij Bar Barraval aan de Rambla del Raval vlijen we ons even neer voor een welverdiende "tinto de verano". Dan gaan we verder richting de “Mirador de Colom”, het uitkijkpunt van Columbus. Want we willen de haven en het strand zien! Bij de haven is het succes in de zeehandel duidelijk te zien: er staan prachtige pakhuizen en voorname herenhuizen. Wat zou ik graag even in de tijd terug willen gaan om te zien hoe de handelsschepen hier vroeger aanmeerden en gelost werden... In grote getalen gaan mensen in de haven over een houten vloot richting de “Rambla de Mar”, een pier die verlengd is en waarop een groot winkelcentrum met restauranten, bioscoop en zelfs aquarium gebouwd is. Wij slaan het winkelcentrum over en gaan verder richting strand. Vanuit “Museu d'historia de Catalunya”, -het museum van de geschiedenis van Catalonië dat gevestigd is in één van de oude pakhuizen in de haven-, gaan we de kleine straatjes van de wijk La Barceloneta in.  

Restaurant Can Ramonet – Barcelona´s eerste havenrestaurant

Spain made for You, Restaurant Can Ramonet Barcelona
Restaurant Can Ramonet in Barcelona

La Barceloneta is een nieuwere wijk met vrij saaie gebouwen. Máár... hierin verstopt ligt Barcelona´s eerste havenrestaurant, daterend uit 1763: restaurant Can Ramonet. Wat ziet het er mooi en uitnodigend uit van binnen! Op grote houte tonnen staan vissen en tapas tentoongesteld. En in een aquarium zwemmen de kreeften rond. Het valt niet mee om een keuze te maken uit de vele overheerlijke tapas, maar uiteindelijk gaan we voor “Pimientos del padrón” (groene pepertjes, kunnen soms scherp zijn), schelpen in knoflloktomatensaus en “Croquetas”. De tapas zien er goed uit en zijn overheerlijk!  

Mercat del Born en Santa Maria del Mar kerk in La Ribera

Born markt Barcelona
Romeinse ruïne´s in Born markt Barcelona

Als onze buiken goed gevuld zijn, waaien we nog even uit aan het strand. En dan verder naar de wijk La Ribera in de oude binnenstad. In La Ribera ligt de “Mercat del Born”, een prachtige markt waarin tijdens renoveringswerkzaamheden Romeinse ruïnes zijn gevonden. Voor de markt staan groepen mensen die reuze poppen bij zich hebben. Dit weekend blijkt het Fiesta de Santa Eulalia gevierd te worden, het feest van de beschermheilige van Barcelona! De wachtende mensen maken zich klaar voor een optocht door de stad. We lopen de optocht achterna tot bij de Santa Maria del Mar kerk, die gebouwd is tijdens de hoogtijdagen van Barcelona en Catalonië als handelsnatie. De kerk is gebouwd door vrijwilligers, overwegend zeemannen, die de zware keien die nodig waren voor de bouw van de kerk één voor één op hun rug vanaf de berg Montjuïc naar de kerk gedragen hebben! Ik had al veel over de kerk gelezen in het boek “Kathedraal van de Zee” van Ildefonso Falcones en keek er erg naar uit om deze kerk in het echt te zien. Wat een kerk! Zo eenvoudig en toch zo gedetailleerd! Met heel bijzondere lichtinval. Zelfs nu het al bijna donker is. Als de zon er binnen schijnt, moet het helemaal geweldig zijn... Onze poging om vervolgens het gemeentehuis te vinden, waar een licht show gehouden gaat worden ter ere van Santa Eulelia, mislukt. Maar dat maakt niet uit: we laten ons meeslepen door de nauwe straatjes van Barrio Gótico. Ze zijn smal, mysterieus, schoon en o zo uitnodigend! We stuiten even op dansende mensen en een groep drummers, maar verdwalen dan weer in de nauwe straatjes. Als er geen indrukken meer bij kunnen, nemen we de metro terug richting l'Eixample en ploffen we met een "clara" neer in een bar.  

Het meesterwerk van Gaudí – La Sagrada Familia

Sagrada Familia Gaudí Barcelona
Detail van buitenkant Sagrada Familia, Gaudí´s meesterwerk in Barcelona

Vandaag staan de Sagrada Familia en “pintxos” uit Baskenland op het programma. Als we bij de Sagrada Familia aankomen, - een gigantische en indrukwekkende kerk die ontworpen is door Gaudí en waar tot op de dag van vandaag nog aan wordt gebouwd-, zijn we even geneigd om rechtsomkeer te maken. Wat een rij! Gelukkig gaan we toch in de rij staan en kijken we na 40 minuten wachten  vol bewondering en ongeloof naar Gaudí’s meesterwerk. De kerk is ontzettend hoog en anders dan alle andere kerken die ik ooit eerder heb gezien. Hij zit vol verrassingen en de lichtinval is onbeschrijfelijk.  Gaudí was liefhebber van de natuur en laat veel natuurlijke vormen terugkomen in zijn kunstwerken. Ook bij de Sagrada Familia. Zo stellen de pilaren in de kerk gigantische boomstammen voor en het plafond boomkruinen. We lopen dus in feite door een enorm bos! De sagrada familia blijkt overigen boven op een andere kerk gebouwd te zijn. Door ramen in het midden van de Sagrada Familia kunnen we de oude kerk inkijken en zien we hoe er een mis gehouden wordt. Erg apart. De buitenkant is helaas grotendeels ingepakt. Maar wát we kunnen zien, is prachtig. Wat ik opvallend vind aan de buitenkant van de kerk, is dat de stijlen er zo verschillend zijn! Aan de ene kant een ronde en erg fantasievolle stijl, aan de andere kant juist een heel strakke stijl. Ik kan niet wachten om de Segrada Familia te zien als hij geheel afgerond is.  In 2026 zou de kerk helemaal klaar moeten zijn...  

Baskische “Pintxos” eten

Baskische pintxos bar Txapela Barcelona
Baskische pintxos bar Txapela Barcelona

Na zoveel moois moeten we even bijkomen. En dat doen we! We verwennen onszelf met heerlijke Baskische "pintxos" bij Txapela Euskali taberna: kleine hapjes, meestal op een stukje stokbrood, die niet alleen heerlijk smaken maar er ook prachtig uitzien. Ik heb zin in vis en ga voor een paar vis-pintxos: “Gernika” (krabsalade), “Zarautz” (garnalen met kaviaar vinaigrette) en “Trainera” (een bitterbal van kabeljauw). De naam van het toetje weet ik niet meer, maar het was een cakeje gedrenkt in Patxarán likeur, gelegen in kokosnootsaus. Geweldig! Een glaasje Txacolí (frisse, licht bubbelende witte wijn) erbij en het genot is compleet.  

Reuzen optocht ter ere van Santa Eulalia

Fiesta de Santa Eulalia in Barcelona
Fiesta de Santa Eulalia in Barcelona

Als we na dit overheerlijke Spaanse eten de tocht voortzetten op La rambla, stuiten we weer op een optocht met reuzen. Deze keer besluiten we de reuzen te volgen. En verhip: ineens staan we voor het gemeentehuis! Hier wordt optocht ontbonden waarna er verschillende dansvoorstellingen plaatsvinden. Zijn we toch nog met de neus in de boter gevallen... Tevreden glippen we na een paar dansen weg, opnieuw de kleine straatjes van Barcelona in, waar we nog één keer heerlijk verdwalen ...  

Bezienswaardigheden voor een volgende keer

We kijken terug op een geweldig vriendinnenweekend naar Barcelona en maken al plannen voor ons volgende vakantie naar Barcelona. Dan gaan we misschien wel naar Gaudí´s Parc de Guëll, nemen we de kabelbaan naar Montjuïc of dwalen we rond op de Santa Caterina markt... Want wat is er nog veel te zien en beleven in en rond Barcelona!   

Websites over Barcelona

Voorafgaand aan onze stedentrip naar Barcelona heb ik rondgeneusd op verschillende websites met tips en informatie over Barcelona. Leuke sites met vele goede ideëen voor een geslaagde vakantie Barcelona!

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag wordt gesteld om te bepalen of u geen spambot maar een mens bent.