Reisverhaal: Op ontdekkingsreis door Baskenland

Uitgeput maar voldaan wacht ik op het vliegveld van Bilbao. De ontelbare indrukken die ik de afgelopen vijf dagen heb opgedaan tollen door mijn hoofd. Wat een fantastische ontdekkingsreis hebben we gemaakt door Baskenland! Met als klap op de vuurpijl een overweldigende afscheidslunch bij Azurmendi, een restaurant met drie Michelin sterren, dat dit jaar voor het eerst in Michelin´s top 50 van ´s werelds beste restaurants staat! Gastronomie, cultuur, architectuur en tradities hebben we intens beleefd, in Bilbao, San Sebastián, biosfeerreservaat Urdaibai en andere dorpjes in het binnenland en aan de kust.

Een gastronomisch paradijs

Eneko Atxa van Michelin Restaurant Azurmendi, Baskenland Foto Spainmadeforyou
Drie-sterren Michelin kok Eneko Atxa van Restaurant Azurmendi in Larrabetzu (Baskenland) - Foto: Spainmadeforyou

Baskenland is een waar gastronomisch paradijs, met vele restauranten met michelin-sterren, geweldige pintxos en overheerlijke Txakoli (frisse sprankelende witte wijn), appel cider en rode wijn uit Rioja Alavesa. Vier dagen lang eten we op fantastische plekken. De ene plek is nog indrukwekkender dan de andere. En hetzelfde geldt voor de gerechten: innovatieve gerechten gemaakt met traditionele ingrediënten. We krijgen zóveel fantastisch eten, dat een 5 - 7 gangen menu na vier dagen bijna normaal lijkt...  

Fantastisch oud en modern Bilbao

Bilbao Güggenheim museum vanaf het water Foto Spainmadeforyou
Güggenheim museum en Paseo de la Memoria in Bilbao (Baskenland) -- Foto: Spainmadeforyou

Maar het eten is niet het enige mooie aan Baskenland. Verre van zelfs! Ik heb genoten van Bilbao en zijn Casco Antiguo aan de ene kant en het moderne Bilbao met moderne architectuur en kunst aan de andere kant. Bedenkend dat Bilbao nog maar 20 jaar geleden een industriestad was met vele vervuilende fabrieken aan de oevers van de Nervión rivier, is het ongelofelijk om de transformatie naar moderne stad te zien. Waar nog maar pas geleden fabrieken stonden, prijken nu ultra moderne musea (oa. het Güggenheim museum), een congresgebouw en een prachtige promenade: de “Paseo de la memoria”, oftewel de “Promenade van de herinnering”. De transformatie van industriële naar moderne stad is prachtig te zien in een filmpje dat getoond wordt in het Maritiem museum, aan het einde van de Paseo de la Memoria.  

Glamoureus en smakelijk San Sebastián

Pintxos bar in San Sebastian, Baskenland Foto Spainmadeforyou
Pintxos bar in San Sebastian (Baskenland) - Foto: Spainmadeforyou

Na 1,5 dag Bilbao vertrekken we richting San Sebastián, dat bekend is van het Internationale Filmfesitval  en de uitstekende gastronomie. Nadat we vanaf de Monte Igueldo eerst hebben genoten van een prachtig uitzicht over San Sebastián, stappen we uit voor het Victoria Eugenia theater en fantaseren hoe hier in september beroemdheden over de rode loper vanaf het Maria Cristina hotel naar het Victoria Eugenia Theater flaneren, omringd door honderden fotografen en journalisten... We nemen een kort kijkje in het overweldigende hotel en proeven aan de vele lekkernijen in de Gourmet shop die zich in het Maria Cristina hotel bevindt. Een goede warming up voor de aansluitende pintxos tour door San Sebastián. De pintxos tour is een feest voor de smaakpupillen! En zeker de pintxos in Zeruko zijn een streling voor het oog...  

Natuur en plattelandscultuur in Biosfeerreservaat Urdaibai

Berroja Txakoli wijnhuis, Baskenland Foto Spainmadeforyou
Berroja Txakoli wijnhuis (Baskenland) - Foto: Spainmadeforyou

Wat Baskenland op zijn minst net zo interessant maakt, is de natuur en de plattelandscultuur! Onze ontdekkingsreis door Baskenland brengt ons dus ook naar een heel andere plek: het biosfeerreservaat Urdaibai. Het is een natuurgebied rondom de uitmonding van de Guernica rivier in de Golf van Biskaje. Een prachtig gebied om te kayakken, surfen, wandelen of fietsen. Maar ook een gebied met caserios (Baskische boerderijen), wijn-& en ciderhuizen, kleine dorpjes en interessante tradities. Een van de dorpjes in Urdaibai is Guernica, bekend van Picasso´s schilerij “Guernica”, over het bombardement van de Duitsers op dit plaatsje in 1937. In Basenland is de plaats echter vooral bekend, omdat het eeuwenlang de ontmoetingsplek voor familiehoofden is geweest in Biskaje. De familiehoofden kwamen onder de boom van Guernica bijeen om samen te overleggen en belangrijke beslissingen te nemen. Een ander dorpje in Urdaibai is Mundaka, een klein gezellig vissersdorp aan de uitmonding van de Guernica rivier. In Mundaka spreken we met Mike Dobos, een surfer uit Californië die 17 jaar geleden hier is neergestreken en Mundaka niet meer heeft verlaten.... vanwege de prachtige linker golf in Mundaka! Men zegt dat het de beste linker golf van Europa is. De plattelandscultuur beleven we ook op nog op andere manieren: we bezoeken een txakoli wijnhuis,  leren Jai Alaj (een soort kaatsspel) spelen en bij aankomst in het kasteel van Arteaga (een ander authentiek dorpje in Urdaibai) worden we op traditionele manier welkom geheten. Met een welkomst dans en met een uitvoering op de “Txalaparta”:  een soort grote houten xylofoon, die oorspronkelijk werd gebruikt voor het persen van appels voor de appel cider.  

En ga maar door

Balenciaga museum in Getaria, Baskenland, Foto Spainmadeforyou
Balenciaga museum in het vissersdorp Getaria (Baskenland) - Foto: Spainmadeforyou

Buiten Urdaibai liggen nog meer prachtige natuurgebieden, authentieke dorpjes in de binnenlanden, vissersdorpjes aan de kust, eeuwenoude grotten, design bodegas in Rioja Alavesa en ga maar door. Te veel om op zo korte tijd te zien. Wel zijn we nog naar een paar vissersdorpjes geweest om ook hier de sfeer te proeven. Het zijn oude, sfeervolle dorpjes waar je aan alles ziet dat vis een grote bestaansinkomst is. Een grote verrassing stond op ons te wachten op een heuvel van het verder kleine vissersdorpje in Getaria: het Balenciaga museum! Balenciaga is een van de invloedrijkste couturiers van de twintigste eeuw... Ook hier zijn traditie en innovatie prachtig met elkaar verweven. In vier dagen tijd hebben we ontzettend veel gezien en beleefd. En we weten nu dat er nog minstens zo veel meer te ontdekken is. Een super reden om snel weer terug te komen!  

Foto´s Baskenland

Wilt u nog meer foto´s zien van onze ontdekkingsreis door Baskenland? Kijk dan op Baskenland in Beeld.  

Praktische informatie

De vierdaagse studiereis werd georganiseerd door de Baskische reisorganisatie Go Basquing  en gefinancierd door de afdeling van toerisme van Biskaje. Go Basquing maakte voor ons een interessant en afwisselend programma door Baskenland. Op een fantastische manier hebben wij kunnen proeven aan de Baskische geschiedenis, cultuur, tradities, kunst, architectuur, natuur en gastronomie. In Bilbao en San Sebastián hadden we een fantastische gids: Elke Panneels. Een Belgische vrouw die al vele jaren in Bilbao woont en die enorm veel weet op het gebied van cultuur, geschiedenis, kunst, architectuur, gastronomie en tradities! Zij is werkzaam in twee bedrijven: Ibilbi - activie culture lovers - en Basque Taste - guided tours food & art & wine. Informatie over Baskenland heb ik gevonden op: http://www.basquecountry-tourism.com/ http://tourism.euskadi.net/en/ Wilt u meer lezen over mijn ervaringen in en tips over Baskenlad? Hou dan de komende tijd mijn blog in de gaten!  

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag wordt gesteld om te bepalen of u geen spambot maar een mens bent.