Reisverhaal: Onthaasten in natuurgebied de Alpujarra

In de kerstvakantie zijn we op vakantie geweest naar de Alpujarra, een prachtig natuurgebied ten zuiden van Granada. In dit bergachtige gebied hebben de laatste Moorse bezetters zich in 1492 teruggetrokken in ruil voor de overgave van Granada. In de bergen van de Alpujarra zijn vele typisch arabische dorpjes als Capileira en Pampaneira verstopt, met witte huizen en smalle en vooral stijle straten.

berggebied-alpujarra-andalusie
Het adembenemende berggebied Alpujarra (Granada, Andalusië)

Toen ik jaren geleden in Granada woonde, ben ik een dag gaan wandelen in Capileira, één van de hoogste gelegen bergdorpen in hartje Alpujarra. Ik kon me nog goed de schitterende bergrit, de complete rust en het idyllische dorpje herinneren. En ik was benieuwd welke schatten we nog meer in de Alpujarra zouden vinden. Dat bleken er heel wat te zijn: bijvoorbeeld Trevélez - het hoogste dorpje in Spanje dat bekend staat vanwege de vele hamdrogerijen -, het prachtige bergdorp Pampaneira, het interactieve wijnmuseum Alpujarride en de warmwaterbronnen (Balneario) in Lanjarón.

Onthaasten in de Alpujarra

Niet alleen vanuit Capileira kan men prachtig wandelen, de gehele Alpujarra is één groot wandel- en fietsparadijs, waar men heerlijk kan onthaasten! Houdt men van actie, dan kan men er ook raften op de Guadalfeo rivier. En wil men het rustiger aan doen, dan kan men er heerlijk ontspannen in een prachtig Arabisch bad (baño árabe). Ook yoga-liefhebbers kunnen hier super tot rust komen. En doordat de Alpujarra zo afgelegen ligt, dun bevolkt is en maar weinig vervuiling kent, is het een unieke ervaring om hier ´s avonds sterren te kijken.  

Lifestyle in de Alpujarra

Capileira-Alpujarra-andalusie
Het witte bergdorp Capileira in de Alpujarra (Granada, Andalusië)

Wat is het schitterend om te zien hoe de mensen er in de kleine dorpjes leven! Haast kennen ze niet. Er is altijd tijd om te genieten van een drankje en een tapa. Grote luxe hebben ze niet nodig. Een wandeling door de smalle, stijle straatjes van deze witte dorpen doet je terug in de Middeleeuwen wanen. Toen we in Capileira op zoek naar een parkeerplaats gingen, raakten we al snel met de auto verstrikt in de meest stijle en smalle straatjes. Eindelijk hadden we de auto geparkeerd – op een parkeerterrein dat uitkijkt over een schitterend dal - en waren we klaar voor een kleine natuurwandeling met de kinderen. En toen hoorden we in de verte belletjes rinkelen, die steeds dichterbij kwamen. Het bleek een kudde geiten en schapen te zijn, vergezeld van een herder op een ezel. Heel idyllisch...

Gastronomie in de Alpujarra

Door de hoge ligging en schone, droge lucht, is de Alpujarra een perfecte plek voor hamdrogerijen, om er de Spaanse ham (“jamón”), één van de toppers in de Spaanse gastronomie, te drogen. Het was indrukwekkend om te zien hoe en in welke hoeveelheden deze hammen gedroogd worden! En wat was het heerlijk om de verschillende variaties hammen en worsten vervolgens te proeven! De grootste verrassing was voor ons een prachtige bodega cq wijnmuseum . Zij ligt verstopt aan het einde van een grindpad, biedt een geweldig uitzicht op de Sierra Nevada aan de ene kant en de Middellanse Zee aan de andere kant en produceert overheerlijke wijn. Echt een droom.  

Overnachten in de Alpujarra

hotel-Estrella-de-la-Nieve-Pampaneira-Alpujarra

Hotel Estrella de la Nieve in Pampaneira (Alpujarra, Granada, Andalusië)

Wij hebben overnacht in hotel Estrella de la Nieve in Pampaneira, een klein familiehotel in een typsisch Andalusisch huis. Van binnen is het hotel eenvoudig, maar super onderhouden en schoon, met een vriendelijke familie die het hotel runt. De familie runt eveneens een bar/restaurant in Pampaneira, op loopafstand van het hotel. ´s Morgens wordt er een fantastisch Spaans buffet geserveerd, met oa. zelfgemaakt gebak, tomatensaus en jam, verse manchego kaas en ham die in de Alpujarra gedroogd is. Ik heb zelden zo een heerlijk ontbijt gehad!

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag wordt gesteld om te bepalen of u geen spambot maar een mens bent.