Reisverhaal: Familieweekend Almagro en de molens van Don Quijote

Het is vrijdagmiddag, de zon schijnt en de auto is gepakt: we zijn klaar voor een familieweekend naar theaterstad Almagro en de windmolens van Don Quijote! Nu we gewend zijn geraakt aan de Spaanse berglandschappen, is de twee uur durende rit van Madrid naar Almagro wat minder spannend. Het eerste stuk rijden we langs industriëen die buiten Madrid in de richting van Aranjuéz liggen (aan de A4) en vervolgens over de uitgestrekte hoogvlaktes van Castilla la Mancha. Dan rijden we Almagro binnen. Wat we in eerste instantie zien, is een uitgestorven plaats met heel veel witgekalkte huizen. Maar als we op verkenning uitgaan, blijkt Almagro vol verrassingen te zitten...

Almagro

Almagro is een plaatsje in de provincie Ciudad Real in de Autonome Regio Castilla La Mancha, ongeveer 2 uur rijden vanaf Madrid. In de Spaanse Gouden Eeuw was het een van de belangrijkste en rijkste steden van Spanje. Tegenwoordig staat het bekend voor zijn theater: de Corral de las Comedias. Het is het enige theater in Spanje dat al meer dan 400 jaar(!) in gebruik is. Heel toepasselijk wordt er hier ieder jaar in september het Internationale Klassiek Theaterfestival gehouden.  

Oudste nog functionerend theater in Spanje

Almagro_Corral_de_Comedias Foto Spainmadeforyou
Corral de Comedias in Almagro - het oudste nog in gebruik zijnde theater van Spanje

Als we op de Plaza Mayor voor de kale, witte buitenkant van het theater staan, hebben we nog geen idee wat ons binnen te wachten staat. Het blijkt niet erg groot te zijn, maar wat ziet het er prachtig uit met zijn rode zuilen en wit-rode balustrades die als een vierkant hoefijzer om het podium heengaan. De achterkant van het podium is eenvoudig, maar mooi in de zelfde rood-witte kleuren gehouden. En het plafond? Dat is er niet! Wij kijken naar een strakblauwe hemel. Als het regent of koud is, wordt het theater echter overdekt met een doek, dus nat wordt je er niet als je naar een voorstelling gaat kijken. We zijn getroffen door de eenvoudige schoonheid.’s avonds komen we zonder kinderen terug naar een theatervoorstelling. Het is geweldig om de sfeer van het Corral de Comedias in actie te proeven, al is het harde kost om twee uur lang naar een Spaans klassiek theaterstuk te luisteren.  

Plaza Mayor

Almagro_PlazaMayor Foto Spainmadeforyou
Plaza Mayor in Almagro

Almagro is niet alleen bekend voor zijn theater, maar ook voor zijn prachtige langwerpige Plaza Mayor met houten wit-groene zuilengallerij eromheen. We gaan er ’s avonds meteen heen en zijn erg onder de indruk van deze aparte Plaza Mayor en de manier waarop het plein ’s avonds verlicht is. De kinderen vinden het plein vooral mooi, omdat ze er goede ruimte hebben om te kunnen rennen en spelen, samen met Spaanse kinderen. Bij daglicht blijkt de Plaza Mayor van Almagro al net zo prachtig te zijn. Zowel ’s avonds als overdag is het gezellig druk op het centrale ontmoetingspunt van Almagro.  

Berenjenas de Almagro

Daarnaast staat Almagro bekend voor de "berenjenas de Almagro", oftewel “aubergines van Almagro: het zijn kleine aubergines die zijn ingelegd in een soort azijn. Nieuwsgierig bestellen we een paar aubergines in een café. Maar helaas, ze blijken niet onze smaak te zijn. Wat zijn we blij dat we niet een heel bord vol (“ración”) besteld hebben!

 

Theater museum

Binnenplaats van nationaal theatermuseum in Almagro
Binnenplaats van nationaal theatermuseum in Almagro

Om de hoek van de Plaza Mayor ligt het nationale theatermuseum (=Museo Nacional de Teatro), waar oa. theaterkostuums vanaf de 16de eeuw te zien zijn. Het museum is gevestigd in een deel van de Palacios de los Maestres (=paleizen van de meesters), die oorspronkelijk gebouwd waren voor de Orde van Calatrava, een van de belangrijkste Spaanse ridderordes in de 13de eeuw, die een cruciale rol heeft gespeeld bij het verdrijven van de Moren uit het Iberisch Schiereiland. Vanaf het einde van de 20ste eeuw is in het overgebleven deel van deze paleizen het nationaal theatermuseum gevestigd. We gaan even met de kinderen een kijkje nemen in dit monumentale gebouw. Qua architectuur vinden we vooral de kloostergang in het midden van het museum prachtig. Lang kunnen we onze kleintjes er niet zoet houden, maar éven vinden ze het wel leuk om te zien wat voor mooie kleren mensen heel lange tijd geleden droegen...  

De omgeving van Almagro

Eten bij restaurant La Encomienda in Villanueva de San Carlos

Restaurant La Encomienda in Villanueva de San Carlos (Ciudad Real, Castilla la Mancha) Foto Spainmadeforyou
Restaurant La Encomienda in Villanueva de San Carlos (Ciudad Real, Castilla la Mancha)

Na ons bezoek aan het theatermuseum is het lunchtijd. Ik heb gelezen over een restaurant met een uitmuntende lokale keuken in een klein gehucht een half uur ten zuiden van Almagro: restaurant La Encomienda in Villanueva de San Carlos. Het plaatsje is inderdaad héél klein en al snel vinden we in een bocht aan de doorgaande weg het restaurant. De eerste indruk is al positief: het ziet er mooi en gezellig uit, zowel binnen als in de ruime achtertuin met terras. Het eten blijkt werkelijk voortreffelijk te zijn. We genieten onder meer van een salade met geitenkaast, patrijzenrijst (=arroz de perdiz), carpacio en een mix van taartjes (sortido de tartas). Geweldig! Uiteindelijk blijven we er zo lang, dat we bijna geen tijd meer hebben om op de terugweg naar Almagro het kasteel van Nieuw Calatrava nog te zien...  

Castillo de Calatrava de la Nueva

Kasteel van Nieuw Calatrava
Kasteel van Nieuw Calatrava

Castillo de Calatrava Nueva , - oftewel het Kasteel van Nieuw Calatrava-, is begin 13de eeuw gebouwd door de Orde van Calatrava. Nadat de ridderorde eerder door de Moren verslagen en uit het oude kasteel van Calatrava verdreven was, besloot de ridders van de Orde van Calatrava, -nadat zij samen met Europese kruisvaarders Calatrava terugveroverd hadden op de Moren-, om iets verderop een nieuw en beter te verdedigen kasteel te bouwen: het kasteel van nieuw Calatrava. Van hieruit heeft de ridderorde vervolgens vele overwinningen op de Moren behaald en werd zij in korte tijd heel rijk en machtig. Met de hulp van de ridders van de Orde van Calatrava waren de Moren binnen enkele tientallen jaren teruggedreven naar het Moorse koninkrijkje Granada. Net na half 6 komen we aan bij het kasteel, dat om 6 uur dichtgaat. Dit zou genoeg tijd geweest zijn om het kasteel van buiten te zien, ware het niet dat we er om tien voor 6 al uit gegooid worden. Toch ben ik blij dat we dit stukje Spaanse geschiedenis kort hebben kunnen zien.

 

Onze accommodatie in Almagro

casa rural Tia Pilar Almagro Foto Spainmadeforyou
Bed en Breakfast Tia Pilar Almagro Foto Spainmadeforyou

Als overnachtingsplek heb ik op slechts een paar minuten lopen van de Plaza Mayor een bed en breakfast in een 18de eeuws huis gevonden: casa Rural Tia Pilar. Vanaf de straat zien we alleen een saaie witgekalkte voorgevel. Zodra we de B&B binnenstappen, betreden we echter een huis uit grootmoeders tijd! Alles is er antiek: de stoelen, tafels, kasten, de bedden en niet te vergeten de decoraties. Het is werkelijk één groot museum. De twee bijbehorende binnenplaatsen zijn eveneens in traditionele stijl gehouden. Een van de binnenplaatsen heeft zelfs een klein buitenzwembad. Het enige nadeel van deze casa rural vinden wij echter dat de kamers (zowel slaap- als eetkamer) er behoorlijk koud zijn (in maart). Er zijn wel airconditioningen, maar deze worden ’s nachts en terwijl we weg zijn uitgezet. Maakt toch dat we een bivakkeergevoel houden. Ik ga dus op zoek naar een wat luxer alternatief, voor als we nog een keer op vakantie naar Almagro gaan, en ik vind boutique hotel La Casa del Rector. Dit sfeervolle hotel is gevestigd in een huis uit 17de eeuw en wordt liefdevol gerund door echtpaar Juan en Maria Josepha. Zij hebben het huis omgetoverd in een modern en lux hotel, met drie verschillende soorten hotelkamers (van rustiek tot supermodern met eigen jacuzzi) en een prachtige Spa met klein overdekt zwembad. Gaan we nog een keer terug, dan gaan we zeker in dit hotel verblijven!  

Terug naar Madrid via de windmolens van Don Quijote

DonQuijote_molens_Campo_de_Criptana
De windmolens van Don Quijote in Campo de Criptana (Ciudad Real, Castilla la Mancha)

Op de terugweg naar Madrid duiken we nog een andere avontuur in: het avontuur van Don Quijote, die samen met zijn kamaraat Sancho Panzo over de hoogvlaktes van La Mancha ten strijde is getrokken om het kwaad te bestrijden en zijn geliefde Dulcinea te vinden. We gaan op zoek naar de reuzen waar Don Quijote tegen gevochten heeft. Oftewel de windmolens van La Mancha. We vinden er zoveel, dat we na een paar uur geen windmolen meer zien kunnen: in Campo de Criptana, Puerto Lápice en Consuegra. We lunchen in Campo de Criptana in restaurant Las Musas, bij de windmolens, die aan het einde van het dorp liggen. Een mooi restaurant met lekker eten en mooi uitzicht. De windmolens van Puerto Lápice liggen wat buiten het dorp en kijken uit over uitgestrekte velden met olijfbomen, waar we nog even kort doorheen rijden. Mooi! De windmolens van Consuegra liggen ook weer wat buiten het dorp, naast het oude en goed onderhouden kasteel van Consuegra, dat ook te bezichtigen is. Wij hebben hier helaas geen tijd meer voor. Tip voor families met kinderen: op zaterdag en zondag wordt er om 13 uur een theatervoorstelling in het kasteel van Consuegra gegeven, met dappere ridders en mooie jonkvrouwen. 

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag wordt gesteld om te bepalen of u geen spambot maar een mens bent.