Regio Castillië en Leon

Spaanse regio Castillië en León

Een verrassende regio in het hart van Spanje

De regio Castillië en Leon is een onvergetelijke bestemming door zijn cultuur, gastronomie, steden, monumenten en musea. Zo liggen er in deze regio vele kastelen, talrijke plaatsen die uitgeroepen zijn tot “Patrimonio de la Humanidad” (=Erfgoed) en prachtige natuurgebieden, is de regio een prachtig wijngebied rijk en lopen er allerlei interessante toeristische routes door deze regio.

Provincies in Castillië en Leon

cañón del Río Lobos - Ermita de San Bartolomé Foto Spainmadeforyou

Ermita de San Bartolomé in natuurpark Cañón del Río Lobos

De regio Castillië en Leon is een grote regio die maar liefst negen provincies telt: Ávila, Burgos, León, Palencia, Salamanca, Segovia, Soria, Valladolid en Zamora. Provincies wiens gelijknamige hoofdsteden prachtige historische stadskernen en kathedralen hebben. De steden Ávila, Salamanca en Segovia zullen bij de meesten bekend zijn, maar ook de steden Burgos, León, Palencia, Soria, Valladolid en Zamora zijn zeker een bezoek waard. Verder liggen er vele kastelen, oude dorpen en ruige, bergachtige natuurgebieden en is er bijvoorbeeld prachtige Romaanse architectuur te bewonderen. Bijvoorbeeld de kastelen in Cocá en Medina del Campo, dorpen als Astorga, Covarrubias, Olmedo en Ponferrada en en het natuurgebied Cañon del Rio Lobos.  

Routes door Castillië en Leon

Alcazar in Segovia (Castillië en Leon) Foto Spainmadeforyou

Het sprookjesachtige Alcazar in de Middeleeuwse plaats Segovia (Castillië en Leon)

Er lopen allerlei verschillende touristische routes door Castillië en Leon, variërend van gastronomische tot historische routes:

  • “Camino de Santiago” – een van de vele wegen naar Santiago de Compastela;
  • “Ruta de ciudades y lugares declarados Patrimonio de la Humanidad” – de route van steden en plaatsen die uitgeroepen zijn tot Erfgoed;
  • “Rutas del vino” – wijnroutes Ribera del Duero en Rueda;
  • “Camino de la lengua” – de weg van de taal, d.w.z. het castilliaans.
  • “Ruta de Isabela Católica” – de route van Isabela de Katholieke;
  • “Camino del Cid” – de weg van El Cid.

Tip: ga op pad met een gids

Ga je met een groep op reis naar Castillië en León? Overweeg dan eens om deze Spaanse regio in de binnenlanden van Spanje te ontdekken in het gezelschap van een officiële gids, die de mooiste plekken in Castillië en Leon kent en die uitgebreide achtergrondinformatie kan geven over de te bezoeken plekken. Op die manier komen plaatsen veel meer tot leven. Een gids begeleidt jullie niet alleen tijdens de reis, maar kan ook helpen bij de voorbereidingen van een reis, bijvoorbeeld met het uitstippelen van een route of het vinden van accommodatie. Zeker voor groepen kan dit heel handig zijn. Gidsen in Spanje zijn echter behoorlijk duur. Het inhuren van een gids voor de hele Spanje reis is daarom eigenlijk alleen interessant voor grotere groepen.