Presentatie van Biskaje (Baskenland) in Nederland

Vorige week woensdag was de officiële presentatie van Biskaje in Nederland. Ik had de eer om die dag de presentatie voor mijn rekening te mogen nemen en te mogen tolken bij de workshop txakoli proeven.

Biskaje

Voor degenen die niet weer waar Biskaje ligt: Biskaje (in het Baskisch Bizkaia genoemd en in het Spaans Vizcaya) is een provincie van Baskenland en ligt in Noord-Spanje, aan de Atlantische Oceaan. Helaas is Baskenland tot nu toe vooral bekend geworden wegens de ETA, de Baskische afscheidingsbeweging. Doodzonde, want Biskaje en Baskenland zijn prachtige gebieden: ze zijn groen, hebben een ruige kust met mooie stranden, schitterende dorpjes en steden (bijvoorbeeld Bilbao met het Güggenheim museum, een indrukwekkend museum voor moderne kunst), prachtige natuurparken, grotten

die al eeuwen geleden zijn bewoond en waar nog ongelofelijke rotsschilderingen te vinden zijn en ga zo maar door. Bovendien ligt het op de route naar Santiago de Compastela! Een waar paradijs dus voor cultuur-, natuur- en wandel-/fietsliefhebbers! En dan hebben we het nog niet gehad over de gastronomie in Baskenland! Wist u dat er in Baskenland relatief de meeste restauranten van Europa met een Michelin ster liggen? Het is een feest en waar avontuur om de vele verschillende pintxos (kleine hapjes, vergelijkbaar met de Spaanse tapas, van hoge kwaliteit, die samen met een drankje genomen worden) te proeven die in tal van bars en restauranten geserveerd worden! Dit in combinatie met txakoli (frisse, sprankelende witte wijn uniek in de provincie Biskaje) en de dag kan niet meer stuk!

Presentatie Biskaje in Amsterdam

Vooral het gastronomische avontuur in Biskaje kwam in de presentatie van Biskaje op een geweldige manier naar voren. De presentatie werd gehouden in het Tobacco Theater, een prachtige oude lokatie in Amsterdam. Kosten noch moeite waren gespaard voor de presentatie. De directrice van de VVV van Bilbao, mevrouw Mercedes Rodriguez, en de minister van economische promotie van de provincie Biskaje, de heer Imanol Pradales, waren gekomen om de presentatie in respektievelijk de ochtend en de avond te openen. Verder waren er 5 verschillende reisorganisaties aanwezig die reizen naar Biskaje en omgeving organiseren, zowel pakketreizen als maatreizen.

Pintxos en txakoli

En natuurlijk werden de gasten verwend met pintxos, – de overheerlijke Baskische borrelhapjes van hoge kwaliteit –, en txakoli, de frisse witte wijn uit Biskaje. Om er zeker van te zijn dat de pintxos uitmuntend zouden zijn, waren de ingrediënten speciaal uit Spanje overgehaald. En er waren vier meesterkoks meegekomen om de verrukkellijke pintxos te bereiden. Met de txakoli – de sprankelende en frisse witte wijn uit Biskaje – maakten de gasten kennis via een wijnproeverij. Op een ontspannen en betrokken manier liet wijnexpert Mikel Garaizabal de gasten de txakoli wijn zien, ruiken en proeven. Dit tot groot plezier van de gasten.

Aanwezig als afgevaardigde van Biskaje

Vanwege mijn samenwerking met de Baskische reisorganisatie Go Basquing had het ministerie van de economische promotie van de provincie Biskaje mij benaderd om een handje te helpen tijdens de presentatie in Amsterdam. Al eerder had ik samen met een collega van Go Basquing Biskaje vertegenwoordigd tijdens het Meet&Greet evenement van Tomas Cook in Zandvoort aan Zee. Toen bestond mijn taak uit het te woord staan van gasten en vertellen over Biskaje. Deze keer was ik presentatrice, vertaalster en hostess tegelijkertijd. Een zeer bijzondere ervaring. Vooral het spontaan vertalen bij de proeverij van de txakoli wijn was een echte uitdaging! Maar ook dat heb ik er zonder kleerscheuren vanaf gebracht. Na de prijsuitreiking ging iedereen om 9 uur met een tevreden gevoel naar huis. Vol van mooie en vooral lekkere indrukken over de bijzondere vakantiebestemming Biskaje.  

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag wordt gesteld om te bepalen of u geen spambot maar een mens bent.