Prehistorie in de provincie Málaga

Dolmen Antequera; prehistorie Malaga

Wist u dat er in Andalusië prehistorische grafmonumenten te vinden zijn en dat deze monumenten Europa´s best bewaarde overblijfselen van het Bronzen Tijdperk zijn? Ik heb het over de Dolmen van Antequera in de provincie Málaga: prehistorische grafmonumenten die meer dan 4.000 jaar oud zijn. In het Spaans worden zij “Dolmenes de Antequera” of “Tholos de Antequera” genoemd. Wilt u het leven in de prehistorie zelf ervaren? Ga dan naar informatiecentrum La Algaba de Ronda.

De Dolmen van Antequera

 

De dolmen van Antequera bestaan uit drie monumenten: Menga, Viera en El Romeral. Het zijn reusachtige stenen grafmonumenten uit Europa´s Megalithische tijdperk: grote steenblokken, waarmee kamers en ruimtes werden gevormd. Deze ruimtes hadden een plat plafond of een valse koepel. Ze werden gebruikt voor begrafenissen, rituelen en herdenkingen van voorouders. U kunt ze een beetje vergelijken met de Hunebedden in Nederland, alleen zijn ze veel groter. Deze Megalithische monumenten van meer dan 4.000 jaar oud zijn de eerste vorm van monumentale architectuur in de prehistorie van Europa. Ze verkeren nog steeds in een perfecte staat en vertellen veel over de cultuur, de bewoners en hun voorouders uit die tijd.

De Dolmen van 'Menga'

Dolmen van Menga (Malaga, Andalusie)
Dolmen van Menga (Malaga, Andalusie)

De Dolmen van Menga is een ganggraf dat aan de voorkant open is en toegang biedt tot een tweede rechthoekige ruimte. Vervolgens komt men een ovale ruimte binnen, met een zandstenen put die een doorsnee van ongeveer 1,50 meter heeft en een diepte van circa 20 meter. Onder de spleten staan 3 pilaren waar dekstenen tegen elkaar liggen. Het monument is in noordoostelijke richting gebouwd.

De Dolmen van 'Viera'

Dolmen van Viera (Antequera, Malaga, Andalusie)
Dolmen van Viera (Antequera, Malaga, Andalusie)

Ook de Dolmen van Viera is een ganggraf die uit een lange gang met twee gedeeltes bestaat. Aan het einde van de gang is een vierkante opening naar de grafkamer, die is opgetrokken uit verticaal geplaatste stenen. De bouwrichting van 'Viera' is oost-zuidoost.

De Dolmen van 'El Romeral'

Kaart van Dolmen van El Romeral (Antequera, Malaga, Andalusie)
Kaart van Dolmen van El Romeral (Antequera, Malaga, Andalusie)

De Dolmen van El Romeral bestaat uit een gang die is opgebouwd uit op elkaar gestapelde natuursteen en die een plat plafond heeft. Aan het einde treft men een cirkelvormige kamer aan, met een een valse koepel als plafond. Een klein gangetje geeft toegang tot een andere en kleinere cirkelvormige kamer. De totale lengte van deze Dolmen, -die in zuid-zuidwestelijke richting gebouwd is-, is 34 meter.

Herbeleef de Prehistorie in informatiecentrum La Algaba de Ronda

prehistorie in La Algaba de Ronda (Malaga, Andalusie)
Ervaar het leven in de prehistorie in La Algaba de Ronda (Malaga, Andalusie)

Een paar kilometer buiten Ronda ligt informatiecentrum 'La Algaba de Ronda', waar u de prehistorie kunt herbeleven. Het bezoekerscentrum is een openlucht museum, waarin onder andere een prehistorisch dorp op zo natuurlijk mogelijke wijze is nagebouwd. Jong en oud kunnen hier ervaren hoe mensen vroeger leefden van de landbouw en veehouderij, hoe zij jaagden, hoe zij zich kleedden, hoe zij woonden en hoe zij leefden in goede harmonie met de natuur.

Omgeving Antequera

Bizarre rotsformaties bij Antequera

Als u de Domen van Antequera bezoekt, maakt dan ook een wandeling langs de bizarre rotsformaties bij Antequera! Antequera heeft namelijk nóg iets moois te bieden: de rotsformaties van El Torcal de Antequera. Het is een stukje natuur waarin kalkstenen rotsen staan met zeer aparte vormen. Vormen die in de loop van miljoenen jaren ontstaan zijn als gevolg van water- en winderosie. De bekendste rotsformatie is “El Tornillo del Torcal”, oftewel “De Schroef van de Torcal”. De rots heeft zijn naam te danken aan zijn gelijkenis met ... een schroef. U kunt het gebied verkennen via duidelijk aangegeven routes. Denk er dan wel aan om stevige wandelschoenen aan te trekken.

Flamengo´s in La Laguna de la Fuente de Piedra

Bij Antequera ligt ook La Laguna de la Fuente de Piedra waar de flamingo's broeden, als één van hun weinige broedplaatsen in Europa. Dus bent u vogelliefhebber, rij dan ook even langs La Laguna de la Fuente de Piedra.

Praktische informatie

Dolmen van Antequera

Adres El Romeral Dolmen: Cerro Romeral, oude CN-232 in de richting van Córdoba, Antequera (Málaga)
Adres Menga Dolmen: Calle Granada, Antequera (Málaga)
Adres Viera Dolmen: Avenida de Málaga 1, Antequera (Málaga)
Openingstijden Dolmen van Antequera: dinsdag – zaterdag 9.00–18.00 uur; zondag 9.30–14.30 uur.
Mail: visitasdomenesdeantequera.ccul@juntadeandalucia.es
Telefoon: +34 952 71 22 06
Opmerking: U kunt vantevoren telefonisch of per mail een gids aanvragen.

Bezoekerscentrum La Algaba de Ronda

Adres: Carretera Ronda – Algeciras, km 4.5, Ronda
Telefoon: +34 952 11 40 48
WebsiteLa Algaba de Ronda
Met dank aan: Kosta Nieuws