Perswijn Winterproeverij in Kasteel de Wittenburg

Gisteren was ik te vinden op de winterproeverij die Perswijn in samenwerking met Vinos de España had georganiseerd. De winterproeverij werd gehouden op het prachtige landgoed Kasteel de Wittenburg in Wassenaar. Als ik de oprijlaan van Kasteel de Wittenburg oprij, merk ik hoe mijn verwachtingen stijgen en mijn nieuwsgierigheid naar nieuwe wijnen en wijngebieden in Spanje toeneemt. Ik ken er al heel wat, maar Spanje is groot en ik weet zeker dat er nog veel schatten verborgen liggen. En dat blijkt als ik de Spanje zaal binnen kom... Spanje is vertegenwoordigd met maar liefst 21 verschillende wijnhuizen cq cooperaties! Ik proef de ene na de andere overheerlijke wijn. Van grote bodegas met massa productie, maar vooral van kleine, nog onbekende familiebedrijven. En ieder wijnhuis heeft zijn eigen, uniek verhaal. Te veel verhalen om hier te vertellen. Dus hier mijn selectie:  

Bodegas Muriel en hotel Marqués de Riscal (Elciego - Álava, Baskenland, Spanje )

Bodegas Muriel is een familiebedrijf in Elciego in Noord-Spanje. 150 jaar geleden begon de familie Murua met één bodega: bodega Marqués de Elciego. In de loop der tijd is het bedrijf gegroeid en heeft familie Murúa nog twee bodegas in Elciego gekocht. De drie bodegas van familie Murúa heten samen Bodegas Muriel: ´Mur-´van Murúa en ´-iel´ van Elciego – familie Murúa in Elciego. De bodegas produceren zowel wijn voor het grote publiek (hun wijn is als een van de enige wijnen die ik vandaag geproefd heb al op de Nederlandse markt te vinden - en wil bij Sligro) als kleine hoeveelheden miche wijnen van topkwaliteit. De drie bodegas zijn helaas niet open voor bezoek of wijnproeverij. Dit maakt een bezoek aan Elciego echter niet minder de moeite waard: in Elciego bevindt zich eveneens hotel Marqués de Riscal. Het heeft in 2006 zijn deuren geopend en is een modernistisch hotel dat door niemand minder dan Frank Gehry - de architect van het Güggenheim museum in Bilbao- ontworpen. Het is een uniek hotel dat gelegen is midden in het zo mooie en bekende Rioja wijngebied.

hotel-Marques-de-Riscal-Elciego
Hotel Marques de Riscal in Elciego (Álava, Baskenland)

Bodega Celler la Muntanya en het micro-wijnteler project (Muro – Alicante, Spanje)

Bodega Celler la Muntanya  en zijn 28 kleine wijntelers zijn gelegen rond het dorp Muro, in de Comtat vallei, in de bergen van Alicante, ten zuiden van Valencia. De bodega produceert op traditionele wijze hoge kwaliteit, biologische wijnen. Met zijn “microviña” project – oftewel micro-wijnteler-project – laat het de oude traditie van wijnbouw herleven: Voormalige wijngaarden worden weer in gebruik genomen, druivenranken worden eventueel gekloond en kinderen van voormalige wijntelers worden “bijgeschoold”. Voor de productie van de biologische druiven krijgen de wijntelers vervolgens een eerlijke prijs uitbetaald. Ik heb overigens de lliure albir blanco Crianza 2010 geproefd, een heerlijke droge, fruitige witte wijn.

Bodega-Celler-la-Muntanya
Bodega Celler la Muntanya (Muro - Alicante, Spanje)

 

De prachtige etiketten op de wijnflessen van Bodega Pago Los Balancines (La Zarza – Badajoz, Extremadura, Spanje)

Het eerste dat mij opvalt bij de wijnen van Bodega Pago Los Balancines zijn de in het oog springende etiketten op de wijnflessen! De etiketten zijn ontworpen door Álvaro Ortega, een bekende Spaanse kunstenaar en illustrator van onder andere stripboeken. Hij heeft in totaal zes verschillende etiketten ontworpen voor de Crash wines van Bodega Pago Los Balancines. Met deze flitsende, moderne en kleurrijke etiketten heeft het wijnhuis in ieder geval voor elkaar dat mijn aandacht wordt getrokken! Het verhaal achter de bodega is vervolgens net zo uitnodigend: het is een jonge bodega in Extremadura, opgericht in 2006. Doordat de wijnvelden hooggelegen zijn en omgeven zijn door olijven, is het niet nodig om pesticiden te gebruiken. De druiven kunnen hierdoor makkelijk op ecologische, natuurlijke en traditionele wijze geproduceerd worden. De bodega produceert kwaliteitswijnen met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

crash-wines
Crash wines

 

Bodega Nestares uit de Alpujarra, het gebied met de hoogste wijngaarden van Europa (Torvizcón – Granada, Spanje)

Bodega Nestares is een familiebedrijf, gevestigd in de Alpujarra, een berggebied ten zuiden van Granada. De wijngaard is overgegaan van generatie op generatie en ligt in het gebied met de hoogste wijngaarden van Europa. Een prachtig gebied, met uitzicht op de Middellandse Zee aan de ene kant en uitzicht op de Sierra Nevada aan de andere kant. Toen Ignacio Nestares een aantal jaren geleden het bedrijf overnam, vond hij dat het tijd was om het bedrijf aan te passen aan de moderne tijd: er kwamen stabiele druivenranken, waarvan goede kwaliteit verzekerd was, de wijnproductie werd vergroot en vernieuwd. Bij de bodega kwamen verder een modern, interactief wijnmuseum - centro temático del vino Alpujarride - en een fantastisch restaurant dat traditioneel eten op moderne wijze bereid. Vooral de Nestares Rincón IN 1.0 wijn vind ik erg bijzonder: doordat hij niet in houten vaten gelegen heeft, heeft deze wijn een heerlijk frisse en fruitige smaak.

bodega-nestares-perswijn-winterproeverij-2013
Bodega Nestares op Perswijn Winterproeverij 2013
Bent u niet naar de winterproeverij kunnen komen? Of heeft u zin om nog meer overheerlijke Spaanse wijnen te proeven? Kom dan naar de wijnproeverij die España y Más as. zondag 3 november organiseert op Landgoed Duin & Kruidberg!

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag wordt gesteld om te bepalen of u geen spambot maar een mens bent.