Op avontuur in Catalonië met onze kinderen

La Patum huis in Berga Catalonië; foto Spainmadeforyou

Gezinsvakantie naar Santa Susanna en Berga in Catalonië

Het is net twaalf uur geweest als we in Barcelona landen. Het is heerlijk weer, de meiden zijn goed uitgeslapen en we hebben alle vier zin om op avontuur in Catalonië te gaan! Op uitnodiging van het Catalaanse bureau van toerisme mogen wij 4 dagen lang Catalonië met onze kinderen beleven. We gaan laser schieten en catamaran varen in Santa Susanna aan de Costa Brava en paardrijden in Berga, in de binnenlanden van Catalonië. Activiteiten die we niet snel zelf zouden kiezen als we met ons gezin op vakantie naar Spanje gaan. Maar dat betekent niet dat we er geen zin in hebben om Catalonië op deze actieve en super kindvriendelijke manier te beleven. We halen snel onze huurauto op. En dan gaan we op weg naar Activ Natura in Santa Susanna, onze eerste bestemming op ongeveeer een uur rijden van Barcelona…

Laser schieten in Santa Susanna

laser schieten Santa Susanna; laser schieten Catalonië; laser schieten Activ Natura; foto Spainmadeforyou

Als eerste gaan we bij Activ Natura laser schieten in Santa Susanna. Activ Natura (letterlijk vertaald: Actief Natuur) ligt in de bossen van Santa Susanna. Een echt adres heeft Activ Natura niet, maar met de routebeschrijving die op de website staat vinden we de plek zonder problemen (komende vanuit Barcelona sla je als je Santa Susanna binnenkomt rijden meteen linksaf bij de Mc Donalds rotonde en volgt vervolgens de bordjes Activ Natura). Je kunt er onder meer laser schieten, door de bomen klimmen en squad rijden. Wij gaan voor laserschieten. We krijgen een legervest aan, sensoren op het hoofd en een laserpistool in de hand en dan kan het schieten beginnen. Op een gevechtsterrein met helikopters, jeeps en nagebouwde huizen. De meiden vinden het geweldig! Na ruim een half uur zijn ze echter doodop en is het tijd voor een grote fles water en een heerlijk waterijs in de schaduw.

Catamaran varen in Santa Susana

catamaran varen Santa Susanna; catamaran varen Costa Brava; foto Spainmadeforyou

De volgende ochtend gaan we bij Estaciò Nautica (=Watersport Station) catamaran varen in Santa Susanna. Estaciò Nautica ligt aan de Platja de les dunes. Komend uit de richting van Barcelona ligt het strand net voor de eerste hotels in de hotelzone van Santa Susanna. Vanuit ons hotel is het een half uurtje lopen. Een goede ochtendwandeling dus. De catamaran is al helemaal zeilklaar als we aankomen. Samen met de instructeurs duwen we de boot het water in en dan gaan we. Onze jongste dochter van zeven jaar vindt het aanvankelijk erg spannend. Maar na een paar minute merkt ze dat het niet gevaarlijk is. En al snel geniet ze met haar voetjes in het water van dit mooie wateravontuur. Het water is begin mei helaas nog net wat te koud voor ons. Anders hadden we vanaf de boot ook het glasheldere water in kunnen duiken. Vanaf eind mei is er overigens een grote keuze aan watersportactiviteiten bij Estaciò Náutica.

Tip:

Smeer je goed in met zonnebrandcreme, trek als het niet zo warm is kleding aan die nat mag worden (anders zwemkleding prima) en neem zeker in het voor- en naseizoen droge kleding mee voor na het varen. Verder is het zand er behoorlijk grof (deed pijn aan onze voeten) en kunnen waterschoenen voor kinderen erg handig zijn.

Waterpret in hotel Florida Park in Santa Susanna

zwemmen in hotel Florida Park Santa Susanna; foto Spainmadeforyou

We verblijven in het hotel Florida Park, dat zich bevindt langs de promenade in de hotel zone van Santa Susanna (in het Spaans: zona hotelera de Santa Susana). Het hotel bevindt zich niet direct aan het strand, maar vanuit onze hotelkamer hebben we wel uitzicht op de zee. En binnen een paar minuten staan we al op het strand. Het is een prima hotel voor als je even ertussen uit wilt, wilt genieten van de zon en nergens aan wilt denken. Het hotel is gebouwd rond een prachtig groot buitenzwembad (en baby zwembad), met eromheen verschillende bars en een kleine speeltuin voor kleine kinderen. Als we na het laser schieten bij ons hotel aankomen, zijn we klaar voor een verfrissende duik in het water. Het water in het buitenzwembad is echter nog ijskoud! Gelukkig heeft het hotel ook een kleiner binnenzwembad (hier kun je tegen extra betaling gebruik van maken – betaling per uur of per dag). Terwijl de kinderen zich uitleven in het water, ontspannen papa en mama om beurten in het bubbelbad en de bijbehorende sauna en stoomruimte. En dan gaan we eten in het restaurant van het hotel. Voor ontbijt, lunch en avondeten serveert het hotel een groot en gevarieerd international buffet. Vooral onze jongste dochter vindt het buffet helemaal geweldig! Papa en mama hadden graag wat meer echte Spaanse gerechten bij het buffet gezien.

Tips voor kindervakantie in Santa Susana

1. Vind je het te ver lopen naar het watersportstation aan de Platje de les Dunes, dan kun je een stukje meerijden met toeristentreintje Cuc (instappen bij hotel Indalo park en uitstappen bij hotel Caprici Verd). Vanaf de hotelzone brengt het treintje je naar het oude dorpje Santa Susanna (niet meer dan paar straatjes). En naar de rand van natuurpark Montnegre i El Corredor.

2. Kijk hier voor andere activiteiten voor kinderen in Santa Susanna.

3. Vanaf de hotelzone in Santa Susana kun je direct een trein nemen naar Barcelona.

4. Direct aan het strand van Santa Susanna liggen ook twee campings. Van deze twee campings kunnen we Camping Bon Repos warm aanbevelen: De eerste rij caravans staat letterlijk aan het strand, de bungalows op de camping zien er goed uit en er ligt een mooi buitenzwembad bij.

Logeren bij de boer in de binnenlanden van Catalonië

kindervakantie in Catalonië

Het absolute hoogtepunt van ons Catalonië avontuur met het gezin is het logeren bij de boer in de binnenlanden van Catalonië. Vanaf de Catalaanse kust vertrekken we naar Berga, een plaatsje in de provincie Barcelona. Net buiten Berga verblijven we de laatste twee nachten in vakantiehuis El Cobert de Vilaformiu. Nadat we een lange kronkelweg omhoog zijn gereden, komen we aan in een klein paradijsje: een boerderij die helemaal voor zich zelf ligt en een prachtig uiticht biedt op Berga en de omliggende groene bergachtige omgeving. Naast de boerderij is een mooi, maar eenvoudig achtpersoons vakantiehuis gebouwd, dat gerund wordt door zoon Oriol en zijn vrouw Ana. De andere zoon heeft bij de boerderij een manege gebouwd. Op deze manier hebben beide zoons met hun gezin een bron van inkomsten gecreërd in dit kleine Catalaanse paradijs. We worden welkom geheten door twee vrolijk blaffende honden. De meiden vliegen de auto uit en zijn de rest van ons verblijf in de bergen van comarca Berguedà nauwelijks meer te zien: ze spelen met de konijnen en honden, voeren de paarden en gaan op zoek naar de koeien. En natuurlijk gaan we een keer met ons gezin paardrijden in de prachtige omgeving rond het vakantiehuis. Het is even spannend voor papa en mama om voor de eerste keer op de rug van een paard te klimmen, maar het paardrijden gaat prima en we genieten in volle teugen van het uitzicht, het gevoel van vrijheid en de ons omringende geluiden van de natuur. De meiden kunnen geen genoeg van krijgen het spelen op de boerderij en balen als het na twee dagen tijd is om weer richting vliegveld terug te rijden. We moeten de meiden heilig beloven dat we snel weer terugkomen naar de boerderij en dan langer blijven. Wat een geweldige plek voor een kindervakantie in Catalonië of een paardrijvakantie in Catalonië!   

Tips voor kindervakantie in Berga

1. Maak op weg naar Berga een tussenstop in Vic, -dat een van de best bewaarde middeleeuwse stadscentra heeft-, en eet een ijsje bij de populaire ijszaak Xixovic op de Plaça Major (=hoofdplein) van Vic. In het midden van het plein ligt overigens zand, dat voor kinderen gedeeltelijk is afgezet als zandbak. Wil je nog meer van Vic wilt zien, volg dan de toeristische route (=ruta turistica), die aangegeven wordt met bordjes in de grond.

2. Ga eten in restaurant la Cabana in Berga. Het restaurant ligt aan de weg C-1411, net buiten de oude dorpskern van Berga, en is erg populair bij de lokale bevolking. Wij begrijpen nu ook waarom: er worden Catalaanse gerechten geserveerd die in een modern jasje zijn gestoken, een menu del día (=menu van de dag) is er ongelofelijk goedkoop als je kijkt wat je krijgt, de bediening is er fantastisch en het uitzicht is spectaculair. Voor de kinderen wordt er in de zomermaanden verder een springkussen naast het restaurant opgezet. Tegenover het restaurant ligt een grote parkeerplaats. Wil je de oude dorpskern van Berga zien, parkeer de auto dan ook op de parkeerplaats tegenover restaurant La Cabana en ga de laatste minute te voet. De straatjes in het oude Berga zijn namelijk erg smal en er is nauwelijks parkeerruimte.

3. Als je op vakantie in Berga bent, bezoek dan ook kort Casa de la Patum (=het huis van La Patum), dat zich bevindt in het museo del circo (=circus museum). Het huis van La Patum is eigenlijk de plaats waar de kostuums voor het La Patum feest bewaard en gerestaureerd worden. Een feest dat zo uniek is, dat UNESCO het heeft toegevoegd aan de werelderfgoedlijst. Het is een eeuwenoud religieus feest in Berga dat ieder jaar rond Corpus Cristi gehouden wordt. In het huis van La Patum wordt een film over dit bijzonder feest met reuzen, monsters en draken getoond en kun je de kostuums van het feest zien. Op deze manier krijg je een goed idee van het La Patum feest. Willen jullie het feest een keer van kortbij meemaken, denk er dan aan dat jullie katoenen kleren dragen en jullie hoofden bedekken. Dit vanwege de vonken die de draken ‘uitspugen’.

4. Vanuit vakantiehuis El Cobert de Vilaformiu kun je prachtige korte en lange wandelingen maken. Samen met de kinderen maken we een korte wandeling naar een grot net boven het vakantiehuis. Maar je kunt bijvoorbeeld ook wandelen naar de Serra de Queralt. Wil je niet zo ver wandelen, dan kun je ook rijden naar de Serra de Queralt (net voor restaurant la Cabana naar rechts en dan alsmaar rechtdoor de berg op). Er liggen verschillende picknickplekken langs de rivier, er is een speeltuin en er is een restaurant. Verder worden er meerdere wandelroutes door deze bosrijke en bergarchtige omgeving aangegeven. Boven op de berg liggen een klooster en een grot.

5. Als je vanuit Berga naar het El Prat vliegeld in Barcelona rijdt, kom je langs de berg en het klooster van Montserrat en langs Gaudí's crypte in Colonia Güell (laatste ligt op minder dan half uur rijden van het vliegveld). Beide plaatsen zijn zeker een bezoek waard. Het klooster van Montserrat is behoorlijk toeristisch en druk. Heb je geen zin in deze drukte met je kinderen, rij dan een stuk de Montserrat berg omhoog en rij niet helemaal door tot het klooster.

6. We vonden het erg handig om de reisgids 100% Catalonië bij ons te hebben, die bomvol zit met tips voor uitjes die van de gebaande paden afgaan en een goede, beknopte beschrijving geeft van plaatsen etc. Bovendien zit bij de reisgids onder meer een handige uitneembare plattegrond van Catalonië, die we veel gebruikt hebben.

Gerelateerde artikelen

We gaan naar Catalonië
Interessante kustplaatsen in Catalonië
De verrassende binnenlanden van Catalonië
Gastronomisch paradijs Girona
Slaapplekken in Catalonië om bij weg te dromen
Restaurant La Cabana in Berga
Vakantiehuis Vilaformiu in Berga

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag wordt gesteld om te bepalen of u geen spambot maar een mens bent.