Ontdek Liébana in Cantabrië

Liebana Cantabrië

Als vakantieland staat Spanje vooral bekend om de Costa Brava en Costa del Sol, volle stranden, een heerlijk zonnetje, tapas en Sangria. Maar Spanje is meer. Houdt u van de zee, maar óók van de bergen? Wilt u graag typisch Spaans eten, maar er geen toeristenprijs voor betalen? Houdt u van cultuur en natuur, zonder er uren voor in de rij te staan? Dan is Liébana in Cantabrië -het gebied rondom het Nationale Park van de Picos de Europa- precies wat u zoekt! U vliegt makkelijk en snel direct naar Santander (bijvoorbeeld met Ryanair vanaf Düsseldorf-Weeze). Hier huurt u een auto en kan uw vakantie in Cantabrië beginnen.

Cantabrië

Wanneer u een reisgids over Cantabrië openslaat, vindt u de namen Santander, Santillana del Mar, Comillas, San Vicente de la Barquera en Nationaal Park Picos de Europa. Het zijn stuk voor stuk plaatsen die absoluut de moeite van het bezoeken waard zijn. Aangezien er over deze plaatsen al veel informatie te vinden is en ikzelf sinds 2007 aan de voet van het Nationale Park Picos de Europa in het streekgebied van Liébana woon, wil ik u meenemen naar Liébana, een bij velen nog onbekend stukje Spanje.

Liébana

Liébana is een prachtig landelijk gebied met bergen en groene valleien in de autonome regio Cantabrië. Het is gelegen in het zuid-westelijke deel van Cantabrië, beslaat een oppervlakte van 570 km2, wordt ingesloten door de Picos de Europa en grenst aan de provincies Asturias, León en Palencia. Om dit gebied zo relaxed mogelijk te kunnen ontdekken, is het beschikken over een auto onontbeerlijk. Busvervoer is namelijk zeer beperkt en met de trein vanuit Santander komt u niet verder dan Unquera. Een ideaal uitgangspunt om Liébana te verkennen is Potes, het hoofddorp van Liébana, met een uitgebreid aanbod aan accommodaties en eetgelegenheden.

Bezienswaardigheden

Potes

Potes ligt aan de Oostkant van de Picos de Europa. Het bevindt zich op 107 km vanaf Santander en is te bereiken via de A8 en vervolgens de N621 (ca. 1,5 uur rijden met de auto). Om de leukste plekjes van Potes te ontdekken, heb ik een wandeling door Potes voor u uitgestippeld.

El Monasterio de Santo Toribio

Het “Monasterio de Santo Toribio” (=Santo Toribio klooster) ligt net buiten Potes. Alleen al vanwege de prachtige deur is het een bezoek waard. Hier kan men een groot stuk splinter van het kruis van Christus bewonderen. Ook het uitzichtpunt met zicht op de Picos de Europa is de moeite waard.

Kabelbaan in Fuente Dé

Fuente Dé ligt aan de voet van het massief van Urrieles, -het centrale massief van de Picos de Europa-, aan het einde van het dal van Camaleño. Het bestaat slechts uit een hotel (Parador hotel), een restaurant, een camping en het grondstation van de kabelbaan El Cable naar het 750 m hoger gelegen uitzichtpunt “Mirador de El Cable” (=Uitzichtpunt van El Cable). Geniet er van het prachtige uitzicht, ga mee met de kabelbaan en wandel een van de talrijke wandelroutes, bijvoorbeeld de PNPE-PR 24 of PNPE-PR 23 (zie het overzicht van mijn favoriete wandelroutes in Liébana). Tip: Wandeltips zijn verkrijgbaar bij het informatiepunt van het Nationale Park Picos de Europa.Opgelet: honden zijn hier niet toegestaan.

Bezoekerscentrum van het Nationale Park Picos de Europa in Sotama

Het Bezoekerscentrum van het Nationale Park Picos de Europa (=“Centro de visitantes del Parque Nacional Picos de Europa”) in Sotama is een gratis informatie centrum waar men een goed visueel beeld krijgt van de mogelijkheden binnen het Nationale Park. In het Spaans en Engels is er onder meer informatie verkrijgbaar over flora, fauna en wandelroutes in het Picos de Europa gebied. Gedurende het hoogseizoen kan men van maandag t/m vrijdag gratis deelnemen aan wandelingen onder leiding van een gids.

Tip:

Er ligt een parkeerplaats voor de deur, maar een bezoek aan het informatiecentrum is ook goed te combineren met een wandeling vanaf Potes. Duur: ca. 1 uur.

Santa Maria de Lebeña en Santa Maria de Piasca

Santa Maria de Lebeña en Santa Maria de Piasca zijn twee kerkjes in respectievelijk Lebeña en Piasca. Het zijn ware juweeltjes op het gebied van architectuur. In de kerk van Lebeña kunt u een prachtige rondleiding krijgen.

Natuurhuis in Pesaguero

Het Natuurhuis (= “Casa de la Naturaleza”) in Pesaguero is een informatiecentrum over de natuurgebieden in de omgeving. Dagelijkse vinden er van hieruit wandelingen plaats onder begeleiding van goed opgeleide gidsen die ook Engels spreken.

Gastronomie

Ik ben geen voorstander van het aanbevelen van concrete restaurants in Potes en Liébana, omdat eigenlijk alle restaurants er van goede kwaliteit zijn. Toch wil ik enkele tips meegeven voor ontbijt, lunch en avondeten.

Ontbijt

Probeer ieder dag eens een ander barretje uit. De koffie is overal goed en u kunt overal kiezen uit iets zoets of hartigs voor bij de koffie. Bijvoorbeeld  “tortilla” (=omelet) of "tostada" (=geroosterd brood). De Spanjaard zelf ontbijt overwegend “zoet”, bijvoorbeeld een koekje, een stuk cake of een muffin. Prijzen: koffie €1-€1,20 en pincho €1-€1,50.

Tip:

“Café con Leche” (=koffie met melk) met ”tortilla de patata” (=aardappelomelet; in Potes o.a.te koo in de bars “Casa Cayo” en ” El Bierzo”).

Lunch

De lunch, oftewel het middageten, vormt in Spanje de hoofdmaaltijd, die wordt genomen tussen 13:30 –16:00 uur. De beste optie voor het middageten is het kiezen voor een “Menu del Día” in één van de restaurants. De keuze is groot (in het algemeen heeft men keuze uit 3-6 voorgerechten, 3-6 hoofdgerechten en 6-10 nagerechten). Wijn, water en brood zijn normaal gesproken bij de prijs inbegrepen. Prijzen: €9–€15.

Tips
  • Probeer het streekgerecht “Cocido Lebaníego”. Dit streekgerecht bestaat uit een heerlijke bouillonsoep met vermicelli, vervolgens een eenpansgerecht van kikkererwten, kool en diverse stukken vlees waaronder chorizo worst, rundvlees en vet. Een machtige, maar heerlijke maaltijd! Prijs: €12–€15.
  • Houdt u van een goede steak, bestel dan een “chuleta” of “chuletón”. Let op: In Spanje is een”Chuleta” een steak van min. 450 gram en een “Chuleton” van min. 800 gram!

Avondeten

Buiten de restaurants met á la Carte mogelijkheden kan afhankelijk van de lunch (middageten) nu ook worden gekozen voor de optie “raciones” (kleine porties) en de zogenaamde “tapas”. Deze worden naast de restaurants ook vaak in barretjes aangeboden. Zowel in Potes als in de omgeving ervan zijn er mogelijkheden te over en kunt u geen verkeerde keuze maken. Voor de vegetariërs kan ik de bar “La Sidrería” aanraden (op dinsdag gesloten).

Meer informatie

Meer informatie vindt u op http://www.liebanaypicosdeeuropa.com/index-i.html en http://www.turismodecantabria.com/inicio. Heeft u nog vragen of onduidelijkheden, dan kunt u altijd bij me terecht (mail: melaniehendriks40@gmail.com. Ik kan eveneens informatie verstrekken over gebieden in Asturias, León, Burgos, Madrid en vele andere gebieden in Cantabrië.  

Door: Melanie Hendriks - Melanie woont in Cantabria, in een bergdorpje vlakbij het toeristische Potes. Tijdens de zomermaanden werkt zij voor het nationale park Picos de Europa.

Reacties

Honden toegestaan?

Hallo, wij zijn van plan om half juni met onze camper op vakantie te gaan naar de Picos de Europa. Wij vroegen ons af of er honden mogen komen. Weet u dit? Alvast bedankt voor het antwoord.

Vraag Melanie!

Leuk om te horen dat jullie naar Picos de Europa gaan, Rita! Voor vragen over Picos de Europa kun je het beste contact opnemen met Melanie Hendriks via melaniehendriks40@gmail.com. Zij kent het gebied op haar duimpje en weet veel over wat er wel en niet toegestaan is. Ik wens jullie een heel fijne vakantie!

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag wordt gesteld om te bepalen of u geen spambot maar een mens bent.