Ontdek het wijngebied Granada

Tijdens onze wintervakantie naar La Alpujarra (Granada, Andalusië) vonden we de prachtige bodega en interactieve wijnmuseum Alpujarride. Wij waren geheel overdonderd door het prachtige gebied, de overheerlijke wijn die er geproduceerd werd en de professionaliteit van Ignacio Nestares. Bodega en interactief wijnmuseum Alpujarride blijkt niet de enige bodega met uitstekende wijnen te zijn in La Alpujarra. De provincie Granada is een opkomend wijngebied, met kwaliteitswijnen die nog maar weinig mensen kennen. 

Wijnstreek Granada

Geschiedenis

Eeuwenlang is er in de provincie Granada al wijn geproduceerd. Lange tijd is er zelfs een florerende wijnhandel geweest. Nadat het gebied aan het einde van de 19de eeuw door een epidemie wordt getroffen en veel druivenranken worden verwoest, wordt de druivenproductie echter alleen nog maar gebruikt voor persoonlijk gebruik: families hebben een wijngaard waarin ze druiven verbouwen voor hun eigen wijnproductie. Aan het begin van deze eeuw komt hier verandering in en beginnen steeds meer boeren hun wijnen te verkopen. Hierdoor verbetert de kwaliteit van wijnen uit Granada aanzienlijk. Vanaf 2009 hebben kwaliteitswijnen uit Granada hun eigen kwaliteitsstempel: “DO Vinos de Calidad de Granada”, oftewel “originele kwaliteitswijnen uit Granada”. Dit kwaliteitsstempel wordt tegenwoordig al door meer dan 20 bodegas gebruikt in het opkomende wijngebied Granada.

Klimaat

De meeste kwaliteitswijnen van Granada worden geproduceerd in het Contraviesa-Alpujarra gebied, het zuidelijke deel van La Alpujarra dat het dichst bij de Middellandse Zee ligt. Het is een hooggelegen, bergachtig gebied met zowel continentale als mediterrane invloeden. De winters zijn er lang en koud. En in de zomer is het er overdag heet en koelt het ´s nachts behoorlijk af. Het hele jaar door valt er maar weinig regen. De bodem bestaat in de hogere gebieden uit leisteen, met in de lagere gebieden wat klei. De kleine wijngaarden, die vaak op steile hellingen liggen, worden op traditionele wijze bewerkt. Zo worden de druiven er nog met de hand geplukt. En bij het ploegen en het vervoer van de geplukte druiven worden her en der nog ezels gebruikt. Het proces van het wijn maken is daarentegen helemaal gemoderniseerd.

wijnoogst-met-ezel-la-alpujarra
Wijnoogst in La Alpujarra (Foto GranadaWijnen)

Granada Wijnen

Tijdens hun vele verblijven in La Alpujarra ontdekten de Nederlanders Nelleke Maris en Dick Speelpenning steeds meer bodegas met goede kwaliteitswijnen. Tot hun verbazing waren deze wijnen nog niet te koop op de Nederlandse markt. In 2011 zijn zij daarom het wijnimportbedrijf Granada Wijnen begonnen. Zij kopen de kwaliteitswijnen van Granada rechtstreeks bij de bodegas in en verkopen de wijnen vervolgens op de Nederlandse markt aan wijnliefhebbers, restaurants en wijnwinkels. Vanaf het begin zijn ze hard bezig geweest om meer bekendheid aan Granada wijnen te geven in Nederland. Onder meer via artikelen in kranten en tijdschriften en via deelname aan beurzen en het organiseren van wijnproeverijen (samen met restaurants).

Bezoek wijngebied Granada

Ik kan een bezoek aan wijngebied Granada van harte aanbevelen! Niet alleen om bodegas te bezoeken, maar zeker ook om er de cultuur te proeven en te genieten van de prachtige natuur in berggebied La Alpujarra. Niet alleen voor wijnliefhebbers is wijngebied Granada een bezoek waard, maar zeker ook voor natuurliefhebbers en cultuurliefhebbers.  

bubion-la-alpujarra-granada-andalusie
Bubion, een wit bergdorpje in La Alpujarra (Granada, Andalusië)

Tip

Vergeet niet om tijdens uw bezoek aan wijngebied Granada het interactieve wijnmuseum Alpujarride te bezoeken! Hier leer je meer over de wijnen in de provincie Granada en kun je de wijnen proeven die de familie Nestares rond het wijnmuseum produceert. Verder kun je er heerlijk lunchen in het bijbehorende restaurant. En hou je van wandelen of fietsen? Vraag dan naar de routes die familie Nestares rond het wijnmuseum heeft uitgestippeld! 

Sfeervolle accommodaties in wijngebied Granada

Ben je op zoek naar een sfeervolle accommodatie in wijngebied Granada, dan kan ik de volgende accommodaties aanbevelen:

Meer vakantiehuizen in La Alpujarra vind je op de website van Spanje Natuurlijk.

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag wordt gesteld om te bepalen of u geen spambot maar een mens bent.