Ontdek de Fenicische wortels van Cádiz

Wist je dat de zuid-Spaanse stad Cádiz de oudste stad van Europa is? Ook al bestaan er verschillende verhalen over hoe en wanneer Cádiz precies gesticht is, feit is dat de stad door Feniciërs is gesticht en in eerste instantie de naam Gadir heeft gekregen: ommuurde stad. De stad aan de Golf van Cádiz, -die tegenwoordig een schiereiland is en aan drie kanten omringd wordt door water-, was toen nog een eiland dat een uitstekende strategische ligging had voor de handel met het nabije Tartessos en met andere volkeren rond de Middellandse Zee. De Fenicische wortels van Cádiz zijn onder meer terug te zien in de opgravingen van de archeologische site ‘Yacimiento Archeologico Gádir’.

Gadir – de Fenicische oorsprong van Cádiz

Zoals gezegd zijn er verschillende versies over hoe en wanneer de Fenicische stad Gadir (toenmalige naam van Cádiz) gesticht is. Het meest gangbare verhaal is dat de stad in 1104 v.Chr. (80 jaar na de Trojaanse Oorlog) werd opgericht door Fenicische zeilers van Tyrus. De stad werd opgericht om de rijke Atlantische routes van tin en koper te exploiteren en om mee te kunnen varen op de welvaart van de oude handelsstad Tartessos. Laatstgenoemde stad heeft hoogstwaarschijnlijk aan de monding van de Guadalquivir rivier in het huidige Andalusië gelegen. Zij was toen een belangrijke handelaar in tin en koper en haar invloedssfeer reikte tot ver in de binnenlanden van huidig Andalusië. Eeuwenlang is Gadir een van de belangrijkste Fenicische steden aan de Atlantische Oceaan geweest. Een stad die handel dreef met veel verschillende culturen rond de Middellandse Zee.

Yacimiento Gadir – Fenicische opgravingen in Cádiz

Fenicische opgravingen Gadir in Cadiz

Yacimiento Gadir in Cádiz

Yacimiento Gadir is de archeologische site met Fenicische opgravingen in Cádiz. Deze opgravingen zijn gevonden na de vondst van het skelet van een Feniciërs in de kelder van het huidige theater Teatro del Títere La Tía Norica in Cádiz. Naar aanleiding van deze vondst is men verder gaan zoeken. En vond men ruïnes van de Fenicische stad Gadir: twee straten, acht huizen, een aantal skeletten en gebruiksvoorwerpen. De opgravingen liggen op verschillende hoogtes, met opgravingen uit verschillende periodes. Daarnaast vond men overigens nog een Romeinse visfabriek met giganische vaten voor het inzouten van de vis. De opgravingen van de Fenicische stad Gadir zijn van disndag t/m zondag gratis te bezichtigen.

Adres: calle San Miguel 15, Cádiz - Openingstijden: dinsdag t/m zondag 10-17 uur - Entree: gratis - Meer informatie: website van Cádiz turismo

 

Filmpje over de vondst van de Feniciër in Cádiz

Voor FITUR 2014 (de jaarlijkse vakantiebeurs in Madrid maakte de regio Cádiz een origineel filmpje over de vondst van de Feniciër in Cádiz. Deze Feniciër (die de naam Matan heeft gekregen) is in de zesde eeuw voor Christus tijdens een brand om het leven gekomen. In een soort mini-aflevering van CSI (=Crime Scene Investigation – een serie op de TV) wordt er uit de doeken gedaan hoe men de botten heeft gevonden en hoe men aan de hand van deze botten de identiteit van de persoon en de periode waarin hij leefde heeft achterhaald.

Fenicische resten in het museum van Cádiz

Fenicische sacrofagen Museum van Cadiz

Ook in het museum van Cádiz (in het Spaans: museo de Cádiz) zijn nog Fenicische resten uit de Fenicische stad Gadir te zien: sacrofagen, sculpturen en amforen. Zij bevinden zich op de begane grond in zaal 2.

Adres: plaza Mina s/n – openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 9:00-19:30 uur; zon- & feestdagen ÉN van 15 juni t/m 15 september 9:00-15:30 uur; maandag gesloten – entree: gratis voor inwoners van EU – meer informatie: website museos de Andalucía

Fenicische opgravingen in Casa del Obispo

De laatste sporen van het Fenicisiche verleden van de stad Cádiz zijn tenslotte te vinden in de kelder van het voormalige bisschoppelijke paleis Casa del Obispo. Hier zijn archeologische resten uit de Fenicische tijd, de Romeinse tijd en de Middeleeuwen te zien. De belangrijkste Fenicische resten die er te zien zijn, zijn een klein archaïsch Fenicisch gebouw uit de achtste eeuw voor Christus en een gedenkteken uit de zesde eeuw voor Christus.

Adres: Plaza Fray Félix S/N, Cádiz – openingstijden: dagelijks 10:00-18:00 uur (en 15juni t/m 15 september 10:00-20:00 uur) – entree: €5 voor volwassen en €4 voor 65+-ers en kinderen jonger dan 12 jaar -  meer informatie: website Palacio Casa del Obispo

Fenicische Route door provincie Cádiz

Fenicische necropolix in Sierra de San Cristobal

De drie bovengenoemde plekken maken deel uit van de route Ruta Fenicia. Dit is een route langs de Fenicische overblijfselen in de provincie Cádiz. Naast de stad Cádiz bezoekt deze route ook de plaatsen El Puerto de Santa Maria en Chiclana de la Frontera.

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag wordt gesteld om te bepalen of u geen spambot maar een mens bent.