Natuurpark Cañon del Río Lobos (Castilië en Leon)

Verstopt in de regio Castillië en Leon in de binnenlanden van Spanje ligt het indrukwekkende natuurpark Cañon del Río Lobos. Een bosrijk stukje natuur met prachtige kalkstenen rotsen in een diepe kloof langs een rivier, die door de eeuwen heen de rotsen steeds verder heeft uitgesleten. Rotsen die de favoriete broedplek zijn van gieren. Met in het midden van dit natuurschoon een eeuwenoude Tempelierstempel.

Indrukwekkende canyon

natuurpark cañon del rio Lobos; foto Spainmadeforyou

Natuurpark Cañon del Río Lobos, -dat gelegen is in de provincies Soria en Burgos (regio Castillië en Leon)-, is een van Spanje’s meest spectaculaire natuurgebieden en is een paradijs voor wandelaars en vogellkijkers. De letterlijke vertaling van Cañón del Río Lobos is Ravijn van de wolvenrivier. De indrukwekkende canyon bevindt zich in de rivierbedding van de Lobos rivier en Ucero rivier (zelfde rivier die grotendeels ondergronds stroomt en die van naam verandert als hij bij de plaats Ucero weer boven de grond komt). In de loop der eeuwen heeft de meanderende rivier de kalkstenen rotsen in de vallei steeds verder uitgesleten en zich een steeds diepere weg gebaand door de rotsen, met prachtige vormen en vele grotten als gevolg. Sinds 1985 is het officieel een natuurpark en vormt het een beschermd gebied.

Broedplek voor de Leonese gieren

De immense kalkstenen rotsen met hun vele inhammen en grotten zijn een favoriete woon- en broedplek voor de Leonese gieren (in het Spaans: buitres leonado). Meer dan 250 paren Leonese gieren hebben er hun nesten. Dit maakt het tot een prachtige plek voor vogelkijkers.

Herimitage van San Bartolomé

Ermita de San Bartolomé; foto Spainmadeforyou

Vanwege zijn strategische ligging hebben de Tempeliers begin 13de eeuw een tempel in Romaanse stijl in de rustige en afgelegen canyon gebouwd: de herimitage van San Bartolomé (in het Spaans: Ermita de San Bartolomé). De herimitage is gebouwd met kalkstenen uit de canyon en vormt een uniek geheel met de natuur eromheen. Net achter de herimitage ligt een grot (de Cueva de los Murcielagos, oftewel de Vleermuizengrot), die vroeger gebruikt werd voor meditatie en bezinning.

Wandelroutes

wandelroutes cañon del rio lobos; foto Spainmadeforyou

Er lopen vele wandelroutes door en binnen het natuurpark Cañon del Río Lobos. Binnen het natuurpark zijn er verschillende wandelroutes aangegeven. En daarnaast doorkruisen verschillende kortere en lange wandelroutes het beschermde natuurgebied (de GR-86, GR-86-2, PR-SO-03, PO-BU-05, PR-SO-06, PR-SO-46, PR-SO-47, PR-SO-49, PR-SO-BU-65, PRC-SO-66, en PRC-SO-67).

Om bij de herimitage van San Bartolomé en de erachter liggende vleermuizengrot te komen, volgt u de Senda del río (=pad langs de rivier): het eerste stuk is een eenvoudige wandelroute van een aantal km, die loopt langs de rivier en door een bos en die uitkomt bij de herimitage. Deze route hebben wij ook samen met onze meiden van toen 4 en 6 jaar oud gelopen. Van daaruit gaat de route van in totaal 24 km verder langs de rivier.

Een goed uitzicht over de prachtig uitgesleten rotswanden heeft u vanaf de mirador Gullurías (=uitkijkpunt van de boomleeuweriken). Dit uitkijkpunt bereikt u via de senda de las Gullurías, een route van in totaal 9 km.

Processie in Cañon del Rio Lobos

Op 24 augustus, de dag van San Bartelomé, wordt het beeld van San Bartelomé in een processie vanaf het plaatsje Ucero naar de kapel in de vallei gebracht. Dit is één van de populairste processie in de gehele provincie Soria. Iedereen neemt wat te eten mee, dus aansluitend vindt er een grote picknick plaats in de vallei.

Wanneer te bezoeken

Als u graag een lokaal feest wilt beleven, dan is 24 augustus, de dag van San Bartelomeus, dé gelegenheid om naar de vallei te komen! Houdt u van rust, dan zijn voorjaar en herfst beter aan te raden. Toen wij er in oktober waren, was de vallei gevuld met de prachtigste herfstkleuren, alle tinten van geel en rood.

Een hapje eten in bar El Cañon

bar el cañon Ucero; bar in cañon del rio lobos; foto Spainmadeforyou

Voordat men de cañon del Río Lobos binnenrijdt, ligt er aan de linkerhand de bar “El Cañon”. Deze wordt gerund door een vriendelijk ouder Spaans echtpaar. Het eten is er eenvoudig, maar wordt met veel liefde klaargemaakt. Alternatief is natuurlijk dat u uw eigen eten en drinken meeneemt en er een gezellige picknick van maakt.

Informatiecentrum

Aan de rand van het nabijgelegen dorp Ucero ligt het informatiecentrum Centro de interpretación Casa del Parque del Cañón del Río Lobos, dat gevestigd is in een oude watermolen. Het is een modern en educatief informatiecentrum over het natuurpark Cañon del Río Lobos. Ook al is de informatie in het Spaans, ook voor mensen die geen Spaans spreken (inclusief kinderen), is het leuk om hier even te komen kijken, voelen en ruiken alvorens het natuurpark in te gaan. Het centrum geeft een goed beeld van de flora, fauna en cultuur in het natuurpark. Voor de visliefhebbers is op het zelfde terrein overigens ook een forelkwekerij gevestigd.

Reisverhaal

Lees het reisverhaal over ons bezoek aan natuurpark cañon del rio Lobos in oktober 2012.

Bezienswaardigheden in de buurt

  • Burgo de Osma
  • Peñaranda de Duero
  • Santo Domingo de Silos
  • La Vid (bodega en klooster)

Praktische informatie

Informatiecentrum

Adres: Carretera SO-920 van Burgo naar San Leonardo de Yagüe, km 16
Telefoon: (+34) 975 363 564 / 975 363 507
Email: cp.riolobos.ucero@patrimonionatural.org
Website : www.patrimonionatural.org

Routebeschrijving naar natuurpark Cañon del Rio Lobos

Het natuurpark Cañon del Río Lobos is te bereiken vanaf het plaatsje Ucero. Volg vanaf het informatiecentrum Centro de interpretación Casa del Parque del Cañón del Río Lobos de borden Espacios naturales en Castilla y León en Parque natural Cañon de Río Lobos. Afhankelijk van hoe lang iemand wil lopen, zijn er verschillende parkeerplaatsen aangelegd. Men kan nog vrij lang doorrijden, in ieder geval nog langs de bar “El Cañon”.

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag wordt gesteld om te bepalen of u geen spambot maar een mens bent.