Najaarsfeesten in hartje Andalusië 2014

Gaat u dit najaar op vakantie naar Andalusië en wilt u de Spaanse cultuur life meemaken? Bezoek dan een van de vele feesten en evenementen die dit najaar plaatsvinden in hartje Andalusië, in het Caminos de Pasión Gebied (letterlijk vertaald “Wegen van Passie”-gebied). Er vinden Middeleeuwse feesten, processies, dorpsfeesten en nog veel meer plaats. Ik heb voor u een selectie van evenementen gemaakt die dit najaar plaatsvinden in het Caminos de Pasión gebied.

Feesten ter ere van de beschermheilige in Cabra

Fiestas de la Virgen de la Sierra in Cabra september
Fiestas de la Virgen de la Sierra die ieder jaar september in Cabra (Cordoba) gehouden worden

Momenteel zijn in Cabra de jaarlijkse “Fiestas de la Virgen de la Sierra” (=Feesten voor de Maagd van de Bergen) in volle gang. Het feest duurt van woensdag 3 t/m dinsdag 9 september en wordt gehouden ter ere van Cabra’s beschermheilige Maria Santissima de la Sierra (=Allerheiligste Maria van de Bergen). Op 4 september de “Bajada de la Virgen” plaatsgevonden, waarbij het beeld van de Maagd vanuit haar vaste standplaats in de bergen in processievorm naar Cabra is gedragen. Het is een van de mooiste bedevaartstochten in Andalusië, die door olijvengebieden en natuurpark Subbética gaat en die altijd wordt afgesloten met een mis en nog een processie door de straten. Na dit religieuze gedeelte barst vandaag het feestgedruis los, dat het hele weekend doorgaat. Er wordt gedanst, gelachen, gegeten en gedronken en er is volop vertier voor jong en oud. Op 8 september wordt het feest afgesloten met een processie door Cabra en met vuurwerk.  

Een muzikale processie door de straten van Priego de Córdoba

Fiestas de la Hermandad de la Virgen de la Aurora in Priego de Cordoba
Fiestas de la Hermandad de la Virgen de la Aurora in Priego de Cordoba (Cordoba)

Aanstaande maandag beginnen in Priego de Córdoba de “Fiestas de la Hermandad de la Virgen de la Aurora” (=Feesten van Broederschap van de Maagd Aurora). Tijdens deze feesten gaan kinderen ’s avonds de huizen langs om bloemen te verzamelen, die na afloop van de heilige mis in bloemenkransen boven de deur van de kerk worden gehangen. Het hoogtepunt van deze feesten is wanneer de Broederschap van de Maagd Aurora en andere groepen uit de buurt in processie door de straten van Priego de Córdoba trekken, terwijl ze tokkelen op hun instrumenten en liederen zingen. Dit laatste doet de Broederschap uit overigens ook iedere zaterdag om middernacht. Dus wilt u horen hoe de mannen al zingend door de straten van Priego de Córdoba trekken, kom dan een keer op zaterdag avond langs.  

Feestelijke afsluiting van de zomer in Lucena

Van donderdag 11 t/m zondag 14 september vindt er in Lucena de “Feria Real de Nuestra Señora del Valle” (= Feest van Onze Vrouwe van het Dal) plaats. Vier dagen lang wordt er gefeest om de zomer af te sluiten. Een feest met paardenparades, Sevillanas danswedstrijden, traditionele muziek, concerten en ander vermaak voor jong en oud. En een feest waar ieder jaar vol verlangen naar uit wordt gekeken door de Lucentinos (=inwoners van Lucena).  

De jaarlijkse Feria in Alcalá la Real

Real Feria de San Mateo in Alcalá la Real
Real Feria de San Mateo in Alcalá la Real

In Alcalá la Real vindt van donderdag 18 t/m zondag 21 september de “Real Feria de San Mateo” plaats. Het is een feest dat al sinds de 17de eeuw rond 21 september gehouden wordt, op de dag dat San Mateo wordt vereerd. Oorspronkelijk was het feest georiënteerd op vee, aangezien vee toendertijd de belangrijkste vorm van inkomsten vormde. Nu dit niet meer het geval is, is het meer een volksfeest geworden, waar mensen bij elkaar komen om te pronken, te dansen en vooral plezier te hebben.  

Flamenco Festival met bekende Flamenco artiesten in Baena

Aankondiging Flamenco Festival Baena 2014
Aankondiging Flamenco Festival in Baena 2014

Houdt u van Flamenco? Op dinsdag 30 september vindt in Baena (Córdoba) voor de 38ste keer het “Festival Flamenco Salmorejo de Baena” plaats. Dit Flamenco festival heeft een erg goede naam in de provincie Córdoba, omdat er altijd bekende Flamenco artiesten optreden. Aansluitend vindt er van 1 t/m 5 oktober de jaarlijkse “Feria Real” plaats, waarbij tot in de vroege uurtjes gedanst en gefeest wordt, ook weer met traditionele muziek etc.  

Zigeunerfeest voor de Maagd van de Bergen in Cabra

Romería de los Gitanos in Cabra Foto caminosdepasion.nl
Romería de los Gitanos in Cabra

De Virgen de la Sierra, de beschermheilige van Cabra, is een gelukkige dame. Wordt zij begin september vereerd door de katholieke gemeenschap van Cabra, sinds 1969 wordt zij halverwege oktober nog eens vereerd door de Ziguenergemeenschap van Cabra, tijdens de “Romería de los Gitanos” (= Bedevaarstocht van de Zigeuners)! Dit jaar gebeurt dit op vrijdag 19 oktober. Het feest vindt plaats in en rondom de “Ermita de Virgen de la Sierra”, de kapel in de bergen buiten Cabra, waar het beeld van de Maagd staat. Na de emotionele zigeunermis, - vol met gezang en geschreeuw-, wordt de Maagd in een processie door de omgeving van de kapel gedragen. Op de schouders van sterke mannen, terwijl processiegangers en toeschouwers zingen en de Maagd passievol aanbidden. De dag vantevoren wordt de Maagd al overladen met bloemen.  

Meer informatie

Meer informatie over bovengenoemde evenementen in de binnenlanden van Andalusië is te vinden op de website van Caminos de Pasión:

  Kent u een van bovengenoemde evenementen in het Caminos de Pasiongebied? Of kent u andere evenementen in dit gebied die u aan kunt raden? Ik ben benieuwd naar uw mening!

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag wordt gesteld om te bepalen of u geen spambot maar een mens bent.