Moraira – de parel van de Costa Blanca

El Portet strand Costa Blanca

Aan superlatieven geen tekort. Enig speuren op Internet levert het volgende op: de parel van de Costa Blanca, vakantieparadijs, het grootst bewaarde geheim van Spanje, het Saint-Tropez van de Costa Blanca en wellicht nog meer. Natuurlijk liefhebbers komen vaak woorden tekort om hun liefde te uiten. Maar laten we even kijken wat er achter zoveel koosnaampjes zit.

Pittoreske straatjes en pleintjes

Moraira Costa Blanca
Van origine is het dorp niet meer dan een natuurlijke haven voor vissers en een verdedigingswerk met kasteel. Zoals zo vaak in Spanje werd het badplaatsje eind jaren 1980 meegenomen in de vaart der volkeren door het groeiend aantal toeristen, die kwamen (en komen) genieten van het beste en meest zonnige klimaat van Europa. Gewaarschuwd door de wildgroei elders aan de Spaanse kusten stelde Moraira in de jaren 1990 paal en perk aan het bouwen. Zo mocht (en mag) er niet hoger gebouwd worden dan 4 lagen en diende het geheel te passen in de ontwikkelde bestemmingsplannen. Dat bleek een zegen en heeft geleid tot een aantrekkelijk centrum waar de dorpssfeer behouden is gebleven, zonder de bekende torenflats, snackbars en andere tekenen van massatoerisme. Veel terrasjes en boetiekjes en pittoreske pleintjes met authentieke huisjes maken het centrum met de haven en het kasteeltje tot een geliefde plek voor veel vakantiegangers.  

Verse vis in de visafslag

De haven van Moraira is in verhouding tot de grootte van het dorp imposant met zijn 620 ligplaatsen, die voornamelijk bezet worden door motor en zeiljachten. Echter de vissersboten van het dorp, vijf in totaal, nemen nog altijd een voorname plaats in. De eerste kade bij de Lonja (visafslag) zijn bezet door profesionele en amateurbootjes van de plaatselijke vissers. Van maandag tot en met vrijdag wordt de vangst iedere ochtend om 10.00 uur publiek geveild. Een leuke gelegenheid om uw verse vis te kopen!  

Fraaie zandstrandjes

Cala Portitxol Costa Blanca
Cala Portitxol tussen Moraira en El Portet Costa Blanca

Naast de haven vormen natuurlijk de stranden een belangrijke publiekstrekker. Het grootste zandstrand, -L´Ampolla-, is gelegen tegen het centrum en het kasteeltje aan. Een bijzonder fraai strandje vind u verder in El Portet, gelegen in een prachtige baai. Daarnaast zijn er nog verschillende “calas”. Dit zijn kleine rotsstrandjes, die meestal bezocht worden door duikers en snorkelaars, vanwege de prachtige flora en fauna in glashelder water.  

Luxe verblijf

Villa Xenofilia Moraira Costa Blanca
Villa Xenofilia in Moraira (Costa Blanca)

Natuurlijk zijn er tal van gelegenheden om te overnachten. Er is een prima camping en er zijn bed and breakfast en hotels. Maar bovenal worden er veel vakantievilla´s met zwembad te huur aangeboden.Deze zijn een ideale oplossing als u met meer personen op vakantie gaat. Want dan kunt u immers de huurprijs delen en voordelig beschikken over alle luxe en gemakken die de villa´s en Moraira, de parel van de Costa Blanca, te bieden hebben.  

Door: Ron Holthaus, Villa Xenofilia  

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag wordt gesteld om te bepalen of u geen spambot maar een mens bent.