Mijn favoriete eetplekken in Barcelona

Boqueria markt Barcelona

Wat hebben we lekker gegeten in Barcelona! Er zijn vast en zeker nog veel meer goede eetplekken in Barcelona, maar onderstaande eetplekken hebben we zelf uitgeprobeerd en kan ik van harte aanbevelen.

Restaurant Can Ramonet

Restaurant Can Ramonet ligt in de wijk Barceloneta, een nieuwere wijk in de buurt van de haven. Verstopt in deze nogal saai uitziende wijk ligt restaurant Can Ramonet: Barcelona´s eerste havenrestaurant, dat dateert uit 1763. Bij binnenkomst valt mijn oog direct op de verse vis en tapas, die op een prachtige manier op grote houten tonnen staan uitgestald. Het water loopt me al in de mond in dit gezellige restaurant voordat we besteld hebben! In het voorste deel van het restaurant kan men tapas eten. Het achterste deel is voor gasten die uitgebreid willen eten. Wij gaan voor de tapas. Uit het ruime aanbod van overheerlijke tapas kiezen we uiteindelijk “Pimientos de Padrón” (groene pepertjes, kunnen soms scherp zijn), schelpen in knoflloktomatensaus en “Croquetas” (een soort kleine kroketjes die veel verschillende vullingen kunnen hebben in Spanje). Alle drie een aanrader!

Tapas eten op de Boquería markt

Ja, je leest het goed: maak van je bezoek aan de Boquería markt een proeverij, de overdekte versmarkt aan La Rambla! Want jee, wat zijn er veel overheerlijke kant en klare hapjes en drankjes te koop: koude en warme hapjes en drankjes, zoete en hartige hapjes. Mij liep het water meteen bij binnenkomst al in de mond, bij het zien van de verse, prachtig uitgestalde fruitsappen en fruithapjes.  De Boquería markt is overigens een versmarkt waar Barcelonezen hun groente, vlees en kaas kopen en dan meteen een tapa of kop koffie nemen aan een bar. Sinds de renovering van de markt en de daarmee gepaard gaande verhoging van de prijzen, kopen Barcelonezen er minder eten, maar voor goede kwaliteit gaan ze nog steeds naar deze markt. Je vindt er nu een goede combi van Barcelonezen en toeristen die de Spaanse marktcultuur komen snuiven.

Terrasje pikken aan de Rambla de Catalunya en de Rambla del Raval

Paralel aan de overdrukke Passeig de Gracia loopt de Rambla de Catalunya, een brede en rustige laan met in het midden een boulevard voor voetgangers met verscheidene terrassen van aanliggende restaurants. Hier zijn geen hordes van toeristen. Wat het een geweldige plek maakt om te kunnen genieten van de Spaanse sfeer. We vleien ons neer op een van de terrassen en genieten van de Spaanse sfeer en een tinto de verano (=rode wijn met casera, een soort sprite)...

Een die we vinden waar we niet door toeristen overspoeld worden, is de Rambla del Raval. Ook hier kun je op het terras van Barraval genieten van het prachtige uitzicht en de rust om je heen.

Tip:

Barraval serveert overigens ook goede tapas. Vind je het moeilijk om een keuze uit de tapas te maken, kies dan het “maak kennis met tapas”-menu en laat je verrassen...

Restaurant Ciudad Condal

Voordat we aan onze stedentrip Barcelona beginnen heb ik Barcelona websites afgestruind op zoek naar aanbevelingen voor Spaanse restaurants. Een van de aanbevelingen was Restaurant Ciudad Condal. Dit is het eerste restaurant dat we uitproberen. De tapas die we bestellen zijn wat anders dan anders en smaken uitstekend! Het enige nadeel vinden we zelf dat we omringd zijn door buitenlanders. Als we rond 9 uur vertrekken (in Barcelona hebben restaurants hun openingstijden aangepast aan de vele toeristen en gaan al vroeg open!), staat er een lange rij met mensen te wachten om naar binnen te kunnen. In de rij staan nu wel Spanjaarden...

Pintxos Bar Txapela Euskadi

Dit is een van de bars in Barcelona die Baskische pintxos serveert. Dit zijn kleine hapjes, -vaak op een stukje stokbrood-, die niet alleen erg lekker zijn maar er ook nog eens prachtig uitzien. Ik bestel drie vis-pintxos: “Gernika” (krabsalade), “Zarautz” (garnalen met kaviaar vinaigrette) en “Trainera” (een bitterbal van kabeljauw). Smullen! De naam van het toetje weet ik niet meer, maar het was een cakeje gedrenkt in Patxarán likeur, gelegen in kokosnootsaus. Geweldig! Bij de pintxos neem ik een glaasje Txacolí (frisse, licht bubbelende witte wijn uit Baskenland) erbij en het genot is compleet. 

Favoriete eetplekken in Barcelona van insiders

In mijn artikel Tips van locals voor een unieke stedentrip Barcelona vertellen locals wat hún favoriete eetplekken in Barcelona zijn.

Meer tips voor eetplekken in Barcelona

Wil je nog meer inspiratie? Kijk dan hier voor nog meer tips voor eetplekken in Barcelona.