Mallorca – een eiland dat door vele volkeren overwonnen is

Een korte geschiedenis van het Spaanse eiland Mallorca

Dat je op het Spaanse eiland Mallorca een grote diversiteit aan culturele invloeden vindt, weten velen. Maar hoe komt het aan deze culturele diversiteit? Hiervoor ben ik de geschiedenis van Mallorca ingedoken.

Het ontstaan van Mallorca

Mallorca is, -net als de overige eilanden van de Balearen-, ongeveer acht miljoen jaar geleden ontstaan, toen het boven de zeespiegel omhoog werd geduwd.

Romeinen op Mallorca

De eerste bewoners van de Balearen waren de Carthagers (vanaf 645 v.Chr.). In 123 v.Chr. werd Mallorca - evenals Menorca, Mallorca, Ibiza en Formentera-, veroverd door de Romeinen. De Romeinen legden er wegen en bruggen aan en bouwden de steden Manacor, Pollentia en Palma. In de 4e en 5e eeuw verspreidde het christendom zich over de Balearen en werden de eerste basilieken gebouwd.

Vandalen en Byzantijnen op Mallorca

Na de ondergang van het Romeinse Rijk werden de Spaanse eilanden in de Middellandse zee een paar eeuwen lang voortdurend aangevallen en korte tijd bezet door achtereenvolgens Vandalen en Byzantijnen. Vanaf 707 werden de Balearen ook aangevallen door de Moren.

Moren op Mallorca

De Spaanse eilandengroep kwamen echter pas vanaf 903 geheel onder Moors regiem. Palma werd de hoofdstad van Mallorca en kreeg de naam Medina Mayurka. Tijdens de Moorse bezetting was Mallorca de uitvalsbasis van kapers die handelsschepen aanvielen, wat het Spaanse eiland veel geld opleverde.

Christenen op Mallorca

In 1229 vielen troepen van koning Jaime I van Aragón Mallorca binnen.  In december van hetzelfde jaar veroverden zij Palma. Maar tot 1231 bleven de moslims in het gebergte weerstand bieden. Van 1276 tot 1344 was het Spaanse eiland een zelfstandig koninkrijk en waren Palma de Mallorca en Perpignan afwisselend hoofdstad van het koninkrijk. Daarna werd Mallorca een provincie van Aragón.

Mallorca nu

Tegenwoordig vormt het Spaanse eiland Mallorca samen met de eilanden Menorca, Ibiza en Formentera het Spaanse Autonome Gebied ‘Islas Baleares’, oftewel de Balearen. De eilandengroep in de Middellandse Zee heeft echter pas in 1983 autonomie verkreeg.

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag wordt gesteld om te bepalen of u geen spambot maar een mens bent.