Madrid met kinderen

Madrid met kinderen; Foto Spainmadeforyou

In de jaren dat we in de omgeving van Madrid hebben gewoond, waren onze meiden nog erg klein. "Daar gaat de sightseeing dus," zullen velen denken. Maar niets is minder waar. Toegegeven, als je met kinderen op vakantie gaat, zul je andere dingen in een stad willen zien en doen en op een andere manier en ander tempo een plek willen verkennen. Maar ook met kinderen kunnen ouders én kinderen op een leuke manier Madrid leren kennen tijdens een stedentrip Madrid met kinderen.Lees hier wat je kunt doen met kinderen in Madrid en geef je kinderen een onvergetelijke vakantie Madrid.

1. Neem de Madrid Vision Bus

Madrid Vision Bus

Wil je samen met je kinderen de hoogtepunten van Madrid zien zonder al te veel te hoeven lopen? Stap dan op de Maddrid Vision bus! De dubbeldekker bus met open dak rijdt langs de belangrijkste bezienswaardigheden in Madrid. In de bus zet je een koptelefoon op die onder andere in het Nederlands uitleg geeft over de bezienswaardigheden onderweg. Je kunt zo vaak in- en uitstappen als je zelf wilt. Kaartjes voor de Madrid bus kun je vantevoren online kopen. Ze zijn ook verkrijgbaar bij vele kiosken in Madrid, oa. de kiosk op de Plaza de la Puerta del Sol. Ben je in het bezit van een Madrid Card, dan is het gebruik van de Madrid Vision bus zelfs gratis.

2. Verken Madrid vanuit de lucht met de Teleférico

Kabelbaan Madrid; Teleferico Madrid

Bekijk Madrid vanuit de lucht met de Teleférico! De Teleférico is een kabelbaan tussen Paseo del Pintor Rosales (Metro Argüelles of Moncloa) en het Casa del Campo park. Het Casa del Campo park is de vroegere jachtgrond van de koninklijke familie en is met 1700ha één van Europa´s grootste parken. De rit in de kabelbaan duurt 15 minuten en geeft je prachtige uitzichten op het Koninklijke Paleis en het bijbehorende park Parque del Oeste , de Almudena kathedraal naast het Koninklijke Paleis, de Egyptische Debod Tempel, het Madrid Río project rond deManzanares rivier en het Casa del Campo park zelf. De kabelbaan is vrij toegankelijk voor houders van een Madrid Card.

Metro: Argüelles, Ventura Rodriguez, Principe Pio, Plaza de España

Tips:

In het Casa del Campo park bevindt zich Madrid´s pretpark (Parque de Atracciones), dat onder meer te bereiken is als je de Teleférico neemt. In de zomermaanden (mei tot half september) is het park bijna dagelijks open. Er is een apart deel voor de allerkleinste gasten. En verder zijn er bars, restaurants en talrijke optredens. Houders van een Madrid Card voor 72 uur hebben gratis toegang.

Als je vanaf de Plaza de España naar de Teleférico loopt, kom je langs een Egyptische tempel, -de Debod Tempel-, die je ook van binnen kunt bekijken.

Een andere manier om Madrid vanuit de lucht te zien, is vanaf de Faro de Moncloa toren (=de vuurtoren van Moncloa - Metro: Moncloa): een 110 meter hoge communicatietoren met een glazen lift en een observatiedek van waaruit je een geweldig uitzicht over Madrid en omgeving hebt. Wegens onderhoudswerkzaamheden is de toren momenteel echter gesloten voor toeristen.

3. Ga schildpadden kijken in het Atocha station

schildpadden Atocha station Madrid

Het Atocha station in Madrid is één van Europa´s mooiste stations. Het treinstation is gebouwd in mudejarstijl (een kunstvorm waarin moslim- en christelijke kunstvormen met elkaar versmolten zijn) en heeft een tropische binnentuin van ruim 4000 vierkante meter. Een deel van deze tropische binnentuin is een vijver met honderden schildpadden. Een indrukwekkend en verrassend gezicht! Eromheen liggen verschillende terrasjes, waar ouders zich eventueel neer kunnen vleien terwijl de kinderen zich vergapen aan de gigantische hoeveelheid schildpadden.

4. Eet churros met chocolade

Churros met chokolade

Houden jullie kinderen van zoete lekkernijen? Trakteer ze dan op “churros con chocolate”, een typische Spaanse lekkernij. Een churro is een zoete, gefrituurde deegwarensliert die in een kop warme chocolademelk gedoopt wordt. Chocolademelk die zo vol van chocolade zit, dat een lepel er bijna in rechtop blijft staan.

Tip:

Een geweldige plek voor het proeven van deze churros met chocolade in het centrum van Madrid is de Chocolatería de San Gines (adres: Pasadizo de San Ginés 5). De chocolatería ligt in een zijstraatje van de calle Arenal, op slechts enkele minuten lopen van Plaza Puerta del Sol.

Metro: Sol

5. Ontspan en speel in het Retiro park

Retiro park Madrid

Het Retiro park is de grote groene long van Madrid. Het ligt in het centrum van Madrid, in de buurt van het Atocha station, het Prado museum en de Plaza de Cibeles. Het park is in de 17de eeuw aangelegd voor de koninklijke familie. Tegenwoordig is het een publiek park waar jong en oud rust, verkoeling en vertier vinden:  mensen komen er luieren, flaneren, fietsen of hardlopen; kinderen spelen er in een van de vele speeltuinen die het park telt; er zijn tal van terrasjes en bars; er is een grote vijver waar men kan roeien; er is een poppenkast theater “teatro municipal del Titeres de el Retiro”; en er treden eigenlijk altijd wel straatartiesten op. En o ja, het Palacio de Cristal ligt ook nog in het Retiro park.

Metro: Retiro / Atocha / Príncipe de Vergara / Ibiza

6. Bezoek een van de voetbalstadions in Madrid

voetbalwedstrijd Bernabeu stadium Madrid

Real Madrid en Atlético Madrid zijn de twee grote voetbalclubs van Madrid. Beiden hebben hun eigen stadion, -het Bernabeu stadion van Real Madrid en het Vicente Calderón stadion van Atlético Madrid-, die beiden te bezichtigen zijn! Is iemand van jullie een voetbalfan, dan mag een rondleiding door één van de stadions in Madrid natuurlijk niet missen tijdens jullie vakantie Madrid. Ook hier geldt weer dat de rondleiding door beide stadions gratis is wanneer je in het bezit bent van een MadridCard.

Metro Bernabeu stadion: Estación Santiago Bernabéu (Line 10); Metro Vicente Calderón stadion: Marqués de Vadillo / Puerta de Toledo 

7. Ga naar het stadsstrand van Madrid

Madrid Rio project; strand Madrid

Sinds korte tijd heeft Madrid zijn eigen strand! Het strand maakt deel uit van het Madrid Río project, een langgerekt park dat aangelegd is langs de Manzanares rivier. Een écht strand is het niet. Maar het is wel een geweldige plek waar je op verschillende manieren kunt verkoeling kunt krijgen via opspuitend water. Het Madrid Río project bestaat overigens niet alleen uit het stadsstrand. Er zijn ook speeltuinen en andere attracties voor kinderen van alle leeftijden aangelegd; paden om over te flaneren, wandelen of fietsen; en tessasjes om heerlijk onderuit te zakken.

Metro: Pirámides / Príncipe Pío 

8. Bezoek een van de kindvriendelijke musea in Madrid

Kindermuseum Huis van Muis Perez Madrid

Musea zijn niet alleen leuk voor volwassenen. Ook voor kinderen kunnen musea leuk zijn. Hier een kort overzicht van musea die de moeite waard zijn voor kinderen:

  • Casa museo del ratón Pérez in calle Arenal – op een paar minuten lopen vanaf Plaza Puerta del Sol ligt het museum huis van muisje Pérez. Komt in Nederland de tandenfee de melktanden van kinderen ophalen, in Spanje doet dit muisje Pérez. (Metro: Sol)
  • Museo ferrocarril – het spoorwegmuseum is een geweldig museum voor kinderen die houden van treinen. Vele oude treinen zijn hier te zien. (Metro: Delicias)
  • Museo naval – houden jouw kinderen van boten? Ga dan naar het scheepvaartmuseum. De toegang is gratis, dus je hebt niets te verliezen. (Metro: Banco de España)
  • Museo del Aire – een aanrader voor liefhebbertjes van vliegtuigen. Een gratis museum, met miniatuur en echte modellen van vliegtuigen. (Metro: Cuatro Vientos)
  • Andén Cero – oftewel Spoor 0; hier kun je zien hoe een metrostation er uit zag in de jaren 1960. Vroeger was dit het Chamberri metro station. Gratis toegang. (Metro: Bilbao)
  • Museo de Cera – in het wassenbeeldenmuseum van Madrid zijn historische figuren en Spaanse beroemdheden te zien. Verder is er een Horror trein, een virtuele realiteit simulator and een Multivision show, die de geschiedenis van Spanje op een originele manier weergeeft. Houders van een MadridCard hebben gratis toegang. ( Metro: Colón)
  • Museo de ciencias naturales – de dinosaurussen die te zien zijn in het museum van natuurwetenschappen van Madrid spreken natuurlijk tot de verbeelding van ieder kind… (Metro: Gregorio Marañon)
  • Madrid Planetarium – vindt jouw kind gastronomie interessant? Ga dan naar Madrid´s planetarium. (Metro: Arganzuela Planetario)

9. Ga naar de dierentuin in Madrid

Zoo Aquarium Madrid; dierentuin Madrid

In Casa del Campo bevindt zich Madrid Zoo Aquarium, een prachtige dierentuin met meer dan 3000 dieren, waaronder flamingo´s, giraffen, beren en dolfijnen. De dieren leven er in een mooie, ruime leefomgeving. In de dierentuin in Madrid bevindt zich ook een aquarium. De dierentuin is per auto en per metro  te bereiken. Ben je in het bezit van een Madrid Card, dan heb je gratis toegang.

Metro: Casa de Campo

Tips:

Iedere dag geven de dolfijnen een prachtige dolfijnshow in Madrid Zoo Aquarium. Dit was zonder meer hét hoogtepunt voor onze meiden.

Ga je met de auto, zorg dan dat je er op tijd bent om nog een parkeerplaats te krijgen.

10. Overige tips voor Madrid met kinderen