Madrid

Madrid

Madrid is de hoofdstad van Spanje en ligt letterlijk in het midden van Spanje. Het is een levendige miljoenenstad met prachtige oude monumenten, bekende kunstmusea, gezellige bars en restaurants en meer. Wie een stedentrip naar Madrid maakt, gaat naar de Puerta del Sol, de Plaza Mayor, het Palacio Real, de Plaza de España, de Plaza de Cibeles, de Plaza de la Villa en het Retiro Park en bezoekt misschien het Prado museum, het Reina Sofia museum of het Thyssen museum. Maar er is nog meer te beleven in Madrid!

Ligging Madrid

Madrid ligt in het midden van het land, op de Spaanse Hoogvlakte.

Beste reistijd Madrid

Madrid kun je het hele jaar door bezoeken. In de zomer kan het erg warm zijn in Madrid. Geen aanrader voor mensen die niet goed tegen de hitte kunnen. Aan de andere kant is Madrid in augustus zowat verlaten, omdat de Madrilenen massaal richting kust zijn vertrokken om aan de hitte te ontsnappen. De winterperiode vind ik heerlijk in Madrid! Madrid heeft dan vaak een strakblauwe hemel, met temperaturen die overdag tot boven de 15 graden kunnen oplopen.

Weer in Madrid

Bekijk hier het weer in Madrid.

Hoe bereik je Madrid

Er gaan directe vluchten vanuit Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven naar Madrid. Kijk hier voor vliegtickets naar Madrid.

Vervoer in Madrid

Er ligt een goed werkend en uitgebreid Metronetwerk onder Madrid. Dat je van het vliegveld naar de stad brengt, maar je ook binnen Madrid overal naartoe brengt.

Verder rijdt er in Madrid ook de toeristische Hop-On Hop-Off bus rond, die stopt bij alle toeristische hoogtepunten in Madrid. Ben je van plan om de metro vanaf het vliegveld naar de stad te nemen, met de toeristische bus de stad te verkennen en verschillende attracties te bezoeken? Overweeg dan een Madrid City Pass, met gratis transfer van en naar het vliegveld, gratis 24 uur Hop-On Hop-Off busticket en 20% korting op talloze musea en attracties in Madrid.

Reisgids Madrid

100% Madrid

Een uitgebreide reisgids over Madrid, met wandelroutes die je leiden langs highlights en favoriete plekken van locals. Bezienswaardigheden, musea, parken, restaurants, cafés en winkels zijn overzichtelijk gerangschikt per stadsdeel en voor 's avonds vind je er uitgaanstips en comfortabele hotels voor ieder budget.

ANWB Extra Madrid

Een compacte Madrid reisgids met verrassende tips voor overnachten, winkelen, eten en drinken en uitgaan. Bovendien inclusief grote uitneembare kaart, waarop duidelijk de bezienswaardigheden in Madrid staan aangegeven.

Stadswandeling Madrid

Kijk hier om een gratis stadswandeling langs de hoogtepunten van de Spaanse hoofdstad Madrid te downloaden.

Wil je onbekende plekken in Madrid zien, ga dan mee met een van de Nederlandstalige alternatieve trips door Madrid met MadWay to Madrid.

 

Gratis audiogidsen voor Madrid

Wil je tijdens een vakantie Madrid niet de hele tijd een reisgids meeslepen, maar wel meer achtergrondinformatie over de verschillende bezienswaardigheden krijgen, dan zijn de gratis audiogidsen voor Madrid geknipt voor je! Je kunt de mobiele audiogidsen van izi.TRAVEL op bijna alle smartphones downloaden.

Fietstour Madrid

Ben je op zoek naar een fietstour Madrid? Het Nederlandse fietstour-bedrijf Baja Bikes (winnaar van de Vakjuryprijs én de Publieksprijs tijdens de Vakantiebeurs 2015) organiseert diverse originele fietstours met Nederlandssprekende gidsen door Madrid. Bijvoorbeeld een highlights fietstour, een tapas fietstour en een fietstour speciaal voor families met kinderen. Lees hier het volledige aanbod van fietstours door Madrid van Baja Bikes.

Praktische informatie voor een stedentrip Madrid

Plan je een stedentrip Madrid? Lees dan eerst deze praktische informatie voor een stedentrip Madrid

Bekendste bezienswaardigheden in Madrid

  • Puerta del Sol - het centrale plein van Madrid; het is één van de bekendste blikvangers van Madrid en fungeert als het nulpunt van Spanje.

  • Plaza Mayor - ligt een paar honderd meter van de Puerta del Sol; het plein dateert uit de 17de eeuw, heeft een rechthoekige vorm en wordt omringd door woonhuizen van 4 verdiepingen met 237 balkons die uitkijken op het plein.

  • Plaza de España - een ander groot plein in Madrid dat ligt aan het westelijke eind van de Gran Vía, op loopafstand van het Koninklijk Paleis; op het plein staat een monument voor de Spaanse schrijver Cervantes, schrijver van het boek Don Quijote.

  • Plaza de la Villa - bevindt zich in het oudste gedeelte van Madrid en is een prachtig, wat minder bekend plein dat onder meer het vroegere gemeentehuis en het huis van Cisneros herbergt.

  • Plaza de Cibeles - is een druk verkeersplein in het centrum van Madrid dat zijn naam te danken heeft aan de grote ronde fontein van Cybele (Romeinse Godin) in het midden van het plein; aan dit plein ligt het stadhuis van Madrid (gevestigd in het voormalige postkantoor Palacio de Comunicaciones).

  • Koninklijk Paleis van Madrid – ligt in het centrum van Madrid en is tegenwoordig het werkpaleis van de koning van Spanje; met een oppervlakte van 135.000 m² is het het grootste koninklijke paleis in Europa.

  • San Miguel Markt - overdekte markt naast de Plaza Mayor, die vroeger gebruikt werd als lokale markt, maar tegenwoordig een gastronomisch paradijs is waar je kunt smullen van prachtige hartige of zoete hapjes en heerlijke Spaanse drankjes.

  • Retiro Park - een gigantisch stadspark in het centrum van Madrid en het grootste stadspark van Spanje. Een prachtige plek waar jong en oud terecht kunnen voor ontspanning en vertier.

  • Plaza de Toros Las Ventas Madrid - de arena voor stierengevechten in Madrid; de grootste arena van Spanje en de op twee na grootste arena van de hele wereld, gebouwd in mudéjar stijl.

Doen in Madrid

In Madrid is wat te doen voor cultuur-, kunst- én gastronomieliefhebbers! Lees hier wat je kunt doen in Madrid.

Madrid met kinderen

Plan je een stedentrip Madrid met kinderen? Lees dan wat je in Madrid met kinderen kunt doen.

Overnachten in Madrid

Lees hier welke bijzondere slaapplekken in Madrid ik kan aanbevelen.

Eten en drinken in Madrid

Lees hier welke bijzondere eetplekken in Madrid ik kan aanbevelen.

Feesten en evenementen in Madrid

Lees hier welke interessante feesten en evenementen in Madrid er plaatsvinden.

Leesboeken die zich afspelen in Madrid

De vrouw op de foto

Foto´s van Madrid

Meer foto´s van Madrid vind je in mijn foto-album Madrid - het middelpunt van Spanje

Omgeving Madrid

De Spaanse hoofdstad Madrid, -die ligt op de Spaanse hoogvlakte precies in het midden van Spanje-, wordt omgeven door een bergachtige natuurlijke omgeving en vele prachtige kleine plaatsen: kleine, typisch Spaanse dorpjes, maar ook grotere plaatsen die vroeger belangrijke plaatsen zijn geweest. De meest voor de hand liggende plaatsen in de omgeving van Madrid zijn Toledo, Ávila en Segovia. Maar ook plaatsen als Manzanares el Real, Pedraza en Sigüenza zijn zeker de moeite waard. Of wat zeg je van de zwarte dorpen van Guadalajara, kleine gehuchten “in de middle of beautiful nowhere” die gebouwd zijn van zwarte leisteen? Heb je langer de tijd? Huur dan een auto en verken de prachtige omgeving van Madrid! De plaatsen Toledo, Ávila en Segovia zijn overigens ook prima met de trein te bereiken vanuit Madrid. Lees hier meer over de omgeving van Madrid.

Meer tips en inspiratie voor stedentrip Madrid

Hoofdgroep: 

Keywords: