Málaga

De hoofdstad van de gelijknamige provincie Málaga in het Spaanse Andalusië heeft de laatste jaren een enorme verandering ondergaan. Was het tot voor kort slechts een aankomst- en vertrekpunt van veel buitenlandse toeristen voor hun vakantie aan de Spaanse Costa del Sol, de laatste jaren wordt het steeds meer een interessante bestemming voor toeristen. Málaga kan zich tegenwoordig profileren als een gezellige Spaanse stad aan de Middellandse Zee met eeuwenoude én splinternieuwe topbezienswaardigheden.

Ligging Málaga

De Andalusische stad Málaga is gelegen aan de populaire Spaanse Costa del Sol (=Zonkust), aan de Middellandse Zee. Vooral de kust ten westen van Malaga is erg toeristisch. Hier liggen bekende toeristische plaatsen als Marbella en Estepona. Ten oosten van de stad Malaga ligt onder meer de gezellige kustplaats Nerja. Rij je van hieruit verder in oostelijke richting, dan kom je via de provincie Granada uit in de provincie Almería. Málaga wordt verder omgeven door bergen, de zogenaamde ‘Heuvels van Axarquía’, waarin vele pittoreske witte Andalusische dorpen verborgen liggen.

Beste reistijd Málaga

De beste tijd om de stad Málaga te bezoeken zijn najaar, winter en voorjaar. In de winter is het er gemiddeld nog boven de 20 graden Celsius. Een bezoek in de zomermaanden kan ik alleen aanraden als u van zon en hoge temperaturen houdt. Kijk hier wat het weer in Málaga op dit moment is.

Hoe bereik je Málaga

Vanuit Nederland vertrekken er dagelijks vele rechtstreekse vluchten naar de Zuid-Spaanse stad Málaga. U kunt vliegen vanuit Amsterdam, Rotterdam of Eindhoven. De reistijd bedraagt ongeveer 3 uur.

Fietsen in Málaga

Een leuke manier om de stad Málaga te verkennen is per fiets. Er worden steeds meer speciale fietspaden aangelegd, zodat fietsers zich veilig door de stad kunnen bewegen. Huur een fiets en ga zelf op onderzoek uit. Of ga mee met een georganiseerde fietstour door Málaga. Bijvoorbeeld met een van de Málaga fietstours van het Nederlandse fietstour-bedrijf Baja Bikes.

Openbaar vervoer in Málaga

Het openbaar vervoer in Málaga is goed geregeld via bussen. Bussen rijden u naar alle hoeken van de stad. Tijden en bestemmingen staan vermeld bij alle bushaltes. En bij de buschauffeur kunt u direct contant betalen. Er rijdt overigens ook een toeristenbus langs de bekendste bezienswaardigheden van de stad Málaga.

Verder zijn er veel officiële taxi standplaatsen in de stad, zodat u nooit lang naar een betrouwbare en goedkope taxi hoeft te zoeken.

Vanuit het vliegveld rijdt er een Express bus naar Malaga (Luchthaven Terminal 3, Bus Express Aeropuerto, Lijn C19). Ook kunt u de trein nemen (luchthaven Terminal 3, Lijn C-1). Of natuurlijk een taxi.

Reisgids Málaga

Voor een stedentrip Málaga kan ik van harte de reisgids voor de stad Málaga aanbevelen. Deze reisgids voorziet u van goede praktische informatie en geeft een duidelijk overzicht van bezienswaardigheden, restaurants, overnachtingsplekken ed. in Málaga. Bovendien vindt u er een uitgebreide stadswandeling in, een korte woordenlijst die u helpt bij het 'bestellen in het Spaans' en excursies buiten Malaga.

Bezienswaardigheden in Málaga

De bekendste bezienswaardigheden in Málaga zijn:

  • De Moorse vesting Alcazaba
  • Kasteel Gibralfaro
  • Het Romeinse theater
  • Kathedraal ‘La Manquita’
  • De overdekte markt Mercado Atarazanas
  • Muelle Uno (=Pier 1) in de haven van Málaga
  • Cementerio Inglés (=Engelse begraafplaats)

Musea in Málaga

Málaga krijgt steeds meer interessante musea! Het bekendste museum in Málaga is het Picasso museum, in het voormalige Palacio de los Condes de Buenavista, gevolgd door het Glas- en Kristal museum. Verder vindt u in Málaga onder meer de volgende musea:

  • Het Carmen Thyssen museum;
  • Het Centre Pompidou Málaga (geopend in 2015);
  • Het Flamenco museum ‘Museo de Arte Flamenco’.

Eten en drinken in Málaga

Leer hier de top 5 restaurants in Málaga van een local.

Feesten en evenementen in Málaga

Het grootste en meest bekende feest in Málaga is de Feria de Málaga ook wel Feria de Agosto genoemd. Dit is een van de grootste evenementen in Andalusië. De feestweek vindt altijd plaats rond 19 augustus, omdat men tijdens deze feesten de dag herdenkt dat er officieel een einde kwam aan de Moorse overheersing in Malaga: 19 augustus 1487. Qua activiteiten lijkt de Feria de Malaga veel op de Feria de Abril in Sevilla: paraderen, flaneren, dansen en plezier maken. Uitgebreide informatie over de Feria de Malaga vindt u op de website beleefmalaga.nl.

Naast de Feria de Malaga worden er in Malaga natuurlijk ook onder meer de Goede Week en Drie Koningen gevierd.

Málaga met kinderen

Plant u een stedentrip Málaga met kinderen? Stefania van Lieshout geeft een leuk overzicht van kinderactiviteiten in Málaga.

Overnachten in Málaga

Bent u op zoek naar een plek om te overnachten in Málaga? Op booking.com staat een uitgebreid aanbod van hotels en appartementen in Málaga.

Excursies buiten Málaga

Ik heb het al eerder kort aangegeven: in de reisgids voor de stad Malaga vindt u talrijke excursies buiten Málaga. Niet alleen de bekende excursies naar Granada, Cordoba en Sevilla. Maar ook verschillende originele excursies naar het achterland van Málaga, het Axarquía gebied.

Praktis​che informatie

Begin uw stedentrip Málaga met een bezoek aan het toeristenbureau van Málaga, dat gevestigd is aan de Plaza de la Marina.

De meeste banken zijn van maandag t/m vrijdag geopend van 8.30 uur tot 14.30 uur.

Veel winkels zijn geopend van 10 uur tot 21.30 uur. Kleinere zaken zijn echter tussen 13 uur en 17 uur gesloten.

Misschien ook interessant

Een kindervakantie Málaga (provincie Malaga)

Hoofdgroep: 

Keywords: