La Tejera - rustiek vakantiehuis in Huerta de Rey (Burgos)

Vakantiehuis  provincie Burgos

Een van de plaatsen waar we het meest komen in Spanje is het plaatsje Huerta de Rey in de provincie Burgos (Castillië en León). Het is een klein dorp met ca. 1000 inwoners, gelegen in een prachtige natuurlijke omgeving. En het is de “tierra” van Spaanse vrienden. Net als vele andere Spanjaarden zijn zij verhuisd naar een van de grote omliggende steden, - in dit geval Madrid-, maar gaan zij in hun vrije tijd zo veel mogelijk terug naar hun geboortedorp. Tijdens een aantal van onze bezoeken aan Huerta de Rey hebben we overnacht in casa rural La Tejara, een prachtig opgeknapt rustiek vakantiehuis in een voormalige dakpannenfabriek.

Vakantiehuis La Tejera

Het vakantiehuis ligt aan de hoofdweg van Huerta de Rey en valt van buiten meteen op met zijn prachtige stenen facade. Ook van binnen zijn de ruwe stenen muren te zien. En een prachtig plafond met houten balken. Voordat het als vakantiehuis is opgeknapt, was het een dakpannenfabriek. Vandaar de naam van het vakantiehuis: “La Tejera”, oftewel de dakpan. Het huis kan in zijn geheel gehuurd worden, maar ook per kamer. Op de begane grond bevindt zich een gemeenschappelijke keuken (met koelkast en fornuis om te koken!) en kamer met kachel. Dit was voor ons ideaal: zo konden de kinderen ’s avonds rustig in bed slapen, terwijl wij beneden nog nagenoten van de dag. En omdat de meiden toen nog klein waren, konden we met zijn vieren op 1 kamer slapen. En de prijs die we ervoor betaalden? €40 per nacht. Op de bovenste verdieping kan men overigens een suite huren, met een eigen keuken en zitgedeelte.  

Huerta de Rey

Huerta de Rey (Burgos, Castillie en Leon)
Huerta de Rey (Burgos, Castillie en Leon)

Huerta de Rey (=“Moestuin van de Koning”) is een typisch Spaans dorpje met ca. 1000 inwoners, waar de meerderheid van de bewoners rond de jaren 1970 richting Burgos of Valladolid verhuisde, op zoek naar werk. Het is een rustig en gemoedelijk dorpje, waar iedereen elkaar kent, iedereen een kop koffie of een pilsje in een van de plaatselijke bars met elkaar drinkt en iedereen elkaar groet. Een oude man zit op een bankje en groet de voorbijkomende mensen. Hier zit hij nog steeds als we een paar uur later weer langskomen. Het dorp was de afgelopen jaren een paar keer op de Spaanse TV: vanwege de aparte voornamen die de inwoners van Huerta hebben (bijvoorbeeld Lupicinio, Clodoveo of Eleurterio) en in 2012 omdat bij de trekking van “El Niño” (=grote loterij in Spanje rond Drie Koningen) bijna ieder gezin in Huerta duizenden Euro’s had gewonnen.  

Omgeving

natuur rond Huerta de Rey (Burgos, Castillie en Leon)
Natuur rond Huerta de Rey (Burgos, Castillie en Leon)

Vanuit Huerta kun je prachtige wandelingen maken door glooiende landschappen en grote dennenbossen. In de zomer trekken veel inwoners van Huerta hiernaartoe om samen te barbequen en te ontsnappen aan de ergste hitte. Daarnaast liggen er nog mooie natuurparken, prachtige oude plaatsen en zelfs een Romeins theater in de buurt. Inmiddels hebben we de volgende plekke bezocht, die we stuk voor stuk kunnen aanraden:

Praktische informatie

Soort accommodatie: vakantiehuis (te huren per kamer of in zijn geheel)
Aantal kamers: vijf kamers en twee suites
Adres: Calle Arias de Miranda 32, 09430 Huerta de Rey (Burgos)
Contact persoon: Santiago en Puri
Telefoon: +34 635 594 939 (Saniago) of +34 695 662 398 (Puri)
E-mail: latejera2010@live.com
Website: http://latejera.eu5.org/

Tarieven*

  • Huur van compleet vakantiehuis (10 personen) voor een weekend: €600
  • Huur per kamer met recht op gebruik van keuken (aankomst 10 uur – vertrek 10 uur): €40
  • Huur van alleen een kamer (aankomst 19 uur - vertrek 10 uur ): €20

*Geldende tarieven in september 2014; tarieven kunnen veranderen; ik kan nooit aansprakelijk worden gesteld voor een prijsverschil.

Routebeschrijving

Komend vanaf de AI vanuit Madrid slaat u af bij Gumiel de Izán (afslag km 168) en volgt u de BU-920 richting Caleruega. Hier aangekomen neemt u de U-921 richting Arauzo de Miel en Huerta de Rey. U rijdt het dorp binnen via de Calle de Caridad en ziet op een gegeven moment aan de linkerkant het gemeentehuis en dorpsplein met verschillende bars liggen. Op de t-splitsing aan het einde van de straat slaat u rechtsaf, naar Calle Arias de Aranda. Het vakantiehuis ligt hier na korte tijd aan de linkerkant. Als u langs een benzine station aan de linkerkant rijdt, bent u te ver.  

Parkeren

Tegenover het vakantiehuis is een parkeerplaats, waar u uw auto gratis kunt parkeren.

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag wordt gesteld om te bepalen of u geen spambot maar een mens bent.