Klassieke MTB-route door la Pedriza

mountainbike route door La Pedriza

Dé MTB klassieker van regio Madrid - Onderdeel van Martijn´s wandel- en mountainbikeroutes in de omgeving van Madrid

Dit is dé MTB klassieker van regio Madrid, door natuurpark La Pedriza in de Cuenca Alta de Manzanares (deel van de Sierra de Guadarrama)! Hoewel het technisch geen moeilijke route is, is het toch een route voor goed getrainde mountainbikers. In het Spaans heet de route ‘Las Zetas de Pedriza’, wat letterlijk vertaald betekent ‘De zetten van Pedriza’. Met ‘zet’ wordt dan de letter bedoeld. Omdat deze de vorm heeft van een haarspeldbocht. De route staat namelijk bekend om zijn 12 ‘zetten’, oftewel 12 haarspeldbochten. Achter elkaar wel te verstaan. Een uitdagende klim dus. Met bovendien prachtige uitzichten op La Pedriza en de vallei van de Manzanares rivier.

Natuurpark La Pedriza

Natuurpark La Pedriza bevindt zich in het zuidelijke deel van de Sierra de Guadarrama, in de Cuenca Alta de Manzanares. Het natuurpark bevindt zich in het stroomgebied van de Manzanares rivier. Met een oppervlakte van 32 m2 is het het grootste natuurpark van de regio Madrid. Bovendien heeft het een grote geologische waarde, omdat het behoort tot de grootste granieten bergketens van Europa. Veel granieten rotsformaties hebben er in de loop der tijd heel aparte vormen gekregen.  Veel Madrilenen komen vooral in het weekend naar La Pedriza. Om er te wandelen, klimmen (er zijn honderden rotsklimroutes) of fietsen. Het gebied is te betreden vanaf de plaats Manzanares el Real.

Als je nog meer wilt klimmen

Mountainbikers die nóg meer willen klimmen, kunnen vanuit Peña Carabinas verder fietsen naar La Nava Grande: een klim van in totaal 6 km, die je op een hoogte van maar liefst 1960 meter brengt. Hiervoor wordt aangeraden om Martijn’s route tegen de klok in te rijden vanaf het vertrekpunt bij La Pedriza. De Nava Grande kan men overigens niet opfietsen in de winter en in het voorjaar, omdat er dan nog sneeuw ligt.

Route in het kort

Canto Cochino (La Pedriza) - Collado de los Pastores - Peña Carabinas (Las Losillas) - La Nava - Peña Carabinas (Las Losillas) - Canto Cochino

Praktische informatie

Beginpunt route: parkeerplaats van Canto Cochino, vóór de ingang naar park La Pedriza
Lengte route: 36,9 km
Moeilijkheidsgraad: moeilijk
Duur: 5 uur
Hoogte: minimum hoogte 913 meter en maximum hoogte 1.749 meter
Maximale snelheid: .. km/uur
Gemiddelde snelheid: .. km/uur
Martijn's route op Wikiloc: Las Zetas de la Pedriza

Over Martijn

Martijn is getrouwd met een Madrileense en woonde lange tijd in de provincie Madrid. Hij is een grote wandel- en fietsliefhebber en kent veel wandelroutes en mountainbikeroutes in de omgeving van Madrid. Een paar keer per maand trok Martijn er op uit met wandel- en fietsvrienden of met zijn gezin. De gemaakte routes heeft hij vastgelegd via Wikiloc. Tot nu toe heeft hij maar liefst 153 wandel- en MTB-routes op Wikiloc staan, waarvan het merendeel in en om Madrid. Zijn droom is om mensen op avontuur mee te nemen naar onbekende plekken in de Spaanse binnenlanden. Nu hij met zijn gezin in Nederland woont, is deze droom op de lange baan geschoven. Maar via de blogs op spainmadeforyou.nl kan hij de prachtige stukken Spanje die hij onderweg heeft gezien toch al met anderen delen.

Ria´s tips

Om het natuurpark La Pedriza te beschermen, is er een maximaal bezoekersaantal per dag vastgesteld. Zorg dus dat je op tijd bent om het park binnen te kunnen komen. En heb je de mogelijkheid om door de week te gaan, doe dat dan.

Ben je met je familie op vakantie en kan niet iedereen meefietsen? Het natuurpark is ook prachtig om doorheen te wandelen. Heb je kleine kinderen, ga dan picknicken bij de Manzanares rivier. Dan kunnen de kinderen klimmen en met water spelen en kan iedereen genieten van het prachtige landschap.

La Pedriza ligt in de buurt van Manzanares El Real, een kleine gezellige plaats met bovendien het best bewaarde kasteel van Madrid. Op zaterdagen en zondagen worden in dit kasteel voor kinderen allerlei Middeleeuwse voorstellingen gegeven om 11 en 12 uur en lopen mensen er rond in Middeleeuwse kleding.