Joodse wijk in Barcelona

Jodenwijk Call Barcelona; Joodse wijk Barcelona

Eén van Carla´s ontdekkingen in Barcelona

Samen met haar gezin woont Carla in Barcelona, waar zij verschillende Bed and Breakfasts runt. In de weekenden gaat zij met haar man op zoek naar verborgen plekjes in de stad van Gaudí. Een van haar ontdekkingen is de voormalige Joodse wijk, gelegen in de Gothische wijk.      

Ligging van de Joodse wijk “Call” in Barcelona

kaart-Joodse-wijk-Call-Barcelona
Kaart van de Joodse wijk "Call" in Barcelona

De voormalige Joodse wijk “Call”  van Barcelona ligt in het hart van de Gothische wijk “Gótico” (Ik heb gelezen dat “Call” in het Hebreeuws “gemeenschap” betekent, maar ook dat het in het Latijn “steeg” betekent). Vanaf de 10de eeuw leefden er Joden in Barcelona. Zij leefden bij elkaar in de “Call”. Deze bevond zich in de buurt van de kathedraal, tussen de straten Santa Eulalia, Sant Sever Honorat, Banys Nous, Sant Honorat en Call. Toen de Joodse buurt te klein werd voor alle Joden, werd zij in 1257 uitgebreid en ontstond “Call Menor”. Deze werd omringd door de straten Avinyó, Raurich en Ferran.  

Het leven van Joden in Barcelona begin 14de eeuw

In de 14de eeuw woonden er ongeveer 5000 Joden in Barcelona. De Joden hadden er relatief grote vrijheid en konden er leven volgens eigen religieuze en culturele tradities. Zij hadden er hun eigen synagoges, scholen, badhuizen en winkels. Zij vormden een goede bron van inkomst voor de schatkist en wisten zich in ruil hiervoor beschermd door de Barcelonese autoriteiten. Wel werden ze goed in de gaten gehouden, moesten ze buiten de Jodenwijk herkenningstekens dragen en kon de Joodse buurt met poorten afgesloten worden. In geheel Europa werd de jodenhaat echter steeds groter. Ook in Barcelona was dit te merken. De Joden werd steeds vaker van allerlei zaken beschuldigd en de bevolking van Barcelona kwam steeds vaker tegen hen in opstand. Zo werden er in 1367 drie Joden terechtgesteld, omdat zij een hostie zouden hebben ontwijd.

Vernietiging van de Jodenwijk in Barcelona in 1391

Steen uit Jodenwijk Call in Barcelona (Call Jueu)
Steen uit Jodenwijk Call in Barcelona (Call Jueu)

In 1391 – meer dan 100 jaar voordat de Katholieke Koningen het bevel zouden geven om de Joden uit Spanje rijk te verdrijven - werd de Jodenwijk in Barcelona door het volk met de grond gelijk gemaakt. De bewoners werden terechtgesteld en degenen die wisten te ontsnappen werden gedwongen zich te bekeren tot het Christendom. Nadat de wijk totaal veroest was en er kerken waren gebouwd, probeerde koning Juan de Joden terug te laten keren naar Barcelona. Om zo weer Joods geld in de schatkist te kunnen krijgen. De Joden keerden echter niet meer terug. Stenen uit de Jodenwijk werden later gebruikt voor de bouw van andere muren en gebouwen in Barcelona.

Europa´s oudste synagoge teruggevonden

Synagoge in Carrer de Marlet in Jodenwijk Call Major Barcelona
Synagoge in Carrer de Marlet, in Jodenwijk "Call Major" in Barcelona

In 1995 is in de Marlet straat een van de Joodse synagoges teruggevonden. De synagoge is grondig gerenoveerd en is nu open voor publiek. Het is Europa´s oudste synagoge. Dwaalt u rond door de smalle straatjes van de Gothische wijk, ga dan zeker op zoek naar deze synagoge!  

Meer lezen over de Jodenwijk in Barcelona

Wilt u nog meer lezen over de Jodenwijk in Barcelona? Lees dan de uitgebreide informatie van het historische museum van Barcelona. Meer informatie over de oude synagoge vindt u op de website van de vereniging “Call de Barcelona”,  die is opgericht nadat de oude synagoge was ontdekt. Ook kan ik u aanraden om het boek “De kathedraal van de Zee” van Ildefonso Falcones te lezen. Het is een historische roman over het leven in Barcelona en omgeving in de 14de eeuw. In de roman kun je bijna proeven hoe het was om in die tijd als Jood in de Jodenbuurt van Barcelona te wonen.  

Carla´s B&B´s

Carla is van beroep binnenhuis architect. Zij heeft een aantal appartementen gekocht en opgeknapt. Twee van deze appartementen heeft ze omgetoverd tot moderne, smaakvol ingerichte Bed and Breakfasts: B&B Casa Maca en B&B Jardinets, samen Guesthouse Barcelona genoemd. Beide B&B´s liggen in de wijk l´Eixample, op 5 minuten loopafstand van Casa Battló en Casa Milá. Iedere kamer is op een unieke en stijlvolle manier ingericht. De kamers worden goed schoon gehouden en de service is er uitstekend: bij aankomst krijgen gasten uitgebreide uitleg over wat te zien in Barcelona, ´s morgens kunnen gasten genieten van een uitgebreid self service ontbijt in een moderne, schone keuken, en er is gratis WiFi. 

Praktische informatie

Adres: Gothische wijk “Gótico”, Barcelona
Metro: Liceu (L3) en Jaume 1 (L4)
Uitgebreide informatie over de Joodse wijk in Barcelona
Synagoge: Carrer de Marlet 5; open di-zo 11-14.30 uur & 16-19.30 uur
Informatie Guesthouse Barcelona Reserveren Guesthouse Barcelona

Carla’s overige ontdekkingen in Barcelona

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag wordt gesteld om te bepalen of u geen spambot maar een mens bent.