Historische terugblik op de stad van de drie culturen Toledo

Toledo

Toledo ligt 70 km ten zuiden van Madrid en is de hoofdstad van zowel de provincie Toledo als de Autonome Regio Castilla La Mancha. In 1986 is Toledo door de UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed, vanwege de Joodse, Moorse en Christelijke invloeden die nog in de stad te zien zijn. Toledo wordt ook wel “de Stad van de drie culturen” genoemd. Eeuwenlang hebben Joden, Arabieren en Christenen vreedzaam naast elkaar geleefd in Toledo en is deze stad in Castilla La Mancha een hoofdstad geweest: eerst van de Visigothen, daarna van het Taífa Toledo en tenslotte van Christelijk Castilla, totdat Felipe II in 1561 de hoofdstad verhuisde naar Madrid.

Van belangrijk Romeins commercieel centrum naar hoofdstad van Spanje

Toledo oude stadsomwalling Foto Spainmadeforyou

Oude stadsomwalling van Toledo (Castilla La Mancha)

Al in de Romeinse Tijd is Toledo vanwege zijn goede strategische ligging een belangrijk commercieel en administratief centrum. Ten tijden van de Visigothen wordt het hoofdstad, totdat de moren in de 8ste eeuw Iberia veroveren. De hoofdstad van Al-Andalus (naam die de moren aan Hispania geven) wordt dan weliswaar Córdoba, maar ook Toledo blijft een belanrijke stad. Tijdens het Kalifaat van Córdoba (929-1031) beleeft Toledo een gouden eeuw, waarin Joden, Christenen en Moslims vreedzaam naast elkaar wonen. Na de val van het kalifaat, wordt het de hoofdstad van één van de rijkste Taífas van Al-Andalus, totdat koning Alfonso VI van Castilla het in 1085 verovert. De verovering betekent het einde van de Taífa Toledo. Bovendien is het de eerste keer dat een belangrijke stad uit Al-Andalus in handen valt van christelijke troepen. En dat de koninkrijken van León en Castilla samen tegen de Moren vechten en van hen winnen. De Christenen doen er vervolgens alles aan om Toledo niet weer in handen van de Moren te laten vallen en verdedigen het met man en macht vanuit Segovia, Salamanca en Ávila. Ook na de Reconquista blijft Toledo een belanrijk cultureel centrum, waar Joden, Moslims en Christenen vreedzaam naast elkaar wonen. Totdat de Joden er in 1492 door de Katholieke Koningen van Spanje verbannen worden. Vanaf de 15de eeuw wordt Toledo ook een belangrijke producent van munten, wapens en zijde. In de 16de eeuw wordt het de hoofdstad van Spanje en wordt het de verblijfplaats van de Koninklijke familie en het Hof. Totdat Felipe II in 1561 de hoofdstad naar Madrid verhuist.  

Van vergeten stad naar herontdekte stad

Toledo stad van de drie culturen Foto Spainmadeforyou

Toledo - de stad van de drie culturen (Castilla la Mancha)

Wanneer Madrid de hoofdstad van Spanje wordt en de koninklijke familie en het Hof Toledo verlaten, is Toledo niet langer een politiek centrum. Dit, gecombineerd met het feit dat het in elkaar zakken van de tekstielindustrie, maakt dat Toledo zijn belangrijkheid verliest en vergeten wordt. Een tijd lang blijft het wel nog een belangrijke kerkelijke macht. En het blijft een belangrijke wapenproducent, mede doordat er vanaf 1761 de “Real Fábrica de Armas” gevestigd is, d.w.z. de “Koninklijke Wapenfabriek”. Tegenwoordig is Toledo een kleine stad met ruim 80.000 inwoners. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Toledo en van de Autonome Regio Castilla La Mancha. Nog steeds staat de plaats bekend als goede messenfabrikant. En de stad van de drie culturen is een toeristische trekpleister geworden, mede doordat het met de trein vanuit Madrid binnen een half uur te bereiken is.