Het weekend van El Cid

In het eerste weekend van oktober wordt er in de stad Burgos ieder jaar het Weekend van El Cid gehouden. Drie dagen lang verandert de hoofdstad van de provincie Burgos in een Middeleeuwse stad, worden er voorstellingen over de beroemde El Cid gehouden en vinden er voor jong en oud allerlei Middeleeuwse wedstrijden en andere activiteiten plaats.

Wie was El Cid eigenlijk?

el-cid-spanje

El Cid was een Spaanse ridder die in de 11de eeuw  gevochten heeft voor zowel de Christelijke als de Moorse kroon en die gezien wordt als een Spaanse nationale held. Oorspronkelijk heette hij Rodrigo Díaz de Vivar (=Rodrigo Díaz van Vivar, een plaats in de buurt van Burgos, waar hij in 1040 geboren is). Al snel kreeg Rodrigo de naam El Cid Campeador (=Heer Kampioen) of El Cid. Een naam die getuigt van respect van zowel de Moorse als de Christelijke kant. De titel Campeador (=Kampioen) werd in de middeleeuwen namelijk gegeven aan iemand die in een duel van de beste ridders won. En de naam Cid is de Spaanse verbastering van het Arabische woord sayyid (=heer). Uitgebreidere informatie over El Cid lees je in mijn artikel Wie was El Cid?

Start van het Weekend van El Cid

middeleeuwse-markt-burgos

Het Weekend van El Cid, -in het Spaanse El fin de semana Cidiano-, gaat op vrijdag avond van start met de opening van de Middeleeuwse markt en de verkiezingen van de jonkvrouwen en ridders die El Cid in het feestweekend begeleiden.

Vlaggenpresentatie en vlaggenparade

vlaggen-van-vivat-naar-burgos-weekend-van-el-cid

Op zaterdagochtend om 10.15 uur worden in Vivar (de geboorteplaats van El Cid en eveneens het beginpunt van de Camino del Cid) op theatrale wijze de acht vlaggen van de provincies die aan de Camino del Cid liggen, gepresenteerd. Om ze vervolgens te paard van Vivar naar Burgos te rijden. In Burgos aangekomen, vindt er een vlaggenparade door de stad plaats.

Voorstelling over El Cid en optocht

Op zaterdag avond vindt er een voorstelling over El Cid plaats. En daarna, om 22 uur, trekken alle groepen die deelnemen aan het Middeleeuwse weekend door de straten van Burgos.

Mis met Middeleeuwse muziek en Middeleeuws concert

Op zondag is er vervolgens om 12 uur een mis met Middeleeuwse muziek, die eindigt bij het graf van El Cid. En het weekend van El Cid wordt ’s avonds afgesloten met een Middeleeuws concert.

Middeleeuwse activiteiten tijdens het Weekend van El Cid

middeleeuwse-activiteiten-weekend-van-el-cid

Daarnaast vinden er op zaterdag en zondag talrijke Middeleeuwse activiteiten plaats. Er is een Middeleeuwse markt en er worden allerlei Middeleeuwse spelen georganiseerd: een Middeleeuws toernooi te paard. En boogschietwedstrijden.

Ook leuk voor kinderen

De Middeleeuwse activiteiten tijdens het Weekend van El Cid zijn niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Zo kunnen kinderen op beide dagen genieten van een film van de tekenfilmserie Ruy, el pequeño Cid en van een poppenkastvoorstelling over Cid, kunnen meedoen aan allerlei Middeleeuwse spelletjes, zich verkleden als ridders of prinsessen uit de Middeleeuwen en hun eigen Middeleeuws figuur knutselen.

Volledige programma weekend van El Cid

Hier vind je het volledige programma van het weekend van El Cid.

Praktische informatie Weekend van El Cid

Wat: Fin de Semana Cidiano
Wanneer: eerste weekend in oktober
Waar: Burgos (provincie Burgos, Castillië en Leon)
Meer informatie: findesemanacidiano.com

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag wordt gesteld om te bepalen of u geen spambot maar een mens bent.