Het vloeibare goud van de provincie Jaén

Ontdek de olijvenwereld in Andalusië

Wist je dat in de provincie Jaén (Andalusië) maar liefst 25% van alle olijfolie in de hele wereld geproduceerd wordt? Daarom wordt olijfolie ook wel het vloeibare goud van de provincie Jaén genoemd. Omdat het dé inkomstenbron is voor Jaén. Als je door deze provincie rijdt, zie je zo ver je kunt kijken alleen maar olijfbomen om je heen. Want Jaén telt meer dan 15 miljoen olijfbomen. Waarom? Omdat het er eigenlijk te droog is voor andere gewassen. Ga mee op reis naar de olijvenwereld van Jaén. Omdat het landschap en de productie van olijfolie zo typerend voor deze Andalusische provincie, is er zelfs een nieuw soort toerisme ontwikkeld: het oleo toerisme, oftewel het olijventoerisme …

Rij door de wereld van de olijfolie

Bezoek tijdens je vakantie in Jaén niet alleen de bekende Andalusische renaissance steden Úbeda, Baeza en Jaén, maar leer er ook de wereld van de olijfolie kennen. Als je door de provincie Jaén rijdt, zie je een glooiend landschap met olijfbomen om je heen. Miljoenen en miljoenen olijfbomen, die horen bij kleine of grote boerderijen. En waarvan de olijven geperst en tot olijfolie verwerkt worden in molens (=molinos), perserijen (=almazaras) en fabrieken. Sommige olijfbomen zijn al een paar honderd jaar oud. Bijvoorbeeld de olijfbomen op de vlakte van Motril (=el Llano de Motril) in de gemeente Martos. Meer dan 60% van de olijfbomen zijn er ouder dan 200 jaar en sommigen zelfs ouder dan 500 jaar.

Ontdek het olijvenlandschap te voet of op de fiets

fietsen-olijfbomenlandschap-jaen

Ontdek het olijvenlandschap te voet of op de fiets, via de Vía Verde del Aceite! In Spanje zijn er meer en meer vías verdes te vinden: oude spoorlijnen die om zijn gebouwd tot wandel- en fietspaden. Vanaf de stad Jaén loopt de via verde del aceite, oftewel het groene pad van de olie. Het wandel- en fietspad is 55 km lang en voert je door het prachtige olijfbomenlandschap van de provincie Jaén. Het eindigt bij de Guadajoz rivier, alwaar het overgaat in de via verde de la Subética (zie: fietsvakantie naar het hart van  Andalusië).

Bezoek het museum van de olijvencultuur buiten Baeza

olijvenmuseum-baeza

Je proeft en begrijpt de olijvencultuur nog beter als je een olijvengaard of perserij bezoekt, helpt met oogsten en/of verschillende soorten olijfolie zelf proeft. Het Mueso de la Cultura del Olivo, -in het Nederlands het museum van de olijvencultuur-, is gevestigd in Hacienda La Laguna, een typische Andalusische boerderij, die 8km buiten Baeza ligt, in het hart van het olijfbomengebied. De 17de eeuwse boerderij neemt een speciale plaats in de olijvenwereld in. Halverwege de 19de eeuw besloten de toenmalige bewoners om hevig te gaan investeren in de olijfolieproductie. Zij plantten vele nieuwe olijfbomen. En bij de boerderij bouwden zij een fabriek en huizen voor de arbeiders. Zo werd Hacienda la Laguna al snel de meest productieve olijfgaard van de provincie Jaén. Tegenwoordig is de grote boerderij eigendom van de gemeente Baeza en de regio Andalusië en sinds 1998 is in een gedeelte van de boerderij het museum van de olijvencultuur gevestigd. Een aanrader.

Tip: Op het terrein van Hacienda La Laguna is ook een hotel gevestigd, met verschillende zwembaden en twee restaurants.

Adres: Hacienda La Laguna, Puente del Obispo (8km from Baeza) – openingstijden: 10:30-13:30 uur en 16:30-19:00 uur (\ in zomer: 17:30-20:00 uur) – entrée: volwassenen € 3,60 en kinderen € 1,80 - website: museodelaculturadelolivo.com - telefoon: +34 953 765 142email: info@museodelaculturadelolivo.com

Het interpretatiecentrum Olivar y Aceite in Úbeda

interpretatiecentrum-olivar-y-aceite-ubeda; foto-spainmadeforyou

Als je geen tijd hebt om een echte olijvenmolen, olijvenperserij, olijfoliefabriek of olijgaard te bezoeken, ga dan langs in het interpretatiecentrum Olivar y Aceite in Úbeda (geopend in 2015). Je kunt er een korte film zien die je een goede indruk geeft over hoe olijven geplukt en vervolgens tot olie verwerkt worden. In het interpretatiecentrum bevindt zich bovendien een leuke winkel met een groot assortiment aan olijfolies en andere producten waarin olijfolie gebruikt wordt. En vanaf twee personen kun je er terecht voor een olijfolieproeverij.

Adres: Corredera San Fernando 32, Ubeda - openingstijden: di t/m za 10-13 uur & 18-21 uur (zomer) / 11-14 uur & 17-20 uur (winter); zondag alleen ’s ochtends – entrée: volwassenen € 3,50; kinderen tot 12 jaar gratis – proeverij: min. 2 pers., 18-19 uur, € 8 p.p. - website: centrodeolivaryaceitelaloma.com

Het interactieve olijfoliemuseum Terra Oleum in Mengibar

Het interactieve olijfoliemuseum Terra Oleum in Mengíbar (wat zoiets betekent als Wereld van de Olijven) ligt in een prachtige natuurlijke omgeving met eeuwenoude olijfbomen. Het moderne en interactieve museum maakt je spelenderwijs bekend met de manier van oogsten van olijven, met de productie-technologie van olijfolie en met het gebruik van olijfolie in de mediterrane keuken. Ook hier is het mogelijk om deel te nemen aan een olijfolieproeverij).

Adres: Parque Científico y Tecnológico, Geolit, Calle Sierra Morena 13a, Mengíbar – openingstijden: di t/m za 10-14 uur & 16-18 uur; zo 10-14 uur; ma gesloten- proeverij: di t/m za 12 uur (vantevoren controleren) - entrée: € 5 - website: www.terraoleum.es

Bezoek een olijfolieperserij

traditionele-olijvenmolen-jaen; foto-spainmadeforyou

Je kunt je voorstellen dat de olijven van de miljoenen olijfbomen in Jaén niet in één olijfolieperserij geperst worden. Op de website van Oleo Tour Jaén (van de provincie Jaén) vind je een uitgebreid overzicht van olijfolieperserijen in Jaén. Denk er aan dat je van tevoren een afspraak maakt om langs te komen (email adres en telefoonnummer zijn te vinden in het overzicht van olijfolieperserijen).

Tip: Wil je liever in georganiseerd verband de wereld van de olijfolie leren kennen? Ga dan mee met een van de olijvenroutes, langs olijfgaarden, boerderijen, perserijen en meer.

Bezoek een Andalusiche boerderij met olijfgaard

olijfolieperserij-jaen

Neem een kijkje achter de schermen op een Andalusische boerderij met olijfgaard en zie van dichtbij een olijfgaard, proef de olie die op de olijfgaard gemaakt wordt etc. Natuurlijk is het olijvenmuseum ook gevestigd in een olijfgaard. Een paar olijfgaarden die je daarnaast (op afspraak) kunt bezoeken zijn:

Help met oogsten

Er is geen betere manier om te leren hoe olijven worden geoogst dan door zelf mee te helpen met oogsten! Dit kan in de Sierra Mágina. In september/oktober worden de groene olijven geoogst. En rond december de rijpe, zwarte olijven. Je helpt de olijven te oogsten, brengt ze naar een perserij en proeft natuurlijk verschillende soorten olijfolie. Schrijf voor meer informatie naar info@rutasdemagina.com.

Proef de olijfolie in voor-, hoofd- en nagerechten

restaurant-zeitum-ubeda; gerecht-met-olijfolie-foto-spainmadeforyou

Er zijn heel wat restaurants in de provincie Jaén die voor-, hoofd- en nagerechten bereiden met olijfolie van Jaén. Bijvoorbeeld restaurant Zeitúm, in het centrum van Úbeda. Tijdens onze rondreis langs de Renaissance steden Úbeda, Baeza en Jaén hebben wij genoten van een 6-gangen menu van Restaurant Zeitúm, waarbij werkelijk alle gerechten bereid waren met olijfolie. Geweldig! Een andere aanrader vind ik overigens het restaurant in de Parador van Jaén (ook uitgeprobeerd tijdens de rondreis Jaén).

Adres restaurant Zeitúm: Calle San Juan de la Cruz 10, Úbeda – openingtijden: dinsdag t/m zondag 13:00-16:00 uur & 20:30-23:30 uur - website: www.zeitum.com
Adres restaurant Parador Jaén: Castillo de Santa Catalina - openingstijden: 13:30-16 uur & 20:30-23:00 uur – website: www.parador.es/es/paradores/parador-de-jaen

Verblijf op een Andalusische boerderij, te midden van de olijfbomen

Wil je verblijven op een Andalusische boerderij, te midden van olijfbomen? Ik heb een aantal landelijke hotels in oude boerderijen gevonden:

Ontspan in olijfolie

In de provincie Jaén bevinden zich ook een aantal Spa’s waarin je kunt ontspannen in olijfolie:

Misschien ook interessant

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag wordt gesteld om te bepalen of u geen spambot maar een mens bent.