Girona

huizen-aan-Onyan-rivier-Girona

Girona (in het Spaans: Gerona) is een gezellige oude stad in de binnenlanden van Catalonië en is de hoofdstad van de provincie Girona. Het is vooral bekend vanwege de kleurrijke huizen aan de Onyar rivier en de vele bruggen die de wijken aan weerskanten van de rivier met elkaar verbinden. Daarnaast is het bekend voor de Joodse wijk die een van Europa’s mooiste en best bewaarde Joodse wijken is. Bij wielrenners is Girona verder erg bekend wegens zijn bergachtige omgeving, waar veel wielrenners in de wintermaanden trainen. Girona is echter niet alleen een prachtige culturele stad met een mooie bergachtige omgeving, het is ook een gastronomische spannende stad die onder andere twee sterrenrestaurants herbergt. Bezochten toeristen Girona eerst vooral vanuit Barcelona voor één dag, langzamerhand nemen steeds meer toeristen Girona als vaste uitvalsbasis om van hieruit Barcelona en andere delen van Catalonië te bezoeken. Girona is immers snel vanuit Nederland te bereiken en is een stuk goedkoper dan Barcelona.

Ligging Girona

De Noord-Spaanse stad Girona ligt in de binnenlanden van Catalonië, in de provincie Girona, ongeveer 100km ten zuiden van de Franse grens en 100km ten noorden van Barcelona. Het wordt doorkruist door onder meer de Onyar rivier (slingert door de oude binnenstad) en de Ter rivier.  

Bekendste bezienswaardigheden in Girona

De bekendste bezienswaardigheden in Girona zijn:

 • de gekleurde huizen aan weerskanten van de Onyar rivier;
 • de Pont del Ferro (=ijzerbrug) van Gustavo Eiffel;
 • de Joodse wijk El Call:
 • de kathedraal van Girona;
 • de Sant Feliù kerk;
 • de stadsomwallingen (Romeinse, Karolingische en Middeleeuwse stadsomwalling);
 • de bouwwerken van de Gironese modernistische architect Rafael Masó;
 • het benedictijnenklooster Sant Pere de Galligants;
 • de Arabische baden;
 • het Sant Daniel klooster.
   

Stadsparken in Girona

 • Devesa park – het grootste stadspark van heel Catalonië;
 • Parc del Migdia – op de plek van vroegere militaire barakken;
 • Ribes del Ter park – stadspark langs de oevers van de Ter rivier (tussen Fontalau en Pont Major).

Tip

Net buiten de Middeleeuwse stadsomwalling ligt de vallei van Sant Daniel (voorbij het klooster van Sant Daniel).

Eten en drinken in Girona

Wist je dat er in Girona twee sterrenrestaurants liggen? En wel het drie-sterrenrestaurant El Celler de Can Roca en het één-sterrenrestaurant Massana. Beide restaurants hebben Girona’s traditionele gerechten in een modern, innovatief jasje gestoken. Een ware belefenis! Maar ook in veel andere restaurants in Girona kun je genieten van een moderne, innovatieve keuken. En hou je van ijs? Dan moet je beslist naar ijszaak Rocambolesc! Lees meer over de verschillende restaurants in Girona in mijn artikel Gastronomisch paradijs Girona.

Feesten en evenementen in Girona

Lees hier welke interessante feesten en evenementen in Girona er plaatsvinden.

Winkelen in Girona

Winkelen in Girona doe je in het gedeelte van carrer de la Barca (in de oude binnenstad) tot carrer Emili Grahit (in het nieuwe stadsgedeelte van Girona).

Dagtrips vanuit Girona

Vanuit Girona kun je dagtrips maken naar bijvoorbeeld Barcelona, Figueres, de Pyreneëen en vulkaangebied La Garrotxa.

Praktische informatie voor stedentrip Girona

Weer in Girona

Girona heeft in de winter een gemiddelde maximum temperatuur van 13 graden Celcius en in de zomer van 28 graden Celcius. Bekijk hier het weer in Girona.

Hoe bereik je Girona

Per vliegtuig

Girona is vanuit Nederland makkelijk en snel per vliegtuig te bereiken. Slechts 12 km buiten Girona ligt het vliegveld Girona-Costa Brava Airport. Transavia vliegt direct vanuit Amsterdam en Rotterdam naar het vliegveld van Girona. En Ryan Air vanuit Maastricht en Eindhoven. Vanuit het vliegveld rijden vervolgens bussen en taxi’s op en neer naar de stad. Zóu er nu geen goede directe vlucht naar vliegveld Girona gaan wanneer jij dat wilt, dan kun je altijd nog vliegen op het vliegveld van Barcelona. (Barcelona – El Prat Airport).

Per auto

Aangezien Girona nog geen 100 km ten zuiden van de Franse grens ligt, is het ook goed met de auto vanuit Nederland te bereiken. Zeker als je een aantal weken op vakantie naar Catalonië gaat.

Vervoer in Girona

Girona is niet erg groot, waardoor Girona’s bezienswaardigheden goed te voet te bereiken zijn. Girona heeft echter ook 10 lokale busroutes die je naar alle verschillende wijken in de stad brengen. En er zijn fietspaden door Girona aangelegd, waardoor je veilig door de stad kunt fietsen. Kijk hier voor namen van fietssverhuurbedrijven in Girona.

Stadswandeling Girona

Bij de VVV van Girona (adres: Joan Maragall 2 en Ramla Libertat 1) zijn gratis stadswandelingen door Girona verkrijgbaar.

Gratis Wi-Fi in Girona

Op meer dan 170 punten (straten, musea en openbare gebouwen) kun je gebruik maken van gratis Wi-Fi in Girona.

Meer informatie over Girona

Meer informatie over Girona vind je op de website van Girona. En ben je in Girona, dan kun je altijd terecht bij de VVV van Girona (adres: Joan Maragall 2 en Ramla Libertat 1).

Meer inspiratie voor Girona

Het Romeins en Middeleeuws verleden van Girona

Hoofdgroep: 

Keywords: