Genieten van natuur & Middeleeuwse plaatsen rond Madrid

Kasteel Pedraza Segovia Foto Spainmadeforyou

Het zonnetje schijnt, de lucht is strakblauw en er is geen zuchtje wind als we op een april ochtend op weg gaan. We vertrekken vroeg, want we willen vandaag heel wat zien: Sepúlveda, het natuurpark Hoces del Río Duratón en Pedraza. Vanuit Madrid nemen we de A1 richting Burgos en dan afrit 109 richting Sepúlveda. Als we net van de snelweg af zijn, zien we aan de linkerkant een prachtige Romaanse kerk liggen. Met een typisch ooievaarsnest bovenop de kerktoren,

waar papa en mama ooievaar druk op en neervliegen met eten voor hun kleintjes.  

Sepúlveda - Middeleeuwse plaats in Spanje

Resten kasteel van Sepulveda Middeleeuwse plaats in Segovia Foto Spainmadeforyou

Na 1.5 uur rijden komen we aan in Sepúlveda, een prachtige Middeleeuwse plaats in Spanje. Net als vele andere oude dorpen, is het op een bergtop gebouwd. Wat Sepúlveda nóg meer bijzonder maakt, is dat het in het natuurpark Hoces del Río Duratón ligt. Vanaf de rand van Sepúlveda heb je een schitterend uitzicht op verschillende kloven die de Duratón rivier in de loop der tijd heeft uitgesleten. Wat een rust straalt dit uit! En wat is het uitnodigend om hier te wandelen! Dat gaan we zeker zo doen, maar eerst willen we nog Sepúlveda verkennen. We kennen het plaatsje nog niet, dus eerst lopen we op de kerktorens af. Sepúlveda heeft vijf kerken, een bewijs dat het vroeger een belangrijke plaats is geweest. Het is een klimtocht door prachtige smalle straatjes om bij de kerken te komen. We willen alweer bijna vertrekken, als we beseffen dat we de Plaza Mayor nog niet hebben gezien. Bordjes geven gelukkig duidelijk aan waar de Plaza Mayor ligt en al snel staan we op een prachtige oude oude Plaza Mayor, met oa. de prachtige facade van het vroegere kasteel. Waren de straatjes zojuist uitgestorven, op de Plaza Mayor is het gezellig druk en zijn mensen bij elkaar gekomen om te ontbijten, een boodschap te doen of gewoon te buurten. En wat zijn de straatjes rond de Plaza Mayor prachtig! Voor een lekker hapje of drankje is de Plaza Mayor dé plek in Sepúlveda. Wij willen echter nog veel zien vandaag, dus we volstaan met het binnenglippen bij een klein, oud bakkertje, waar ze de heerlijkste gebakjes en koekjes hebben! Met deze lekkernij op zak gaan we terug naar de auto. En verder richting het natuurpark los Hoces del Río Duratón. Als we meer tijd hadden gehad, hadden we ook zeker de wandelroute “la senda de los dos Ríos” gelopen. Een route van 5km, die vanaf de Virgen de la Peña kerk vertrekt, helemaal aan de rechterkant van het dorp, bij het kantoor van de guardia civil. Voor deze kerk is overigens ook een mooi speeltuintje voor kinderen, ideaal voor een vakantie met kinderen.  

Natuurpark Hoces del Río Duratón met zijn indrukwekkende kloven waar vele gieren wonen

Natuurpark Hoces del Río Duratón
Natuurpark Hoces del Río Duratón

Vanuit Sepúlveda rijden we naar Villaseca en bij de kerk van Villaseca, helemaal aan het begin van het dorp, naar rechts, richting “Ermita San Frutos”. Na een aantal km mogen we niet meer verder met de auto en parkeren we de auto op een gigantische parkeerplaats. Men is er blijkbaar voorbereid op veel toeristen, maar wij zijn er nu bijna alleen. Van deze ingang tot het natuurpark Hoces del Río Duratón zijn verschillende routes aangegeven. Wij lopen de “Senda Ermita San Frutos” route. Het is een korte route die ons naar het klooster van San Frutos brengt. Een route die een verbluffend uitzicht biedt op de kloven rond de rivier de Duratón. Door de eeuwen heen heeft de rivier de kalkstenen dieper en dieper uitgesleten. De rotstekeningen die in grotten rond de rivier gevonden zijn, getuigen van menselijke bewoning in de pre-historie. Wie er nu nog wonen, vele, vele gieren. Zij wonen en broeden in de inhammen van de kloven. Zij cirkelen onophoudelijk boven de rivier en hoog boven onze hoofden. Indrukwekkend! Het natuurpark Hoces del Río Duratón is dan ook een perfecte plek voor birdwatching, om te kijken hoe de gieren wonen, leven er broeden. Als wij er zijn, is er ook een vogelliefhebber, met een héle grote verrekijker. Met veel geduld heeft hij een nest met zijn verrekijker weten te vinden en nu geniet hij van het kijken naar het voeden van de jonge gieren. Zouden we in het weekend zijn gekomen, dan hadden we zeker mensen in de rivier gezien die per kayak die ongelofelijk mooie gebied verkennen. De ermita San Frutos (officiële naam voor “kapel”, een kerkje buiten het dorp) is gebouwd op het uiteinde van één van de kloven en heeft gediend als klooster, waar San Frutos en zijn familie zich in de 8ste eeuw hebben teruggetrokken om te leven en te bidden. Indrukwekknd! Bij het klooster aangekomen, is te zien dat het niet meer in gebruik en gedeeltelijk vervallen is. Maar de buitenmuren zijn prachtig opgeknapt en er is voor gezorgd dat het klooster niet nog verder in verval kan raken.

Spanje´s vele verlaten dorpen en gehuchten

Verlaten dorp San Miguel de Neguera

Het is moeilijk om dit natuurwonder en deze ongelofelijke rust te verlaten, maar er wacht nóg een mooie plaats op ons: Pedraza. Op weg naar Pedraza rijden we door San Miguel de Neguera, een van Spanje´s vele verlaten dorpen en gehuchten. Er staan alleen nog wat muren overeind. Het geeft een heel raar gevoel om door de ruïnes te lopen, wetend dat hier vroeger mensen geleefd hebben in huizen en op de straten. Wat triest moet het zijn voor degenen die hier vroeger hebben gewoond, om hun dorpje er geheel vervallen bij te zien liggen. Het dorpje wordt letterlijk langzamerhand teruggegeven aan de natuur. Iets na dit verlaten gehucht ligt Sebúlcor: een klein dorpje dat prachtig opgeknapt wordt! De huizen zijn er gebouwd met de kalksteen uit de buurt. Dit is ook te zien andere dorpjs waar we doorheen rijden. In San Pedro de Gaillos, waar we ook doorheen rijden, staat er bovendien nog een mooie Romaanse kerk.  

Pedraza – een van de mooiste Middeleeuwse plaatsen in Spanje

Pedraza Middeleeuwse plaats in Segovia Foto Spainmadeforyou

En dan zien we op een bergtop Pedraza liggen, met een gave stadsomwalling. Als we er met de auto aan komen rijden, vraag ik me even af waar we de auto kwijt moeten. Maar zodra we onder de stadspoort door rijden, wordt er met blauwe pijlen duidelijk de parkeerroute aangegeven, door de prachtige smalle straatjes. Al snel staan we op een grote parkeerplaats, tegenover het kasteel van Pedraza. Prima geregeld dus! Pedraza is eveneens een Middeleeuws dorp, misschien nog wel mooier dan Sepúlveda. Volgens velen is het een van de mooiste Middeleeuwse plaatsen in Spanje. De huizen zijn er gebouwd van kalksteen , allemaal in de zelfde stijl, langs smalle straatjes. Het is ongelofelijk hoe mooi dit dorpje onderhouden is! We komen nog wat meer mensen tegen die door de idyllische nauwe straten van Pedraza dwalen. Op de mooie, oude Plaza Mayor vinden we een schitterend barretje. Hier vlijen we ons na een geweldige dag vol met schitterende indrukken neer voor een heerlijke tinto de verano en wat tapas. Genoeg mooie indrukken voor vandaag. Nu is het tijd voor de innerlijke mens. Het is vandaag een lange, maar ontzettend mooie dag geweest!

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag wordt gesteld om te bepalen of u geen spambot maar een mens bent.